NASCAR

NASCAR: Kyle Busch continueert winnende serie met schitterende Toyota Brickyard 400 zege

Kyle Busch is na elf wedstrijden afwezigheid niet meer te stuiten. De zegehonger van de JGR-coureur des te groter. Van de laatste vijf Sprint Cup-wedstrijden won hij er vier en op Indianapolis pakte Busch zijn allereerste overwinning in de Brickyard 400. Tevens de allereerste voor Toyota!

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: NASCAR

2015 Busch winnnaar

Kyle Busch is een gigant. Er zijn maar weinig coureurs die na elf wedstrijden afwezigheid zo weten te scoren.

Kyle Busch bezorgt Toyota eerste zege op Indianapolis
In de laatste tien ronden van de 160 ronden was er driemaal een herstart voor debris (met name bandenrestanten)en vooral in de laatste acht ronden begon Busch zich sterk te profileren. De Toyota-coureur versloeg Penske-coureur Joey Logano met een voorsprong van 0.332 secs. Daarachter volgden Kevin Harvick, Martin Truex Jr en Denny Hamlin.

Voor Team Penske werd de Brickyard 400 andermaal een zware teleurstelling. Zij hebben nog nooit deze felbegeerde wedstrijd gewonnen. "Ik denk dat Kyle Busch nu weer helemaal terug is" verklaarde een teleurgestelde Joey Logano na afloop.

Joey Logano: "Als je naar Indy komt wil je alleen maar winnen. Je wint of je bent laatste. Het maakt niet uit wat daar tussenin ligt. Dit is de manier waarop ik op een baan als deze racet. Op Daytona en Indy gaat het om bekers en bakstenen. Maar eigenlijk was het best wel een goeie dag. Maar het doet pijn om als tweede te eindigen.

2015 Gordon Ingrid
Allerlaatste optreden van Jeff Gordon op de Brickyard.

Optreden in mineur voor Jeff Gordon
Jeff Gordon's laatste optreden op de Brickyard eindigde in mineur. In de 50e ronde spinde Clint Bowyer's Toyota en probeerde Jeff die te ontwijken. Helaas raakte de HMS—coureur bij zijn allerlaatste optreden de muur en raakte de muur. Jeff Gordon: "Ik was met Kasey Kahne in gevecht en ik zag Bowyer dwars gaan. Ik weet niet wat de oorzaak was. Kasey en ik probeerden hem te ontwijken en toen verloor ik de controle en raakte de muur." Een teleurstellend optreden van de man die de allereerste Brickyard 400 won en nu als 42e geklasseerd werd. In 2015 heeft Gordon nog steeds geen wedstrijden gewonnen en staat als 11e geklasseerd. Zonder overwinningen slinken zijn kansen om zich voor "The Chase" te kwalificeren.

2015 Busch race
Kyle Busch sloeg op het einde toe.

33e Sprint Cup-overwinning
Met de Toyota-zege van Kyle Busch kwam er op de Brickyard tevens een einde aan een zegeserie van 12 ononderbroken Chevrolet-overwinningen! Voor Busch betekende het tevens zijn 33e NASCAR Sprint Cup-overwinning. Ook is Busch de eerste coureur die zowel de Xfinity-wedstrijd als de Brickyard 400 tegelijk op zijn naam wist te schrijven.

Kyle Busch: "Happy Gilmore is een filmkarakter die uiteindelijk een gelukkige omgeving gevonden heeft. Misschien heb ik dit ook wel. Er is toch niets beter dan in Victory Lane te staan en dit is één van de grootste overwinningen in mijn carrière. Dit wil ik met mijn gezin en team vieren. Dit team kan het kampioenschap winnen. Ik dank de Goede God dat ik weer terug ben. We gaan gewoon door. Wij kunnen ons geen slechte tijden permitteren."

2015 Keselowski
Brad Keselowski reed gedurende lange tijd in de kopgroep maar geen succes voor Team Penske.

Aerodynamisch pakket en ballonen geen succes
Het meest opvallende aan Busch' zegereeks is dat hij op drie banen met een totaal verschillend aerodynamisch pakket wist te winnen. Kentucky, New Hampshire en Indianapolis. Voor Indianapolis beschikte men bij NASCAR over een nieuw aerodynamisch pakket en een 9-inch spoiler die de auto's iets langzamer moest maken dat "drafting" en "packracing" zou moeten creëren. Het werkte totaal niet. De auto's bleven grotendeels in één aangesloten rij achter elkaar rijden ofwel singlefile racing. Ook het oplaten van ballonen kon géén succes genoemd worden. In de 45e ronde moest er vanwege teveel ballonnetjes op de baan geneutraliseerd worden.........

2015 Motorkap Gordon
Boodschappen voor het goede doel op Jeff Gordons motorkap.

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 160 ronden
2. Joey Logano Ford 160 ronden
3. Kevin Harvick Chevrolet 160 ronden
4. Martin Truex Jr. Chevrolet 160 ronden
5. Danny Hamlin Toyota 160 ronden
6. Clint Bowyer Toyota 160 ronden
7. Matt Kenseth Toyota 160 ronden
8. Kurt Busch Chevrolet 160 ronden
9. Kyle Larson Chevrolet 160 ronden
10. Brad Keselowski Ford 160 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet