Formule 3

F3: Markus Pommer wint incidentrijke derde race op Zandvoort

480-pommer-actie

In een door vele incidenten overheerste race reed Markus Pommer naar zijn eerste overwinning in de Formule 3. De Duitser legde de basis van zijn winst na een fantastische start, waarbij hij zijn concurrenten Giovinazzi en Rosenqvist aftroefde. De Motopark-rijder hield zijn hoofd koel na drie safetycarperiodes en liet zich niet gek maken door zijn meer ervaren achtervolgers.


Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's Willem J. Staat en Co van der Gragt

2015 Race
Door de vele safetycarfasen viel de wedstrijd in het voordeel van Markus Pommer uit en kwam het nooit echt tot een duel tussen Pommer, Giovinazzi en Rosenqvist.


Bij de derde Formule 3 race is het wederom Giovinazzi die van pole mag starten. Niet Zandvoort-specialist Felix Rosenqvist staat naast de Italiaan op de eerste rij, maar de Duitser Markus Pommer, die het na een vierde en een derde plaats in de eerste twee races enorm naar zijn zin heeft op het duinencircuit.

2015 Safetycar
En weer overuren voor de vaste safetycarchauffeur Jürgen Kastenholz.

Er valt af en toe een spetter water voor de start, maar alle 33 wagens gaan gewoon op slicks vertrekken. Markus Pommer heeft een schitterende start en neemt brutaal de kop over, voor Giovinazzi en Rosenqvist met Jake Dennis op plaats vier en Lance Stroll daar weer achter. De monteurs van Van Amersfoort hebben lang doorgewerkt om de wagen van de gisteren gecrashte Charles Leclerc weer rijklaar te maken. De Monegask start echter vanaf een matige 10de startplaats en verliest in de beginfase ook nog een plaats aan Santino Ferrucci.

Matt Solomon gaat eraf in de Mastersbocht en raakt licht de vangrail. De rookie uit Hong Kong krijgt zijn wagen niet meer weg en de safetycar komt de baan op om de gelegenheid te geven de wagen weg te takelen.

2015 Rearview
Teveel F3's leidt soms tot chaos.

Na de herstart ontstaat er een drietal op kop. Pommer voor Giovinazzi en de aandringende Rosenqvist. Het racen duurt echter niet lang. De safetycar komt wederom de baan op nadat Mikkel Jensen tussen de "Bocht zonder naam" en de Hans Ernst-bocht van de baan raakt.

480-crash-pohler

In de 10de ronde gaat het startveld weer los, maar ook dit duurt geen halve ronde. Na het uitkomen van de Tarzanbocht komen Gustavo Menezes en Nicolas Pohler met elkaar in botsing. Het mag een wonder heten dat beide wagens niet gaan rollen. Beide rijders zijn ongedeerd maar de twee bolides hebben flinke schade.

2015 Mikkel Jensen
De Deen Mikkel Jensen veroorzaakte de eerste safetycar.

Deze wedstrijd wil maar niet op gang komen door de vele incidenten en het mag duidelijk zijn dat deze race op tijd gaat en dat niet de 23 geplande raceronden worden afgewerkt. In de 15de ronde volgt de derde herstart. Pommer is goed weg terwijl Giovinazzi niet helemaal scherp is en de Motopark coureur moet laten gaan. Callum Ilott zorgt bijna weer voor een safetycar, maar de Engelsman weet zijn Dallara uit de grindbak van de Tarzanbocht te krijgen. Ook Ryan Tveter gaat rechtdoor in de Mastersbocht en verliest na een flinke jump de nodige onderdelen, maar weet nog de pits te bereiken.

480-pommer

In deze door safetycarperiodes overheerste wedstrijd pakt een foutloos rijdende Markus Pommer zijn eerste overwinning voor Giovinazzi en Rosenqvist. Jake Dennis eindigt als vierde voor de eerste rookie Lance Stroll.

2015 Pommer
Markus Pommer glundert na zijn overwinning op Zandvoort in R3.

Uitslag race 3 FIA Formula 3 European Championship
Zondag 12 juli 2015, Circuit Park Zandvoort
1. Markus , 19 ronden in 36:04.922
2. Antonio Giovinazzi +0.544
3. Felix Rosenqvist +1.213
4. Jake Dennis +1.886
5. Lance Stroll +3.865
6. George Russell +4.658
7. Sérgio Sette Câmara +5.087
8. Alexander Albon +5.605
9. Santino Ferrucci +6.562
10. Charles Leclerc +7.696

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet