IndyCar

Indycar: Graham Rahal houdt met Mid Ohio thuiszege titelstrijd open

Graham Rahal hield woord. Vorige week kondigde hij aan dat hij nog steeds aanspraak op de titel kan maken. Met een tweede seizoenszege bevestigde Rahal dit statement op zijn Mid Ohio circuit volledig. De gedoodverfde favoriet, Juan Pablo Montoya, kan zich zorgen gaan maken.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Start Mid Ohio

Mooie start in Mid Ohio. Scott Dixon neemt direct de leiding.

Graham Rahal houdt met Mid Ohio thuiszege titelstrijd open
Met nog maar twee races te gaan houdt Graham Rahal het spannend. De achterstand op Juan Pablo Montoya bedraagt met twee races te gaan nog slechts negen punten. Theoretisch gezien zijn er zelfs nog negen coureurs die over titelkansen beschikken. Na zijn eerste seizoensoverwinning op de Auto Club Speedway behaalde Rahal achtereenvolgend een derde, vierde en eerste plek om de titelstrijd open te houden. Overigens won zijn vader Bobby in 1985 en 1986 de Indycar-wedstrijden op Mid Ohio.

Graham Rahal: "Sinds de dagen van Jim Trueman(de toenmalige teameigenaar van zijn vader red.) is deze plek speciaal voor ons. Hij was de man die ervoor zorgde dat mijn vader ging racen en dat dit circuit er kwam. Ik ben hier opgegroeid toen mijn vader hier racete. De cirkel is dus rond.

Op negen roadcourse/stratencircuitwedstrijden waren er acht verschillende winnaars dit seizoen. Voor de 90 ronden tellende wedstrijd was Rahal als dertiende gestart en pakte in de 67e ronde na een neutralisatie de leiding. De koplopers, waaronder Juan Pablo Montoya, gingen toen voor hun laatste stop naar binnen. Een spin veroorzaakt door Sage Karam was eigenlijk de oorzaak. Karam had in de kwalificatie al weinig vrienden met Rahal gemaakt en na de wedstrijd haalde Montoya flink uit naar de rookie. "Nu mijn vriend" grapte Rahal na de wedstrijd.

2015 Race S bocht
In vloeiende lijn door de S-bocht met Dixon nog steeds voorop.

Na een herstart in de 84e ronde versloeg Rahal Justin Wilson met een voorsprong van ruim 3.4. secs. Montoya die als tien gestart was eindigde als twaalfde. Wel was er respect tussen Rahal en Wilson. "Hij maakte het mij wel moeilijk maar gaf me nog steeds voldoende ruimte. Ik reed onder hem langs en dat was het dan. Ik wist dat als ik op kop zou rijden niemand mij meer in zou kunnen halen."
Montoya bekeek het filosofisch: "Iedereen verrichtte fantastisch werk. Wij deden alles van wat er van ons verwacht werd en eigenlijk verliep de wedstrijd perfect. Maar ongelukkigerwijs was er 25 ronden voor het einde een neutralisatie die we eigenlijk niet nodig hadden. Voor sommigen werkte het en voor anderen niet. Maar we zijn klaar voor Pocono. Daar hebben wij vorig jaar gewonnen!"

Simon Pagenaud eindigde als derde en polesitter Scott Dixon als vierde. Dixon: "Het wordt moeilijk als iedereen over dezelfde snelheid en dezelfde banden beschikt. Met de nieuwe aerokits wordt het soms wel lastig om langs mensen heen te rijden. Bij de laatste herstart heb ik mijn best gedaan maar de leider ging er nogal snel vandoor. Eigenlijk geen slechte dag. In de kampioenschapsstand zijn we iets vooruit gegaan."

Simon Pagenaud: " Van alle teams had ik misschien wel het zwaarste weekend. Wij hadden technische problemen maar voor de kwalificatie kregen we van Chevrolet een nieuwe motor en toen ging het beter. Wij hadden ons slecht gekwalificeerd maar we hebben wel een podiumfinish."

2015 Mid Ohio Scenic
Prachtige scenic foto van Mid Ohio.

Justin Wilson die als tweede eindigde: "Fantastisch om hier als tweede te eindigen. Ik probeerde van alles maar wist ook dat ik hem niet in de wielen moest rijden want het is tenslotte een Honda-coureur. Die gedachte speelde wel in mijn achterhoofd. Anderzijds wilde ik hem zo hard pushen als ik kon. Graham deed het fantastisch. Ik beschikte nog over één push to pass maar hij was gewoon te snel. Erg blij dat Honda op hun thuiscircuit een 1-2 overwinning behaalde.

2015 Sato
De Japanner Takuma Sato, ooit winnaar van de Marlboro Masters, won zijn 100e Indycar-wedstrijd. Zelfs zijn moeder was als voorzitster van zijn fanclub aanwezig.

100E Indycar-wedstrijd voor Takuma Sato
De Japanner Takuma Sato reed op Mid Ohio zijn 100e Indycarwedstrijd. Een detail dat niet onvermeld mag blijven. Zijn helm werd opgesierd met het opschrift Sao Paulo 001 en Mid Ohio 100. Sinds Sao Paulo in 2010 heeft de voormalige Masters winnaar geen enkele wedstrijd gemist. Sato's helm wordt binnenkort vanwege een liefdadig doel ter veiling aangeboden. De opbrengst daarvan gaat naar de slachtoffers van de Tsunami waar Japan in 2011 door geteisterd werd. Op www.takumasato.com is hierover binnenkort meer te vinden. Overigens viel Sato in de 60e ronde na een aanrijding uit.

2015 Winnaar Graham Rahal
Gaat Graham Rahal Montoya verslaan?

Uitslag
1. Graham Rahal Dallara Honda 90 ronden
2. Justin Wilson Dallara Honda 90 ronden
3. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 90 ronden
4. Scott Dixon Dallara Chevrolet 90 ronden
5. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 90 ronden
6. Tristan Vautier Dallara Honda 90 ronden
7. Ryan Hunter Reay Dallara Honda 90 ronden
8. Jack Hawksworth Dallara Honda 90 ronden
9. Carlos Munoz Dallara Honda 90 ronden
10. Marco Andretti Dallara Honda 90 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet