NASCAR

NASCAR: Logano wint avondspektakel. Vuurwerk in Bristol

Op de 0.533 short oval van Bristol zorgden Joey Logano en Kevin Harvick 63 ronden lang voor vuurwerk. Het duel werd in het voordeel van de Penske.-coureur beslist. Hij behaalde zijn derde Sprint Cup-overwinning dit seizoen en het was tevens de elfde in zijn carrière. Ook in 2014 won Logano in Thunder Valley zoals Bristol officieel heet.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR/Ford Racing

2015 Duel Logano
63 ronden lang brachten Logano en Harvick met dit duel het publiek op de banken. Racen zoals we het willen zien.

Logano wint avondspektakel. Vuurwerk in Bristol
In een 63 ronden lang fascinerend duel zorgden Penske-coureur Joey Logano en regerend kampioen Kevin Harvick voor een enorm spektakel. Harvick probeerde werkelijk van alles om Logano te passeren. Ging hij naar de bovenkant dan dook Logano onmiddellijk naar beneden en maakte afstand.

Joey Logano: "Ik had eigenlijk niet veel tijd om in mijn achteruitkijkspiegel te kijken. Maar ik realiseerde mij wel dat hij totaal andere lijnen reed. Hij reed hard en raakte bijna mijn achterbumper. Ik moest werkelijk goed rijden. Het is werkelijk interessant om een wedstrijd als dit te beleven, auto's die op een totaal andere wijze over dezelfde snelheid beschikken. Het fijne van Bristol is dat je hier op vijf of zes verschillende manieren snel kunt gaan. Werkelijk prettig om hier te racen.

Stewart Haas-rijder Kevin Harvick wist zich na twee penalties voor te hard rijden behoorlijk te herstellen en eindigde op 0.2220 secs. achterstand. Polesitter Denny Hamlin eindigde als derde en Clint Bowyer als vierde in de MWR Toyota.

2015 Bristol START
Start in Bristol met de Toyota's van Busch en Hamlin voorop.

Kevin Harvick: "In het verkeer was hij mij telkens een stap voor. Ik kon mijn auto niet echt naar het midden laten roteren want als ik het forceerde, verloor ik de achterkant een beetje. Hij kon werkelijk erg hoog gaan, ging dan naar het midden en vervolgens naar beneden. Om het gas in te drukken moest ik vervolgens een ''split second" wachten. Ik kon het niet doen. En dit was in het verkeer werkelijk zijn voordeel. Ik denk dat ik in "clean air" iets sneller was maar eigenlijk maakte het niet uit. Dan had ik voor hem moeten liggen om hem dit te laten zien.''

Logano's teamgenoot Brad Keselowski eindigde als vijfde gevolgd door Carl Edwards en Kyle Busch die bij zijn laatste stop in de 432e ronde eveneens met een penalty voor te hard rijden in de pitlane bestraft werd. Busch reed ruim 192 ronden aan de leiding. Daarna nam Logano de kop over en reed 176 ronden vooraan. In totaal wisselde de kop tussen vijf coureurs veertien keer. Harvick eindigde voor de tiende maal als runner-up dit seizoen.

2015 Bristol Race
Jimmie Johnson in gevecht met Clint Bowyer.

Busch was niet erg blij met zijn penalty maar reed weer een meesterlijke inhaalwedstrijd waarbij hij als 8e over de streep kwam. Teambaas Joe Gibbs was eigenlijk meer dan tevreden. "Ik ben er trots op dat Kyle kalm bleef. Dit gaf ons zeker nu meer punten. Hij deed het erg goed om zich te focussen en niet zijn geduld te verliezen.

Uitslag
1. Joey Logano Ford 500 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 500 ronden
3. Denny Hamlin Toyota 500 ronden
4. Jimmie Johnson Chevrolet 500 ronden
5. Clint Bowyer Toyota 500 ronden
6. Brad Keselowski Ford 500 ronden
7. Carl Edwards Toyota 500 ronden
8. Kyle Busch Toyota 500 ronden
9. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 500 ronden
10. Ryan Newman Chevrolet 500 ronden

2015 Bristol Dougnut
Derde Sprint Cup-zege voor Logano dit seizoen.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet