Formule 2

GP2: Vandoorne verslaat Rowland op Spa voor achtste GP2-pole, De Jong 21e

 SBL6940

Stoffel Vandoorne heeft deel 1 van zijn thuismissie alvast volbracht: op Spa veroverde de Belg de achtste pole uit zijn GP2-carrière. De ART-coureur bleef Oliver Rowland van MP Motorsport 15 honderdste van een seconde voor. Sergey Sirotkin (Rapax) bevestigde zijn vorm van de laatste races met een derde plaats, terwijl Jordan King (Racing Engineering) van zich liet spreken met een vierde tijd. Rowlands teamgenoot Daniël de Jong eindigde als 21e.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

De baantemperatuur was 40 graden – ontzagwekkend voor Spa – toen de GP2-auto's de baan op kwamen voor hun kwalificatiesessie. Met Sean Gelael in de tweede Carlin-auto, Sergio Canamasas terug bij Lazarus en niemand in de tweede auto van Hilmer gingen er 25 auto's van start.

Stoffel Vandoorne voerde het veld aan tijdens de twee rondjes warmdraaien en zette daarna meteen een tijd die sneller was dan de pole van 2014. De rest kwam er vervolgens al niet meer aan te pas. Evans en Matsushita bleven op meer dan een halve seconde steken, waarna Oliver Rowland met vier tienden achterstand de tweede plaats greep. Daarna volgden Lynn, Gasly, King, Rossi, Pic en Nato. In hun tweede snelle ronde schoven King (P5), Sirotkin (P10), Yelloly (P10) en Nato (P7) nog door, maar Vandoornes eerste positie bleef onaangetast.

 SBL6188

De Belg was intussen de pits ingeroepen voor een tussentijdse controle op de weegbrug. Daardoor zat hij opeens in een ander ritme: hij reed weer de baan op juist toen iedereen naar binnen kwam voor zijn bandenwissel. Hij gebruikte de vrije ruimte goed door nog eens twee tienden van zijn snelste tijd af te halen en reed naar binnen op het moment dat alle andere auto's weer naar buiten kwamen.

Met Vandoorne al op de pitmuur bij ART probeerden zijn concurrenten vervolgens de Belg van de pole te verdrijven. Rossi opende sterk met een paarse eerste sector, maar viel terug in het vervolg van zijn ronde. Het werd zelfs P4, want Matsushita en Sirotkin waren inmiddels ook al sneller gegaan. Even later dook Rossi's teamgenoot King naar de derde tijd. Evans deed het beter dan in de paar voorgaande weekenden met een vijfde tijd.

 G7C6261

Daardoor was Rowland teruggezakt naar de zevende plaats, maar de Brit bewaarde zijn snelle ronde voor het laatst. Uiteindelijk bleef hij op 0,147 seconden steken, een mooie prestatie voor de relatieve GP2-debutant.

Morgen starten Vandoorne en Rowland dus vanaf de eerste rij, gevolgd door Sirotkin, King, Matsushita, Evans, Gasly, Rossi, Lynn en Nato. Daniël de Jong kwalficeerde zich als 21e, nadat hij de bandenwisselpauze inging op de 17e plaats.

GP2, Spa, kwalificatie, 21 augustus 2015

1. Stoffel Vandoorne – ART
2. Oliver Rowland – MP
3. Sergey Sirotkin – Rapax
4. Jordan King – Racing Engineering
5. Nobuharu Matsushita – ART
6. Mitch Evans – Russian Time
7. Pierre Gasly – DAMS
8. Alexander Rossi – Racing Engineering
9. Alex Lynn – DAMS
10. Norman Nato – Arden
11. Rio Haryanto – Campos
12. Raffaele Marciello – Trident
13. Robert Visoiu – Rapax
14. Arthur Pic – Campos
15. Nick Yelloly – Hilmer
16. Julian Leal – Carlin
17. Richie Stanaway – Status
18. Sergio Canamasas – Lazarus
19. Nathanael Berthon – Lazarus
20. André Negrão – Arden
21. Daniël de Jong – MP
22. Artem Markelov – Russian Time
23. Marlon Stockinger – Status
24. Gustav Malja – Trident
25. Sean Gelael – Carlin
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet