WTCC

WTCC: Crashfestival in tweede race Vila Real

150712 WTCC R Ma

We schreven weliswaar na de eerste WTCC-race eerder vanmiddag dat die nogal saai was, maar zoveel chaos als in de tweede wedstrijd had nu ook weer niet gehoeven. Het racen was geen haar beter, want inhalen is op het qua omgeving weliswaar prachtige, maar veel te smalle stratencircuit van Vila Real nagenoeg onmogelijk. De chaos was dan ook het gevolg van zware crashes, die helaas voor beide Nederlanders in dienst van Lada, Jaap van Lagen en Nick Catsburg, het voortijdig einde van hun races betekenden. Catsburg werd weliswaar nog als zesde geklasseerd, maar mocht na een zware klap blij zijn dat hij ongedeerd uit zijn auto kon stappen. Tom Coronel eindigde als elfde. De overwinning ging naar de Chinees Qing Hua Ma, terwijl Yvan Muller het succes voor Citroën completeerde door als tweede te eindigen.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)

Gelijk bij de start gaat het al mis: vooraan doen Ma en Muller hun plicht en pakken vanaf de eerste startrij de eerste en tweede plaats. Daarachter rijden de beide Lada's van Van Lagen en Catsburg, maar Monteiro wil er graag tussendoor. Dat gaat mis: er is geen ruimte voor drie auto's, Monteiro wordt geraakt en knalt hard aan de rechter kant de pitmuur in. Ook Van Lagen strandt met flinke schade aan zijn Lada. Uiteraard komt de safety-car in actie. Ma leidt voor Muller, Catsburg, Tarquini, Michelisz, Loeb en López, Coronel is twaalfde.

Het duurt een tijd voordat alle ellende is opgeruimd. In de zesde ronde wordt de race vrijgegeven, wat echter niet tot noemenswaardige positiewisselingen leidt. Tarquini zet Nick Catsburg flink onder druk in de strijd om de derde plaats, maar komt er aanvankelijk niet voorbij. In ronde elf is de Italiaan wel succesvol. Michelisz probeert er ook langs te komen, evenals Loeb, maar drie auto's breed is natuurlijk vragen om problemen. Ditmaal is het Loeb die het slachtoffer is: hij knalt dwars op hoge snelheid de bandenstapels in. Einde wedstrijd voor de Fransman. Catsburg valt terug naar de zesde plaats, maar twee ronden later crasht ook hij: met de rechter kant van zijn Lada raakt hij de vangrail, waarop de achterwielophanging breekt. Opnieuw is het circuit bezaaid met brokstukken, zodat de wedstrijdleider geen andere beslissing rest dan aan de ellende een einde te maken. Zoals gebruikelijk bij een rode vlag geldt de volgorde van een ronde eerder als uitslag, en zo wint Ma voor Muller, Tarquini, Michelisz, López, Catsburg, Valente en Girolami. Tom Coronel wordt als elfde geklasseerd.

Uitslag:
1. Qing Hua Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, 12 r. in 26:44.910
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 5,573
3. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 10,812
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 11,982
5. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 12,423
6. Nick Catsburg (Ned), Lada Vesta, op 15,177
7. Hugo Valente (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 15,639
8. Nestor Girolami (Arg), Honda Civic WTCC, op 16,060
11. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 18,055
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet