Formule 2

GP2: Safety car na zwaar ongeluk De Jong bezorgt Vandoorne simpele zege in hoofdrace op Spa, De Jong OK

 G7C7340

Het zware ongeluk van Daniël de Jong, waar de Nederlander gelukkig ongehavend uitkwam, speelde een beslissende rol in de GP2-hoofdrace op Spa. Stoffel Vandoorne, Arthur Pic, Artem Markelov en Julian Leal waren samen met Rio Haryanto als enigen op de options gestart en kregen door de safety car in de zesde ronde een 'gratis pitstop'. Het viertal eindigde dan ook bovenaan in de uitslag. Vandoornes belangrijkste rivalen vóór de crash van De Jong konden alleen aan schadebeperking doen: Mitch Evans en Alexander Rossi werden vijfde en zesde. Oliver Rowland, naar Vandoorne op de eerste rij gestart, deed na de eerste bocht al niet meer mee: Vandoornes teamgenoot Matsushita tikte hem uit de wedstrijd.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De toestanden begonnen al bij de start, toen Stoffel Vandoorne en Oliver Rowland vanaf de eerste rij slecht wegkwamen. Sergey Sirotkin schoot vanaf de tweede rij naar de leiding, maar de Rus verremde zich in La Source, waardoor Vandoorne de kop kon terugpakken. Daarachter stuurde Rowland van buiten naar binnen om de derde plaats veilig te stellen, maar hij kneep Matsushita wellicht iets te veel – of Matsushita dook er te snel in. Hoe dan ook, het volgende moment tikte de Japanner de Brit in de rondte, met een lekke band voor Rowland tot gevolg. Een stukje verder terug leidde contact tussen Gasly en Nato tot een uitvalbeurt voor de laatstgenoemde Fransman. Gasly viel terug naar de 17e plek.

Achter de twee koplopers maakte Rossi in de zinderende hitte van Spa een wereldstart om de derde plaats te grijpen, maar op de Kemmel was Rossi ook aan Sirotkin voorbij. Daarachter volgden Evans, Lynn, King en Pic. Lynn en King vochten in de tweede ronde een fraai duel uit, waarbij King als winnaar uit de strijd kwam. Na een paar ronden waren Vandoorne en Rossi op Sirotkin uitgelopen, nadat de Rus in de opwarmronde al had geklaagd over een te lang rempedaal. In de vijfde ronde raakte de Rapax-coureur zijn derde plaats daarom kwijt aan Mitch Evans.

 L0U2169

Het echte drama moest toen nog beginnen. In de zesde ronde gingen Gasly en De Jong naast elkaar Blanchimont in, een plek waar inhalen eigenlijk onmogelijk is. De Nederlander zat er half naast, erop rekenend dat Gasly hem de ruimte zou geven – wat de Fransman misschien ook had moeten doen. Maar had hij kunnen verwachten dat De Jong op dat punt er nog naast zou zitten? En dus bewoog de Red Bull-junior naar rechts in het spoor van De Jong: contact kon niet uitblijven. Een seconde later beklom de MP-auto de banden aan het einde van de (korte) uitloopstrook. Het was een geweldige smak, maar al gauw kwam het bericht dat De Jong gelukkig OK was. De MP-coureur is wel voor controle naar het ziekenhuis vervoerd en zal morgen niet rijden. De auto is daar sowieso te beschadigd voor.

De safety car kwam meteen naar buiten, om de verkeerde auto (die van Stanaway) op te pikken. Vandoorne wisselde net als Pic, Haryanto, Leal en Markelov snel zijn options om voor de prime, waarna alsnog de rode vlag uitkwam. De auto van De Jong stond schuin op de bandenstapels, waardoor de extractie van de Nederlander veel meer tijd in beslag nam. Het wonderlijke was dat MP op donderdag net aan de beurt was voor de extractieoefening...

Na de herstart werd al gauw duidelijk dat het vijftal Vandoorne, Pic, Haryanto, Leal en Markelov in een zetel zat. Rossi probeerde zo ver mogelijk uit te lopen, maar sloeg nooit een gat op Vandoorne dat groter was dan 7 seconden. Hij en zijn naaste achtervolgers Evans, King en Sirotkin kwamen na hun pitstops tussen de 17e en 20e ronde rond de 14e plaats terug op de baan. Rossi en Evans sneden daarna door het veld en schoven nog meer plaatsen op nadat ook andere coureurs voor verse banden naar binnen gingen. Ze werden verder geholpen door stop-and-go-penalties voor Haryanto en Negrão.

Zo won Vandoorne op zijn sloffen zijn thuisrace, op ruime afstand gevolgd door Pic, terwijl Markelov zijn eerste GP2-podium veiligstelde door Leal van zich af te houden. In de laatste bocht kwamen Rossi en Evans met elkaar in aanraking, waarna de Nieuw-Zeelander er met de vijfde plaats vandoor ging. Berthon pikte de zevende plaats in, terwijl Jordan King de reverse pole greep door als achtste te eindigen.

UPDATE: Richie Stanaway, Marlon Stockinger, Sean Gelael en Pierre Gasly hebben tijdstraffen gekregen omdat ze onvoldoende snelheid hebben verminderd onder de safety car. Gasly kreeg een extra tijdstraf omdat hij schuldig werd bevonden aan het ongeluk met Daniel de Jong. Daardoor verovert debutant Malja meteen zijn eerste GP2-punt. De Jong ligt nog in het ziekenhuis ter observatie. Volgens de FIA heeft hij een hersenschudding opgelopen. Verder klaagde hij over pijn op de borst en heeft hij zijn hand bezeerd aan het stuur.

GP2, Spa, race 1, 22 augustus 2015 (aangepast)

1. Stoffel Vandoorne - ART - 25 ronden, 1'22'18"099
2. Arthur Pic - Campos - 9"979
3. Artem Markelov - Russian Time - 12"856
4. Julian Leal - Carlin - 13"106
5. Alexander Rossi - Racing Engineering - 19"264
6. Mitch Evans - Russian Time - 19"527
7. Nathanael Berthon - Lazarus - 23"723
8. Jordan King - Racing Engineering - 29"267
9. Sergey Sirotkin - Rapax - 34"144
10. Gustav Malja - Trident - 35"169
11. Alex Lynn - DAMS - 35"610
12. Sergio Canamasas - Lazarus - 35"797
13. Rio Haryanto - Campos - 41"571
14. Marlon Stockinger - Status - 34"859 + 10"
15. Raffaele Marciello - Trident - 46"546
16. Robert Visoiu - Rapax - 51"632
17. Richie Stanaway - Status - 43"894 + 10"
18. André Negrão - Arden - 58"453
19. Pierre Gasly - DAMS - 35"857 + 20"
10. Sean Gelael - Carlin - 50"840 + 10"

Uitgevallen
12e ronde - Nick Yelloly
11e ronde - Nobuharu Matsushita
4e ronde - Daniël de Jong
3e ronde - Oliver Rowland
1e ronde - Norman Nato

Stand kampioenschap
1.Vandoorne 223; 2.Rossi 113; 3.Haryanto 109; 4.Sirotkin 105; 5.Lynn 85; 6.Gasly 61; 7.Marciello 58; 8.Matsushita 48; 9.Evans 47; 10.Pic 39.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet