V8 Supercars

V8 Supercars: Mark Winterbottom bezorgt PRA Ford dubbeloverwinning in Townsville

PRA-coureur Mark Winterbottom heeft in Townsville beide V8 Supercarwedstrijden op zijn naam geschreven. Voor SVG werd het andermaal met soft/hard compounds keuze een slecht weekend. Er zat niet meer dan een tiende en een twintigste plek in.

Tekst Willem J. Staat
Foto's PRA/BJR/DJR Penske

Winterbottom Reynolds
Fraaie dubbeloverwinning voor Mark Winterbottom in Townsville dit weekend.


Mark Winterbottom bezorgt PRA Ford dubbeloverwinning in Townsville
Voor PRA Ford was het een goed weekend in Townsville. Mark Winterbottom schreef in Townsville beide wedstrijden op zijn naam. Zaterdag won hij de eerste race en vandaag de hoofdwedstrijd. In de hoofdwedstrijd kwam Winterbottom al in de tiende ronde voor vers rubber naar binnen. Met een vroege stop legde Winterbottom de basis voor zijn tweede overwinning dit weekend. Zeker omdat de meerderheid van het veld op een zachte/harde compound strategie reed. In de 52e ronde ging teamgenoot David Reynolds iets te ver naar buiten waardoor Winterbottom kon profiteren. Mark Winterbottom: "Die auto was niet erg best, maar na een kleine verandering tijdens de pitstop leek het wel een raket."

Het PRA-feestje werd in de laatste 15 ronden flink verstoord toen Toll HRT-coureur James Courtney zowel Chaz Mostert en David Reynolds het nakijken gaf. Ook was Courtney nog bij een touché met zijn teamgenoot Garth Tander betrokken. Hoewel Courtney zich als zestiende gekwalificeerd had pakten enkele safetycarfases in zijn voordeel uit. Regerend kampioen Jamie Whincup eindigde als vijfde en Chaz Mostert als zesde.

Scott Pye Penske DJR Ford
DJR Team Penske maakt progressie. Maar de plek van Scott Pye is niet helemaal zeker. Hij wordt in verband gebracht met Tekno Autosports voor 2016.

In de eerste wedstrijd was Winterbottom dominant. Alleen gedurende de pitstopcyclus moest hij kortstondig de leiding afstaan. Winterbottom versloeg zijn teamgenoot David Reynolds na een spannende strijd met een voorsprong van 0.3 secs. Fabian Coulthard profiteerde van het feit dat de banden van Chaz Mostert snel minder werden en pakte de derde plek. Coulthard had zich als achtste gekwalificeerd.

Goede resultaten voor DJR Penske GRM Volvo
Tevreden gezichten bij zowel DJR Penske en GRM Volvo. Scott McLaughlin eindigde als vierde en Scott Pye als vijfde. Scott Pye: " Vooral op de zachte compound was de DJR Penske Ford bijzonder snel. Ook bij het aanremmen was de auto erg sterk. Op de harde banden was het iets minder en daardoor verloren we een plek aan Fabian Coulthard, maar op de zachte banden kelderden de rondetijden werkelijk naar beneden. Voor de hoofdwedstrijd behaalde McLaughlin zelfs de pole maar moest uiteindelijk met een beschadigde stuurinrichting opgeven. Een miserabel einde voor de polesitter. Shane van Gisbergen eindigde in de eerste wedstrijd als tiende en in de tweede als 20e. Voor de eerste wedstrijd moest SVG achteraan starten nadat zijn tijden vanwege een bandenincident geannuleerd werden. Uiteindelijk eindigde hij als tiende en werd in de tweede wedstrijd teleurstellend als 20e geklasseerd.fabian sunday1
Sterk optreden van Fabian Coulthard in Townsville.

Uitslag Race 16
1) Mark Winterbottom – Pepsi Max Crew
2) David Reynolds – The Bottle-O Racing Team
3) Fabian Coulthard – Brad Jones Racing
4) Scott McLaughlin – GRM
5) Scott Pye – DJR Team Penske

Uitslag Race 17
1) Mark Winterbottom – Pepsi Max Crew
2) James Courtney – HRT
3) David Reynolds – The Bottle-O Racing Team
4) Garth Tander – HRT
5) Chaz Mostert – Pepsi Max Crew

Winterbottom Townsville

Stand Kampioenschap
1) Mark Winterbottom – Pepsi Max Crew: 1465 punten
2) Craig Lowndes – Triple Eight: 1217
3) Fabian Coulthard – Brad Jones Racing: 1205
4) David Reynolds – The Bottle-O Racing Team: 1192
5) Chaz Mostert – Pepsi Max Crew: 1183Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet