WTCC

WTCC: López verovert pole met super-ronde, Catsburg en Van Lagen in top tien, Coronel opgehouden

150711 WTCC Quali Lopez
José-María López staat op pole in Villareal.

Bij het eerste optreden van het FIA WTCC op het stratencircuit in het Portugese Villareal start Citroën-rijder José-María López vanaf de pole-position. In de derde en beslissende kwalifcatieheat was de Argentijn nog sneller dan zijn teamgenoot Sébastien Loeb en eiste daarmee de beste startplaats voor zich op. Nick Catsburg en Jaap van Lagen kwalificeerden zich met hun Lada's respectievelijk als zevende en achtste, Tom Coronel werd opgehouden door de Chinees Ma en kwam daardoor niet verder dan de 15e startplek.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR

In Q1 is er een rode vlag wanneer Muller wegrijdt vanuit de pits met een ventilator nog aan de voorkant van zijn auto. Het apparaat valt er na een paar bochten af en belandt op de baan, zodat wedstrijdleider Mirek Bartos geen andere keus heeft dan de sessie te staken. Coronel is na de herstart furieus omdat Citroën-rijder Ma hem in de chicane volledig blokkeert. "Ik ben op mijn snelle ronde, heb mijn lichten aan en alles, maar hij stond bijna stil", aldus Coronel, die daardoor niet verder komt dan de 15e plaats. Ook voor Rob Huff is de kwalificatie al na de eerste heat ten einde. Van Lagen en Catsburg gaan met de Lada's wel door naar de tweede sessie.

150711 WTCC Quali Coronel

Q2 wordt onderbroken met de rode vlag nadat Nestor Girolami strandt met een lekke band. Zoals zovaak valt de beslissing daarna pas in de slotfase. Mehdi Bennani speelt daarbij geen rol meer: de sporen van de vangrails zijn duidelijk zichtbaar aan de rechter achterkant van zijn C-Elysée en hij kan zich vroegtijdig gaan verkleden. Met drie minuten te gaan probeert Jaap van Lagen een snelle ronde neer te zetten, maar hij mist zijn rempunt voor de chicane, schiet rechtdoor en kan een verbetering van zijn tijd vergeten. Ook voor Nick Catsburg loopt het niet optimaal: hij raakt een muurtje en rijdt vervolgens hard over een kerbstone. Yvan Muller probeert het in de slotfase nog een keer, maar hangt vast achter Tarquini en Monteiro. Muller breekt zijn poging af en moet genoegen nemen met de negende plaats, op het eerste gezicht enigszins teleurstellend voor de Fransman, maar natuurlijk wel goed voor een plek op de eerste startrij voor race twee, naast Ma, die als tiende in Q2 in de tweede race van pole mag starten. Tarquini is bij zijn ultieme poging snel in de eerste sector, maar verliest in de tweede sector een halve seconde en vormt daarmee ook geen bedreiging meer voor de eerste plaats. Wel rijdt hij nog de derde tijd, zodat hij samen met López en Loeb, respectievelijk eerste en tweede, en Michelisz en Valente op de vierde en vijfde plaats in Q3 mag starten. De beide Nederlandse Lada-rijders Catsburg en Van Lagen kwalificeren zich respectievelijk als zevende en achtste.

150711 WTCC Quali Lagen

In Q3 begint Valente met een tijd van 1:59,333, ondanks dat hij eenmaal volledig zijn rempunt mist. Michelisz rijdt in de eerste sector twee duizendste sneller dan Valente, maar verliest in de tweede sector 0,361 seconden en komt uiteindelijk tot een tijd van 2:00,023 minuten. Dan rijdt Tarquini en is in de eerste sector 0,160 seconden sneller. In de tweede sector gaat het echter helemaal fout voor de Italiaan en zo verliest hij ruim 13 seconden, waarop hij direct terugrijdt naar de pits. Loeb is in zijn eerste sector 0,107 sneller dan Valente, ligt na de tweede sector nog 0,009 seconden voor en pakt tenslotte met een tijd van 1:59,090 minuten de voorlopige pole. Dan is het de beurt aan López, die met een fabuleuze ronde weer eens laat zien waarom hij op dit moment de beste WTCC-coureur is: 0,288 sneller in de eerste sector, 0,648 sneller in de tweede en 0,575 sneller in de derde sector en daarmee op pole met een tijd van 1:58,515 minuten.Uitslag:
1. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 1:58,515
2. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 1:59,090
3. Hugo Valente (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1, 1:59,333
4. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, 2:00,023
5. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, g.t.
6. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC
7. Nick Catsburg (Ned), Lada Vesta
8. Jaap van Lagen (Ned), Lada Vesta
15. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet