V8 Supercars

V8 Supercars: PRA Ford onverslaanbaar op Queensland Raceway. Zeges voor Mark Winterbottom en Chaz Mostert

Het team van PRA Ford is in 2015 duidelijk favoriet voor de titel. Mark Winterbottom domineerde met twee overwinningen in de Sprintwedstrijden terwijl zijn teamgenoot Chaz Mosert de 200 Km lange hoofdwedstrijd op zijn naam schreef.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/GRA/GRM Motorsport/BJR Racing

2015 Chaz Mostert
Chaz Mostert was op Queensland Raceway een klasse apart. Hij zou in de titelstrijd wel eens een bedreiging voor teamleader Mark Winterbottom kunnen worden.

PRA onverslaanbaar op Queensland Raceway. Zeges voor Mark Winterbottom en Chaz Mostert
Met twee zeges op Queensland Raceway is Mark Winterbottom erin geslaagd om na Hidden Valley vier wedstrijden achter elkaar te winnen. Chaz Mostert, die afgelopen week zijn contract met PRA verlengde, won overtuigend de 200 KM lange hoofdwedstrijd. Craig Lowndes en Mark Winterbottom complementeerden het podium. Lowndes profiteerde duidelijk van zijn eerste pitstop. De zachte-harde-zachte-harde compound strategie was aan de orde van de dag. In het begin opteerde vrijwel iedereen voor een stint met softe compound zodat die ook de laatste 30 ronden weer gebruikt kon worden. Chaz Mostert reed op de meest conservatieve strategie en was één van de eerste koplopers die de soft compound liet verwijderen en één van de laatste die ze weer opnieuw liet aanbrengen. Bij zijn tweede stop beschikte hij over een voorsprong van twee seconden op Craig Lowndes en met marginaal nieuwere banden wist hij een voorsprong van vijf tot zes seconden op de concurrentie op te bouwen.

Craig Lowndes: "Dit was het beste dat wij konden doen. Bij Prodrive beschikte men gewoon over de beste auto's.'' Voor Chaz Mostert betekende het zijn achtste pole en derde seizoensoverwinning.

5-Winterbottom-EV07-15-4672
Vier achtereenvolgende overwinningen voor Mark Winterbottom.

Chaz Mostert: "Het team liet gedurende de nacht een nieuwe koppeling aanbrengen. En die voelde bij de start goed aan. Dit keer kwam ik zonder te aarzelen weg. Bij de start werd ik ook een beetje door de wind geholpen en het was prachtig dat de pole in mijn voordeel uitpakte. Vooral op de harde compound was de auto ontzettend goed. Aan de zachte compound moeten we nog een beetje werken."

Frosty wint twee Sprintwedstrijden
Mark Winterbottom won voor de vierde maal achter elkaar een V8 Supercarwedstrijd. In de eerste wedstrijd versloeg de Polestar Volvo S60 van Scott McLaughlin en de Triple 8 Holden Commodore van Craig Lowndes. Shane van Gisbergen eindigde als vierde. In de tweede wedstrijd verscheen hij vanwege een kapotte versnellingsbak helemaal niet meer aan de start en in de hoofdrace eindigde hij als 21e.

Mark Winterbottom: "Eigenlijk had ik moeite om mij voor beide wedstrijden op de eerste rij te kwalificeren. In de eerste wedstrijd had Chaz een slechte start en had evenals in de tweede wedstrijd een goeie start. Het was overigens voor het eerst dat ik hier goed Turn 1 inkwam."

2015 GRM McLaughlin
Scott McLaughlin lijkt de aansluiting aan de koplopers weer gevonden te hebben.

De GRM Polestar Volvo S60 van Scott McLaughlin eindigde in de eerste wedstrijd als tweede nadat hij zich als vierde gekwalificeerd had en kwam en zag in alle drie wedstrijden het zwart-wit geblokt met een 2e,9e en 14e plek.

Scott McLaughlin: "Bij soft compound komen we gewoon te kort. Daar moet aan gewerkt worden. Maar dit is al een stap in de goede richting en nu de Pirtek Endurance Cup snel nadert is alles op de harde compound gericht. En dan is de auto op zijn best!"

Race 18 – Top 5
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 20 ronden
2 Scott McLaughlin Volvo S60 +4.5298
3 Craig Lowndes Holden Commodore +11.3870
4 Shane Van Gisbergen Holden Commodore +11.8200
5 Chaz Mostert Ford Falcon +12.2345

Race 19 – Top 5
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 20 ronden
2 Craig Lowndes Holden Commodore +0.8839
3 Chaz Mostert Ford Falcon +3.7760
4 David Reynolds Ford Falcon +4.8024
5 Jamie Whincup Holden Commodore +5.1685

2015 Penske Racing
Mooie gevechten in de staart van het veld.

Race 20 – Top 5
1 Chaz Mostert Ford Falcon 65 ronden
2 Craig Lowndes Holden Commodore +5.6125
3 Mark Winterbottom Ford Falcon +11.0210
4 David Reynolds Ford Falcon +18.3310
5 Garth Tander Holden Commodore +19.8919

2015 Mercedes
Voor Erebus verliep het weekend niet optimaal.

Stand Kampioenschap
1 Mark Winterbottom Ford Falcon 1744 points
2 Craig Lowndes Holden Commodore 1488 (-256)
3 Chaz Mostert Ford Falcon 1452 (-292)
4 David Reynolds Ford Falcon 1420 (-324)
5 James Courtney Holden Commodore 1373 (-371)
...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet