Formule 2

GP2: Rossi leidt 1-2 voor Racing Engineering in sprintrace Spa, Vandoorne P4

 L0U2343

Het hele seizoen was Alexander Rossi een van de sterkste rivalen van Stoffel Vandoorne, maar een overwinning ontglipte hem tot nu toe steeds. Daar bracht hij in de GP2-sprintrace op Spa verandering in. Jordan King maakte het succes voor Racing Engineering compleet door voor het Spaanse team een 1-2 naar huis te rijden. Stoffel Vandoorne leek een aanval te plaatsen op het topduo, maar een kolossale remfout meteen na de herstart na een korte VSC-periode vanwege een exit van Pic maakte daar een einde aan. De Belg verloor zijn derde plek daarna zelfs aan Mitch Evans. Oliver Rowland wist voor MP Motorsport de race niet uit te rijden.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Een sterke start van Rossi plaveide de weg voor zijn zege. Vanaf de tweede rij schoot hij Berthon voorbij, die met Rossi's teamgenoot King op de eerste rij was gestart. Berthons auto rookte al op de grid, maar reed de race uiteindelijk wel uit naar de zevende plek. In Eau Rouge zat Rossi poleman King al op de hielen. Zijn slipstream op de Kemmel leidde nog niet meteen tot een positiewisseling, maar King ging bij het uitgaan van Les Combes wijd, waardoor Rossi alsnog de kop kon pakken.

Rossi en King voerden het veld aan na de eerste ronde, met daarachter Berthon, Leal en de sterk gestarte Vandoorne, die als achtste was vertrokken. Daarna volgden Evans, Markelov, Sirotkin, Canamasas en Lynn.

 SBL8069

De volgende ronden stonden vooral in het teken van de terugval van Julian Leal, die elke ronde een plaatsje verloor en uiteindelijk als tiende finishte. Vooraan controleerden de twee auto's van Racing Engineering een kleine buffer op Berthon, die voorlopig Vandoorne en Evans van zich afhield.

In de 11e van in totaal 18 ronden moest de Fransman zich toch gewonnen geven. Dat maakte de weg vrij voor Vandoorne om een aanval te plaatsen op de twee koplopers. Maar voor het zover was, ging Arthur Pic eraf in Stavelot, waardoor in de 13e ronde een virtual safety car werd uitgeroepen.

 SBL8026

Na de herstart zette Vandoorne meteen de achtervolging weer in, maar bij de Busstop verremde hij zich op koude banden totaal. De flatspots die dat tot gevolg had, leidden ertoe dat Mitch Evans de Belg in de laatste ronde nog kon verschalken en de laatste podiumplaats naar zich toe kon trekken. Hetzelfde deed Lynn met Canamasas voor het laatste punt van de race, terwijl ook Sirotkin in de laatste bocht nog Berthon diens zesde plaats afpakte.

Oliver Rowland was toen al afgehaakt met een technisch probleem, zodat het voor MP Motorsport zo hoopvol begonnen weekend met nog een domper werd afgesloten.

 L0U2287

Rossi en King waren intussen al zo ver vooruit dat zij de droomfinish voor Racing Engineering konden veiligstellen. Team Haas zal tevreden hebben toegekeken. Ook voor Mitch Evans was het zoete revanche: dit was zijn beste resultaat sinds tijden in een teleurstellend seizoen. Artem Markelov zorgde voor nog meer blije gezichten bij Russian Time. De jonge Rus voegde een vijfde plaats toe aan zijn podiumfinish van gisteren.

Vandoorne staat met zijn zege en vierde plaats van dit weekend echter nog steviger bovenaan de ranglijst van het kampioenschap, met een gat van zo'n 100 punten op Rossi. De kampioenschapstrofee kunnen ze hem nu al bijna aanreiken.

GP2, Spa, race 2, 23 augustus 2013

1. Alexander Rossi – Racing Engineering
2. Jordan King – Racing Engineering
3. Mitch Evans – Russian Time
4. Stoffel Vandoorne – ART
5. Artem Markelov – Russian Time
6. Sergey Sirotkin – Rapax
7. Nathanael Berthon – Lazarus
8. Alex Lynn – DAMS
9. Sergio Canamasas – Lazarus
10. Rio Haryanto – Campos
11. Julian Leal – Carlin
12. Raffaele Marciello – Trident
13. Richie Stanaway – Status
14. André Negrão – Arden
15. Nobuharu Matsushita – ART
16. Robert Visoiu – Rapax
17. Nick Yelloly – Hilmer
18. Gustav Malja – Trident
19. Marlon Stockinger – Status
20. Norman Nato – Arden
21. Sean Gelael – Carlin

Uitgevallen
Oliver Rowland
Arthur Pic
Pierre Gasly
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet