GT

GT: Grasser Racing Team Lamborghini krijgt overwinning Monza terug

VSA BES MON15 GR8R9942

Ruim vier maanden na afloop van de Blancpain Endurance Series race op het circuit van Monza heeft Grasser Racing Team de eerder afgenomen overwinning teruggekregen. De Lamborghini Huracán GT3 van het Oostenrijkse team werd na afloop van de openingsrace van het seizoen uit de uitslag geschrapt omdat de brandstoftoevoer-restrictor niet conform het reglement zou zijn geweest, maar het International Hof van Beroep van de FIA heeft die beslissing vandaag ongedaan gemaakt.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)
Foto: Vision Sport Agency

Jeroen Mul, Fabio Babini en Andrew Palmer kwamen op 12 april jongstleden als winnaars over de streep in de debuutrace van de Lamborghini Huracán GT3, maar werden enkele uren na de race als winnaars geschrapt nadat de auto niet door de technische controle kwam. Het team, dat in Italië de eerste race van het seizoen domineerde, ging direct tegen de uitsluiting in beroep bij het Nationale Hof van Beroep van de RACB (Royal Automobile Club of Belgium), de autoriteit achter de Blancpain Endurance Series.

Een maand na de race, op 20 mei jongstleden, bepaalde het Belgische Nationale Hof van Beroep dat de beslissing van de stewards de juiste was en bevestigde daarmee de uitsluiting van de Lamborghini in Monza. De ÖAMTC-OSK, de Österreichischer Automobil Motorrad und Touring Club-Oberste Nationale Sportkommission für den Kraftfahrsport, ging vervolgens op 10 juni namens Grasser in beroep tegen die beslissing, waarna de zaak op 28 juli jongstleden voorkwam bij het Internationale Hof van Beroep van de FIA.

Vanavond publiceerde Grasser Racing Team de uitspraak van het Internationale Hof van Beroep, waaruit blijkt dat de FIA het beroep gegrond verklaard en daarmee de eerdere beslissingen van het Nationale Hof van Beroep van de RACB en de stewards in Monza vernietigd. Het resultaat is dat vier maanden na het begin van het Blancpain Endurance Series seizoen en een maand voor de laatste race de uitslag bevestigd is en Jeroen Mul en zijn teamgenoten alsnog tot winnaar zijn uitgeroepen.

Uitslag Race Blancpain Endurance Series
Zondag 12 april 2015, Monza
1. GRT Grasser Racing Team (Babini/Palmer/Mul), 93 ronden
2. Rinaldi Racing (Salikhov/Siedler), + 37.007
3. Belgian Audi Club Team WRT (Vernay/Frijns/Vanthoor), + 51.795
4. AF Corse (Cameron/Griffin), + 1:00.638
5. Bentley Team M-Sport (Smith/Meyrick/Kane), + 1:07.119
6. Audi Sport Team WRT (Stippler/Ortelli/Müller), + 1 ronde
7. Kessel Racing (Broniszewski/Lyons/Bonacini), + 1 ronde
8. Nissan GT Academy Team RJN (Chiyo/Reip/Buncombe), + 1 ronde
9. Sainteloc Racing (Sandström/Mortara/Guilvert), + 1 ronde
10. AF Corse (Potolicchio/Perazzini/Cioci), + 1 ronde
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet