Formule Renault 3.5

FR3.5: Vaxivière verslaat Rowland in tweede race Red-Bull-Ring, De Vries en Visser in de punten, Van Buuren verliest punten

20150711103054-d0ecfd81

Matthieu Vaxivière deed wat hij moest doen om Oliver Rowland niet nu al weg te laten lopen met het kampioenschap in de Formule Renault 3.5: in de tweede race op de Red-Bull-Ring versloeg de Fransman de leider in het klassement in een rechtstreeks duel. Roy Nissany verraste vriend en vijand door op grote afstand van de twee koplopers, maar ook op veilige afstand van zijn achtervolgers de resterende podiumplaats veilig te stellen. Nyck de Vries lag lange tijd vierde, maar moest uiteindelijk de oprukkende Pietro Fantin laten gaan. Die had net Meindert van Buuren de vijfde plaats afhandig gemaakt toen de Nederlander met een spin zijn kansen op een puntenfinish in rook zag opgaan. Een bakprobleem bleek de oorzaak. Beitske Visser maakte toch nog iets goed van haar pech in de kwalificatie door het laatste punt te pakken.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De race ging van start zonder Alfonso Celis Jr op de startopstelling, maar voor de rest verliep de start zonder problemen. Poleman Vaxivière had Oliver Rowland naast zich op de rij nadat Roberto Merhi van deelname was uitgesloten na diens rare actie na afloop van de eerste race, waardoor Nicholas Latifi bij hem achterin kwam rijden. Vaxivière was goed weg, net als Rowland, en de twee hadden na een half rondje al een gaatje geslagen. Dat gat zou uitgroeien tot zo'n 20 seconden: de twee titelpretendenten waren op deze vroege avond in Oostenrijk een klasse apart.

Achter hen greep Roy Nissany de derde plaats, na een verrassend goede kwalificatie. Wie had gedacht dat de Israeliër die snel zou prijsgeven, kwam bedrogen uit. De rookie reed tot nu toe meestal achterin mee, maar deze kans op een podium liet hij zich niet ontgaan. Net als Egor Orudzhev in Hongarije (nu weer aan de staart van het veld) reed Nissany de derde plaats strak naar huis.

nissany

De Tech 1-coureur sloeg zelf al snel een gat op de twee Nederlanders in zijn kielzog. Nyck de Vries en Meindert van Buuren reden in de eerste helft als een duo rond, totdat de laatstgenoemde langzaam het contact met De Vries begon te verliezen. Dat speelde Pietro Fantin in de kaart, die met een opmars bezig was nadat hij Marlon Stockinger in de openingsfase was gepasseerd. De Braziliaan ging Van Buuren in de 15e ronde uiteindelijk voorbij, zonder dat de Nederlander veel tegenstand bood.

De auto naar huis rijden was het devies voor Van Buuren, want de Nederlander reed al sinds de tweede bocht met een handicap. Daar was hij in een sandwich gekomen tussen Stockinger en Stoneman, met als gevolg een verbogen wishbone en dus een scheef voorwiel. Met een buffer van tien seconden op Stockinger (die in de Lotus-auto zat die hij net had verlaten) had dat geen probleem moeten zijn, behalve dat vooral remmen in de laatste bocht een steeds grotere uitdaging werd. Daar werd Van Buuren in een wilde spin geworpen. Daarna had hij het hele rechte stuk nodig om in de pneumatische bak van de Dallara (waar de lucht uit was) een versnelling te vinden, zodat hij 13e en laatste reed toen hij eenmaal op gang kwam. Een paar ronden later moest Van Buuren alsnog opgeven. Een mooie puntenfinish ging daardoor verloren.

vanbuuren2

Ook zijn landgenoot De Vries moest nog punten opgeven, want Pietro Fantin had nog niet genoeg. Met zes ronden te gaan ging de Braziliaan ook aan de volgende Nederlander voorbij. Verderop in het veld draaide Beitske Visser de zaak echter om door Fantins teamgenoot Bruno Bonifacio het laatste punt afhandig te maken in alweer een Braziliaans-Nederlands duel.

20150711103011-06bd2a78

Achter Stockinger en Malja zorgden Dillmann en Jaafar voor het meeste entertainment door rondenlang te duelleren. Dillmann won uiteindelijk de strijd. In de tweede ronde liep het duel tussen Stoneman en Latifi om de zesde plaats een stuk slechter af: de twee raakten elkaar in de derde bocht, waarbij Latifi het grind in zeilde en Stoneman met een kapot linkervoorwiel de pits in kwam en opgaf.

Aan de finish had Vaxivière een voorsprong van ruim vier seconden opgebouwd op Rowland. Die zette in de laatste ronde nog wel de snelste ronde van de wedstrijd, maar de Fransman had de zege op zak. Rowland gaat nu met 26 punten voorsprong op Vaxivière vakantie vieren, in september pakt het kampioenschap op Silverstone de draad weer op.

FR3.5, Red-Bull-Ring, race 2, 12 juli 2015

1. Matthieu Vaxivière – Lotus – 31 ronden
2. Oliver Rowland – Fortec - 4"151
3. Roy Nissany – Tech 1 - 20"244
4. Pietro Fantin – Draco - 25"199
5. Nyck de Vries – DAMS - 28"905
6. Marlon Stockinger – Lotus - 41"105
7. Gustav Malja – Strakka - 42"152
8. Tom Dillmann – Carlin - 45"782
9. Jazeman Jaafar – Fortec - 47"644
10. Beitske Visser – AVF - 55"380
11. Bruno Bonifacio – Draco - 1'02"851
12. Alfonso Celis Jr – AVF - 1'07"019
13. Tio Ellinas – Strakka - 1 ronde

Snelste ronde: Oliver Rowland, 1'19"603

Uitgevallen
Egor Orudzhev
Meindert van Buuren
Sean Gelael
Aurelien Panis
Dean Stoneman
Nicholas Latifi
Louis Delétraz

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet