Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
VLN

VLN: Pech voor Van der Zande en Huisman. Lexus sensationeel 2e. Ford-zege voor Alzen/Schwager.

Aan spanning en spektakel ontbrak het alleszins in de vijfde VLN-wedstrijd. Een Stop/Go Penalty wegens te vroeg starten en een sanctie voor te hardrijden in de slowzone kon de combinatie Alzen/Schwager echter niet van de zege weerhouden. Uiterst sensationeel mocht het tweede Lexus-optreden genoemd worden. Vrijwel de gehele wedstrijd streed de Farnbacher Lexus RC F GT3 mee voor een podiumplek. Zowel Patrick Huisman als Renger van der Zande vielen beiden uit.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 Winnende Ford
Prachtig optreden van Uwe Alzen en Dominik Schwager op de Nordschleife. Voor de tweede maal zegeviert de Ford GT in de VLN sinds eind vorig jaar.


Pech voor Van der Zande en Huisman. Lexus sensationeel 2e. Ford-zege voor Alzen/Schwager
Renger van der Zande vond vanaf een vierde startplek direct aansluiting bij de H&R Ford GT van Uwe Alzen. De Nordschleife expert was bij zijn eerste optreden met de Ford GT van Jürgen Alzen Motorsport niet te houden. Vanwege te vroeg starten sloeg hij direct een behoorlijk gat met zijn achtervolgers Van der Zande, Krohn en Huisman, die vooral in de beginfase fel met elkaar in gevecht waren. Renger van der Zande: "Ik had inderdaad een superstart. Met al die neutralisaties in de VS leer je dit wel. Ik kon de Frikadelli-Porsche van Patrick enige tijd achter mij houden Uiteindelijk heb ik hem laten gaan en nog een beetje geholpen door de Walkenhorst BMW Z4 GT3 een beetje op te houden."

2015 Hollander Duel
Duel "der beiden Holländer". Renger van der Zande en Patrick Huisman zorgden in de openingsfase voor veel spektakel.

De Car Collection SLS AMG Mercedes GT3 staat normaal op Michelins maar beschikte op de Nordschleife voor de eerste maal over Dunlops. Van der Zande: "Omdat die auto normaliter op Michelins staat was hij in feite niet goed opgezet. Dit team moet zeker meer met Dunlop gaan testen. Ze beschikken zeker nog niet over de compounds waarover Walkenhorst beschikt. Op de harde compound sprong die auto eigenlijk net iets teveel."Een te korte tankstop leverde het team een penalty op en later viel de combinatie Mattschull/Ehret/Van der Zande na een reguliere pitstop uit. Bij het wegrijden van Pierre Ehret begaf de aandrijfas het in de slotfase. Ook voor het team van Frikadelli was de wedstrijd na 1.5 uur definiteif beëindigd. Bij Galgenkopf had de Frikadelli-Porsche 911 GT3 R de vangrail geraakt. Patrick Huisman slaagde er nog wel in de pits te bereiken maar moest definitief opgeven.


2015 Lexus RC F
Prachtig resultaat voor de Farnbacher Lexus RC F GT 3.

Lexus laat potentieel zien
Met nog amper een uur te gaan bedraagt de voorsprong van de H&R Ford GT slechts 1.min 31 secs. op de Walkenhorst BMW Z4 GT3, die kort voor het einde met een beschadigde voorkant zijn tweede plek aan de Lexus RC-F GT3 moest prijsgeven. Overigens reed de Lexus RC-F GT3 gedurende de reguliere stops in de beginfase al kortstondig aan de leiding. De Farnbacher Lexus-coureurs ondervonden heftige tegenstand van de Phoenix en Busch Audi's. Bij het dubbelen van een langzamere deelnemer raakten de Lexus RC F GT 3 elkaar kortstondig. De Phoenix Audi R8 LMS Ultra viel met schade aan de voorkant uit. De Busch Audi R8 LMS Ultra viel met een kapotte servopomp uit. " Dominik Farnbacher: "Dit hebben wij totaal niet verwacht maar wij hebben ons op vele terreinen verbetert. Via KW beschikken wij over nieuwe dempers en ook bij Yokohama heeft men niet stilgestaan. Ook het motormanagement en het benzineverbruik werd verbeterd."

2015 Duel Audi Lexus
Rondenlang denderden de Lexus en Phoenix Audi R8 LMS Ultra achter elkaar door de Groene Hel.

Alzen in the wars
Eigenlijk was de H&R Ford GT constant "in the wars" In de openingsfase was Alzen bij een aanrijding met een langzamere BMW betrokken maar kon zijn weg vervolgen. Later kreeg het team vanwege te hard rijden in één van de slowzones nog eens een penalty van 95 secs. aan de broek. Achteraf bleek er nog een marge van 14 secs. op de als tweede geklasseerde Lexus RC F GT3 over te zijn. Voldoende voor de combinatie Alzen/Schwager om de overwinning te behouden. In principe zat de Lexus RC F GT3 direct bij zijn tweede VLN-optreden al heel dicht bij een eerste zege! Dominik Schwager had in de slotfase werkelijk alles gegeven. Tijdens de parc fermé ceremonie werd de Ford-coureur wegens uitdroging kortstondig onwel. Overigens is dit de tweede Ford-overwinning sinds de seizoensfinale in 2014. Voor Alzen was het overigens een "one-off" optreden met de Ford GT van zijn broer. Bij de volgende wedstrijden vertegenwoordigt hij weer de Mercedeskleuren.

2015 Audi Duel
Interne Audi-strijd. Beide auto's vielen uit.

Uitstekend Nordschleife optreden Nick Tandy
Le Mans winnaar Nick Tandy die door Porsche aan het team van Manthey Racing werd uitgeleend behaalde samen met de Duitser Christoph Breuer een vijfde plek algemeen en eerste in de Cup-klasse met een Manthey Porsche 911 GT3 Cup MR.

2015 Tandy
Prachtig resultaat voor Nick Tandy.

Uitslag na 28 ronden
1. #777 Alzen / Schwager (Ford GT) 4 uur
2. #55 Farnbacher / Farnbacher (Lexus RC-F GT3) + 14,5 Sek.
3. #36 Cerruti / Krohn / Laser (BMW Z4 GT3) + 36,8 Sek.
4. #20 Baumann / Buchardt / Sandritter (BMW Z4 GT3) + 2.00 Min.
5. #92 Breuer / Tandy (Porsche 911 GT3 Cup MR) + 2.11 Min.
6. #154 Weiss / Kainz / Krumbach (Porsche 911 GT3 RSR) + 2.15 Min.
7. #35 Walkenhorst / Henkola (BMW Z4 GT3) + 5.30 Min.
8. #56 Christodoulou / Metzger / \'Gerwin\' (Porsche 911 GT3 Cup) + 5.33 Min.
9. #112 Hennerici / Menzel (Porsche 911 GT3 Cup 991) + 5.34 Min.
10. #113 Hennes / Gerling / Kappeler / Scharmach (Porsche 911 GT3 Cup 997) + 1 Ronde

2015 VLN Schwager Uitgedroogd Heavy moment. Dominik Schwager wordt in het parc Fermé even onwel maar herstelde snel.


Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet