Formule 3

F3: Rosenqvist wint tweede race Zandvoort, klassementsleider Leclerc valt na crash uit

480 start

Niemand was op Zandvoort tegen Felix Rosenqvist opgewassen tijdens de tweede Formule 3 race op het duinencircuit. Antonio Giovinazzi werd tweede voor Jake Dennis die naar de laatste podiumplaats reed. Pech voor puntenkoploper Charles Leclerc, die betrokken was bij de startcrash met Lance Stroll en een paar ronden later zelf hard van de baan ging in het Scheivlak. Geen punten dus voor de Van Amersfoort-rijder, waar de monteurs nog handenvol werk hebben om de wagen voor de derde race morgen op tijd te repareren.

Tekst: Gerrie Hoekstra
Foto's Willem J. Staat

2015 Safatycar
De safetycar bepaalde het beeld van de wedstrijd.


De twee sterksten van de eerste Formule 3-wedstrijd van vanochtend stonden weer op de eerste startrij voor de tweede race op Zandvoort. Nadat vanochtend de Italiaan Giovinazzi van pole mocht vertrekken, is het nu de beurt aan zijn Zweedse concurrent Felix Rosenqvist. De Duitser Markus Pommer startte op de tweede startrij, met naast hem de pechvogel van vanochtend de Brit Jake Dennis. De Canadees Lance Stroll was de snelste rookie op plaats vijf met naast hem puntenkampioenschap leider Charles Leclerc uit Monaco.

2015 Rosenqvist
Rosenqvist op weg naar de zege in R2 dit weekend.

Lance Stroll en Charles Leclerc kwamen vlak na de start met elkaar in aanraking, waarna Stroll met schade moest opgeven. Reden voor de wedstrijdleiding om de wagens op te vangen met een safetycar. Jammer voor Rosenqvist, die na een bliksemstart al een flinke voorsprong had opgebouwd op Giovinazzi die een wat mindere start had.
Na de herstart, waarbij een rescuewagen nog bijna hinderlijk in de weg reed, liep Zandvoort-specialist Rosenqvist wederom uit op zijn achtervolgers.

480 dennis
Jake Dennis


Giovinazzi kreeg nu te maken met een aandringende Jake Dennis op een derde plaats. Na vijf ronden kwam wederom de safetycar de baan op nadat Leclerc de vangrail in het Scheivlak raakte en met flinke schade aan de achterzijde van zijn bolide de strijd moest staken. Waarschijnlijk van de baan geraakt door de gevolgen van de startbotsing met Stroll. Slechte zaak voor de Monegask, die zijn puntenvoorsprong in het klassement verder ziet slinken.

2015 Leclerc
Geen punten voor Leclerc. Hij crashte uit de wedstrijd.

Het duurde lang voordat de tweede herstart werd gegeven. In de tiende ronde werden de heren coureurs weer losgelaten. Ondanks dat Giovinazzi nu beter oplete, ging Rosenqvist er weer als een haas vandoor. Niemand kon de ontketende Zweed volgen.

480 giovinazzi

Giovinazzi en Dennis reden daarachter, maar lagen te ver uit elkaar om het nog spannend te maken. De race werd niet op het aantal ronden maar op tijd afgevlagd na de twee safetycar onderbrekingen. De volgorde van de podiumgangers veranderde niet meer. Rosenqvist won, voor Giovinazzi en Dennis.


2015 Rosenqvist Jump
Vreugdesprong van Felix Rosenqvist.

Uitslag race 2 FIA Formula 3 European Championship
Zaterdag 11 juli 2015, Circuit Park Zandvoort
1. Felix Rosenqvist, 20 ronden in 35:13.587
2. Antonio Giovinazzi +3.195
3. Jake Dennis +7.020
4. Markus Pommer +9.674
5. Alexander Albon +11.350
6. George Russell +13.134
7. Sérgio Sette +15.733
8. Maximilian Günther +17.197
9. Santino Ferrucci +18.907
10. Ryan Tveter +19.606

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet