GT

GT: Catsburg brengt winnende Marc VDS-BMW over de streep in Spa, drama voor Dusseldorp

150726 Spa24h BMW 46
Nick Catsburg leverde een belangrijke bijdrage aan de eerste winst voor BMW in Spa sinds 1998

Onze landgenoot Nick Catsburg heeft samen met zijn teamgenoten Markus Palttala en Lucas Luhr de 67e editie van de 'Total 24 Hours of Spa' gewonnen. Met de BMW Z4 van het BMW Sports Trophy Team Marc VDS legde het trio in de etmaalrace op het circuit van Spa-Francorchamps in totaal 536 ronden af. Catsburg, die rond 10.45 uur voor het eerst de leiding nam en wellicht het belangrijkste aandeel in de overwinning had, nam de laatste rijbeurt in de race voor zijn rekening en stuurde de winnende BMW met een voorsprong van een ronde over de finish. Op de tweede plaats eindigde de nummer 2-Audi R8 LMS van het Belgian Audi Club Team WRT, bestuurd door Frank Stippler, Nico Müller en Stéphane Ortelli. Lange tijd leek ook Stef Dusseldorp in de nummer 99-ROWE-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 aanspraak te maken op een podiumplaats, maar een gebroken riem van de waterpomp aan het begin van het laatste uur maakte een voortijdig einde aan de race voor Dusseldorp en zijn teamgenoten Daniel Juncadella en Nico Bastian. Zo ging de derde plaats naar de nummer 5-Phoenix-Audi met Christian Mamerow, Christopher Mies en Nicky Thiim op twee ronden van de winnaars.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

Met zijn succes, zijn grootste internationale overwinning tot nu toe, wordt Nick Catsburg de vijfde Nederlandse winnaar in de historie van de 24-uursrace van Spa-Francorchamps, die teruggaat tot 1924. Eerdere landgenoten die de klassieker in de Ardennen wonnen, waren Toine Hezemans (1973 met BMW), Peter Kox (1995 met BMW), Mike Hezemans (2007 en 2009, beide malen met Corvette) en Jos Menten (2009, eveneens met Corvette). Ook in negatief opzicht is het vandaag echter een historische dag voor de Nederlandse autosport in Spa, want het is ook exact 40 jaar geleden dat Wim Boshuis uit Zeist het leven liet bij een zwaar ongeval tijdens de etmaalrace. Dat doet uiteraard niets af aan de prestatie van Catsburg, die gedurende de hele race geen fout maakte en samen met zijn teamgenoten voor een prachtig succes zorgde.

150726 Spa Team VDS Het winnende VDS-trio met Markus Palttala, Nick Catsburg en Lucas Luhr (vlnr)

Winst van historische waarde
Voor BMW is de overwinning in Spa ook van historische waarde. Het was naar alle waarschijnlijkheid het laatste fabrieks-ondersteunde optreden van de Z4 GT3 in een grote 24-uursrace, want volgend seizoen maakt de nieuwe M6 GT3 zijn opwachting. Bovendien ontbrak een overwinning in een grote 24-uursrace als de Nürburgring of Spa nog op het palmares van de Z4, die in 2011 al wel de 24-uursraces in Dubai en Barcelona won. Vorig jaar kwam het BMW-team van Marc Van der Straaten en Bas Leinders tot op zeven seconden van de overwinning in Spa, ditmaal lukte het dus wel. Bovendien past het succes voor BMW in een mooi rijtje, 50 jaar na de eerste overwinning in Spa (Pascal Ickx en Gérard Langlois van Oppem met een BMW 1800 TiSa in 1965), met ook successen 40 jaar geleden (Pierre Dieudonné, Jean Xhenceval en Hughues de Fierlandt met een 3.0 CSi), 30 jaar geleden (Roberto Ravaglia, Gerhard Berger en Marc Surer met een 635 CSi) en 20 jaar geleden (Joachim Winkelhock, Steve Soper en Peter Kox met de 320i). Velen associëren het Beierse merk vanwege de inmiddels 22 overwinningen met successen in Spa, maar toch had BMW er sinds 1998 (Marc Duez, Eric van de Poele en Alain Cudini met de 318i) er al niet meer gewonnen. Net zoals Porsche voor het eerst sinds 1998 weer in Le Mans won, lukte het BMW nu ook in Spa weer.

150726 Spa Audi2
Stippler, Müller en Ortelli behaalden voor Audi de tweede plaats in Spa

Bij Audi zorgden Frank Stippler, Nico Müller en Stéphane Ortelli van het Audi Sport Team WRT voor het beste resultaat met de tweede plaats, waarmee de nieuwe Audi R8 LMS na de overwinning tijdens de 24 Uur op de Nürburgring in mei nu voor de tweede keer achtereen op het podium eindigt na een etmaalrace. Na het uitvallen van de ROWE-Mercedes completeerde de Phoenix-Audi met Mamerow, Mies en Thiim het podium. Uiteraard was de teleurstelling van Stef Dusseldorp vanwege de malheur bij ROWE RACING groot: "We waren al klaar voor een feestje om onze podiumplaats te vieren. Wat een heel goed einde van de race had moeten worden, eindigde als een nachtmerrie. We zullen terugkomen op de Nürburgring en daar proberen te winnen. Dat ik nog steeds goed sta in het kampioenschap is mooi, maar een podiumplaats hier was de kers op de taart geweest. Als coureur wil je altijd winnen of tenminste op het podium staan. Dat dat nu, zo kort voor het einde, niet is gelukt, is echt heel zuur."

Leméret beste Belg als Pro-Am-winnaar, vierde algemeen
De overwinning in de Pro-Am-klasse was voor de nummer 47-AF Corse-Ferrari. Die met Pasin Lathouras, Stéphane Lémeret, Gianmaria Bruni en Alessandro Pier Guidi als vierde algemeen eindigde. Lémeret was daarmee de best geklasseerde Belgische rijder (als we de 'half-Belgische' Fin Pattala niet meerekenen). Daarachter eindigde de tweede Phoenix-Audi met Marcel Fässler, André Lotterer en Mike Rockenfeller op de vijfde plaats, ondanks een reparatie in het laatste uur. Op de plaatsen zes tot en met acht eindigden met de nummer 51-AF Corse (Duncan Cameron/Matt Griffin/Francisco Guedes/Davide Rigon), de nummer 79-Ecurie Ecosse-BMW (Devon Modell/Alasdair McCaig/Oliver Bryant/Alexander Sims) en de nummer 78-Team Russia by Barwell-BMW (Leo Machitski/Jon Minshaw/Jonny Cocker/Phil Keen) drie Pro-Am-teams. De top tien overall completeerden de HTP-Bentley (Harold Primat/Vincent Abril/Mike Parisy) en en de nummer 32-Leonard Motorsport-Aston Martin (Tom Onslow-Cole/Stuart Leonard/Michael Meadows/Stefan Mücke).

150726 Spa Buurman
Zesde plek in de Pro-cup voor Yelmer Buurman in de Black Falcon-Mercedes-Benz

Op de twaalfde plaats algemeen en als vijfde in de Pro-klasse eindigde de Black Falcon-Mercedes met Yelmer Buurman, Hubert Haupt en Abdulaziz Al Faisal. "Afgezien van de aanrijding met de Lamborghini, waardoor we in de nacht elf ronden verloren, hebben we een probleemloze race gehad", meldde Yelmer Buurman, die achter winnaar Catsburg de op één na best geklasseerde Nederlander in de wedstrijd was. De groene Black-Falcon-auto was tevens de enige Mercedes-Benz SLS AMG GT3 die in de race de eindstreep haalde. Twee plaatsen daarachter werd de nummer 24-Team Parker-Audi (Ian Loggie/Julian Westwood/Callum McLeod/Benny Simonsen) winnaar van de Am-klasse.

Uitslag:
1. Catsburg/Luhr/Palttala, BMW Z4 GT3, 536 ronden
2. Ortelli/Müller/Stippler, Audi R8 LMS, op 1 ronde
3. Mamerow/Mies/Thiim, Audi R8 LMS, op 2 ronden
4. Bruni/Lathouras/Lemeret/Pier Guidi, Ferrari 458 Italia, op 5 ronden
5. Fässler/Lotterer/Rockenfeller, Audi R8 LMS, op 6 ronden
6. Cameron/Griffin/Guedes/Rigon, Ferrari 458 Italia, op 7 ronden
7. Bryant/McCaig/Modell/Sims, BMW Z4 GT3, op 9 ronden
8. Cocker/Keen/Machitski/Minshaw, BMW Z4 GT3, op 9 ronden
9. Abril/Parisy/Primat, Bentley Continental GT3, op 9 ronden
10. Leonard/Meadows/Mücke/Onslow Cole, Aston Martin Vantage GT3, op 13 ronden

150726 Spa Glock BMW
De Michel Vaillant-BMW van Glock, Zanardi en Spengler reed tot in het laatste uur in de top tien, maar haalde vanwege een technisch probleem de eindstreep niet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet