IndyCar

Indycar: Sebastien Bourdais wint Milwaukee Mile. Fransman op gelijke hoogte met Al Unser Jr

Voor de vijfde maal in zijn carrière zegevierde Sebastien Bourdais op een oval en behaalde tevens de 34e American Open Wheel overwinning. Met deze zege komt Bourdais op gelijke hoogte met Indycar-legende Al Unser Jr. die eveneens een gelijk aantal overwinningen behaalde. In de all time rankings staan beiden nu op een gedeelde zevende plek.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Start
Start op Milwaukee. Eén van de oudste ovals ter wereld.

Sebastien Bourdais wint Milwaukee Mile. Fransman op gelijke hoogte met Al Unser Jr.
Met zijn 34e American Open Wheel-zege tijdens de Milwaukee Mile evenaarde Sebastien Bourdais de prestatie van Al Unser Jr. in de all time rankings. Van de 250 ronden tellende wedstrijd kwam Bourdais met zijn KVSH Dallara Chevrolet in de 213e ronde voor de laatste maal naar binnen en versloeg Helio Castroneves uiteindelijk met een voorsprong van 2.2366 secs. De Team Penske-coureur was na een kwalificatie-overtreding naar de 24e en laatste startplek teruggezet.

Zowel de kwalificatie en wedstrijd vonden ditmaal op de wedstrijddag zelf plaats. Sebastien Bourdais: "Op deze ovals kun je van hero naar zero en teruggaan. Ik denk dat dit ons verhaal is. Momentum is zo belangrijk en vandaag kreeg ik een fantastische auto van het team. Toen hij uit de truck kwam dacht ik dat dit wel eens ons weekend zou kunnen worden en toe verprutsten wij het in de kwalificatie.(Bourdais kwalificeerde zich als elfde)

Het kwam nog niet eens in mij op dat ik door het gehele veld heen zou gaan en iedereen zou passeren. Ongelofelijk. Maar dit soort circuits doen het wel voor je. Als de auto goed is dan is het heel bijzonder."

2015 Bourdais
Bourdais op weg naar zijn 34e American Open Wheel zege. De Fransman staat nu op gelijke hoogte met Al Unser Jr.

Helio Castroneves: "Ik heb tot aan de limiet gepusht. Ik wist dat die auto goed was maar Bourdais was gewoon veel sneller. In de kwalificatie hadden we een klein probleem maar we verloren nooit het vertrouwen. Ben er trots op om van dit team deel uit te mogen maken."

Graham Rahal die vorige maand de wedstrijd in Fontana won eindigde als derde. Graham Rahal: "In de pits wonnen wij drie posities en bij een aantal herstarts won ik er nog een paar. Eigenlijk werkten wij op een drie-stop-strategie maar de neutralisaties vielen naar onze kant uit. Ik was veel sneller dan Helio Castroneves maar kwam er gewoon niet omheen. Qua punten was het een goede dag voor ons. Ik denk dat we aan derde plaatsen vastzitten. Voor de punten wilde ik heel graag om Helio heen. In ieder geval blijven we pushen en de kleuren van Honda verdedigen. Dit is ons doel en we zijn er trots op."

2015 Newgarden Polestitter
Net zoals bij DTM. Kwalificatie en wedstrijd op dezelfde dag. Josef Newgarden pakte zijn eerste pole.

Voor Penske-coureur Will Power werd het een slechte dag. Bij een herstart in de 131e ronde wist hij een spinnende Ryan Briscoe niet meer te omzeilen en voor de tweede achtereenvolgende maal reed de regerende kampioen niet in de punten. Scott Dixon maakte op Milwaukee zijn 250e Indycar-start en passeerde, met een zevende plek in de wedstrijd, Power in de tussenstand van het kampioenschap. Dixon heeft nu slechts 54 punten achterstand op Juan Pablo Montoya die als vierde eindigde. Vanwege te snel rijden in de pitlane liep de Colombiaan een penalty op. Met nog 120 ronden te gaan besloot Montoya om nog maar voor één stop te gaan. Een beslissing die goed uitpakte waardoor de leider in het kampioenschap zijn voorsprong verder kon vergroten.

2015 Bourdais Dougnut
Bourdais heeft zich met deze zege tussen de Indycar-legendes genesteld.

Uitslag
1. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 250 ronden
2. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
4. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 250 ronden
5. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 250 ronden
6. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 250 ronden
7. Scott Dixon Dallara Chevrolet 250 ronden
8. Marco Andretti Dallara Honda 250 ronden
9. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 250 ronden
10. Ed Carpenter Dallara Chevrolet 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet