Formule 2

GP2: Eerste zege Matsushita, De Jong valt uit

Matsushita finish

Rookie Nobuharu Matsushita heeft zijn eerst GP2-race gewonnen. De Japanse Formule 3-kampioen leidde vanaf pole en hield teamgenoot Stoffel Vandoorne de hele race op veilige afstand. De Belgische leider in het kampioenschap vond het prima, zijn voorsprong in het kampioenschap is dit weekend weer flink gegroeid. Daniël de Jong bleef bij de start staan op zijn tiende startplek, reed een halve race achteraan en viel toen uit.

Tekst: Daan Jeuken

Matsushita op pole
Met de eerste acht finishers van de hoofdrace omgekeerd, start Nobuharu Matsushita vanaf pole, gevolgd door Marciello, King, Vandoorne, Haryanto, Sirotkin en DAMS-duo Gasly en Lynn. Daniël de Jong start vanaf de tiende plaats.

start R2

De poleman komt erg goed weg en heeft niets te vrezen. Teamgenoot Vandoorne start ook al zo goed, hij schiet in het korte stukje naar de eerste bocht naar de tweede plek. Marciello verliest twee plaatsen en valt terug naar p4, achter Sirotkin en voor Haryanto, Gasly, King en winnaar van de hoofdrace Lynn.

De Jong blijft staan op de grid, wordt ternauwernood ontweken door Rossi en valt helemaal terug naar de laatste plaats.

Vandoorne jojoot
ART-duo Matsushita en Vandoorne rijdt snel weg bij de rest van het veld. De leider in het kampioenschap zoekt naar een gaatje bij zijn teamgenoot en mede dankzij DRS komt hij steeds dichterbij. Dat duurt echter maar een paar rondjes; daarna laat Vandoorne twee ronden op rij anderhalve seconde liggen. Is er iets mis? Nee, Vandoorne creëert ruimte om de snelste rondetijd te klokken, dat levert immers ook een punt op.

Rossi

Rossi verliest alle grip
Alexander Rossi is nog steeds de naaste belager van Vandoorne, maar op de Hungaroring slinken die kansen. In de hoofdrace eindigde de Amerikaan als twaalfde, nu ligt hij als dertiende en halverwege de race zijn de banden wel op. Er hangt een hele trein achter hem en Berthon, Stanaway en Latifi gaan hem eenvoudig voorbij. Het is zelfs zo dramatisch dat Rossi een pitstop maakt, op jacht naar het bonuspunt voor de snelste ronde. Die opzet slaagt, maar op de nieuwe zachte banden is Rossi maar een klein beetje sneller dan Vandoorne eerder op de harde band.

De tweede plaats in het kampioenschap zal Rossi desondanks ontglippen, want Rio Haryanto ligt nog twee punten achter. De Indonesiër ligt al de hele race vijfde, vlak achter Marciello, maar hij komt er nog steeds niet langs.

De Jong valt uit
Na zijn dramatische start was de race voor Daniël de Jong eigenlijk al gelopen, na twintig ronden is dat definitief als De Jongs auto stilvalt.

Matsushita
Matsushita houdt stand
Leider Matsushita rijdt aan kop constante tijden en houdt zijn banden ook prima onder controle. Vandoorne hoopte in de slotfase misschien nog terug te komen, maar zijn teamgenoot houdt het gat op een kleine drie seconden en laat zijn teamgenoot geen bloed ruiken.

Vandoorne nog onder druk
Sterker nog, Vandoorne ziet in de slotfase Sirotkin steeds dichterbij komen. Met nog drie ronden te gaan zit Sirotkin binnen de DRS-seconde. In de allerlaatste ronde probeert de Rus het op het rechte stuk, maar hij zet die aanval niet echt door. Gaat hij het net als in de hoofdrace in de voorlaatste bocht proberen? Hij zit boven op de staart van de McLaren-junior, maar die geeft Sirotkin geen kans.

Het betekent dat Vandoorne de dubbelzege van ART in veilige haven brengt, het is voor Matsushita, de rookie en kampioen van de Japanse Formule 3, de eerste zege in de GP2.

Sirotkin eindigt dus wederom als derde. Achter hem houdt Marciello stand tegen Haryanto. Pierre Gasly leek lange tijd op weg naar de zesde plaats, maar hij wordt in de slotfase ingehaald door Nato en Visoiu. Gasly haalt nog wel het laatste punt op p8.

Zege smaakt naar meer
De eerste GP2-zege van rookie Matsushita smaakt naar meer. "Dit is geweldig. De auto en start waren erg goed, in tegenstelling tot de kwalificatie. Door die fout moest ik gisteren vanaf de 21e plaats starten, maar we konden precies genoeg goedmaken om vandaag vanaf pole te starten. Hier kunnen we vertrouwen uit halen, hopelijk volgen er nog meer overwinningen."

Vandoorne rekent
Stoffel Vandoorne wist op de Hungaroring niet te winnen, maar breidt wel zijn voorsprong in het kampioenschap uit. "Het weekend begon moeilijk, gisteren eindigde ik na een moeilijke race als vijfde, maar vandaag hadden we voor de start weer alle zaakjes op orde. Ik liet me vervolgens even terugzakken om de snelste ronde te rijden en daarna was Nobu niet meer te pakken. Maar ik heb wel weer veel punten gesprokkeld."

Sirotkin heeft smaak te pakken
Sergey Sirotkin is ook een rookie, had een moeilijk begin in de GP2, met 0 punten uit de eerste twee weekenden, maar daarna kreeg hij de smaak te pakken, met de eerste zege in Silverstone en dit weekend twee derde plaatsen. "De eerste weekends waren inderdaad moeilijk, maar dat kun je verwachten in de GP2. Nu horen we zowel in de kwalificaties als de races bij de snelste auto's. We zullen zien waar dat ons brengt in de toekomst."

Matsushita champagne


Uitslag GP2 sprintrace Hongarije
1. Nobuharu Matsushita, 28 ronden
2. Stoffel Vandoorne, op 1.961
3. Sergey Sirotkin, op 2.560
4. Raffaele Marcielo, op 16.243
5. Rio Haryanto, op 17.821
6. Norman Nato, op 18.899
7. Robert Visoiu, op 19.605
8. Pierre Gasly, op 24.504

9. Alex Lynn, op 29.572
10. Arthur Pic, op 30.380
11. Nathanaël Berthon, op 39.819
12. Jordan King, op 43.666
13. Richie Stanaway, op 46.223
14. Nicholas Latifi, op 47.244
15. Julián Leal, op 47.869
16. Sergio Canamasas, op 50.050
17. Nick Yelloly, op 51.211
18. Artem Markelov, op 1:00.570
19. Alexander Rossi, op 1:04.855
20. Sean Gelael, op 1:07.304

21. André Negrão, op 1:10.407
22. Mitch Evans, op 1:18.968
23. Marlon Stöckinger, op 1 ronde
24. Rene Binder, op 1 ronde

Daniël de Jong
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet