VLN

VLN: Verrassende BMW overwinning. Patrick Huisman derde. Pech voor Mercedes-Benz. Uitstekend debuut Lexus

De vierde wedstrijd voor het VLN-Endurance Kampioenschap op de Nürburgring Nordschleife heeft een verrassende overwinning opgeleverd voor de Walkenhorst BMW Z4 GT3 van de combinatie Felipe Laser/Michaela Cerruti en de Fin Jesse Krohn. De Falken Porsche GT3 R van Peter Dumbreck en de Zwitser Alexandere Imperatori eindigde als tweede. De Frikadelli Porsche GT3 R van Klaus Abbelen/Sabine Schmitz/Patrick Huisman complementeerde het podium.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 VLN Race 4
De gloednieuwe Mercedes-AMG GT3 had een perfecte start. Maar de Falken Porsche bond direct de strijd aan

Een verrassende overwinning van het team van Henry Walkenhorst dat al jaren in de VLN actief is. Met de BMW Z4 GT3 behaalde het door Dunlop ondersteunde team met de combinatie Felipe Laser/Michaela Cerruti en de Fin Jesse Krohn de allereerste VLN-overwinning. Met een uitstekende strategie wist het trio de Falken en Frikadelli Porsches voor te bleiben. Op de finish bedroeg het verschil nog maar 40 seconden. De uiteindelijke beslissing viel eigenlijk zo'n 40 minuten voor het einde toen beide Porsches voor hun allerlaatste stop defintief naar binnen moesten. De Walkenhorst BMW Z4 GT3 met Felipe Laser aan het stuur slaagde de voorsprong te consolideren en pakte de allereerste VLN-overwinning. De wedstrijd vond onder tropische temperaturen ver boven de 30 graden plaats.

2015 VLN Race Gevecht SLS Porsche
De Falken Porsche pakte al in de eerste bocht direct de kop.

De slow zones hadden weinig effect op de gloednieuwe AMG GT3. Het weerhield AMG-ontwikkelingsrijder Bernd Schneider niet om de pole te pakken met een tijd van 8.02.897. De "oude" ROWE Mercedes SLS AMG GT3 van de combinatie Klaus Graf/Nico Bastian/Christian Hohenadel was maar liefst zes seconden langzamer.Overigens trok men zich bij ROWE Racing na een trainingscrash van Nico Bastian definitief voor de wedstrijd terug. Reparatie zou te veel tijd in beslag nemen.

2015 VLN 235i Cuo
Een typische vorm van Cup-mentaliteit met vier uur te gaan.

De gloednieuwe Mercedes-AMG GT3 was gedurende de eerste wedstrijdhelft in een verbitterd duel met de Falken Porsche verwikkeld. Halverwege de race sloeg het pechduiveltje echter toe. Schade aan de wiellagers zorgde voor een oponthoud van meer dan vier ronden waardoor de Mercedes naar de 70e plek terugviel.

2015 VLN SLS AMG Mercedes
In de eerste wedstrijdhelft reed de debuterende Mercedes nog ver voor de winnende Walkenhorst Z4 GT3

Daarmee was alle hoop op een goede klassering vervlogen. Aan "Speed and Sound" was er in ieder geval geen gebrek. Een schrale troost voor Mercedes dat men in de SPX-klasse achter de Lexus LC F als tweede geklasseerd werd.

IMG 6475
Succesvol Lexus-debuut met een Top 10 klassering voor het merk.

Het Lexus-debuut verliep eigenlijk zonder noemenswaardige problemen. Beide Farnbacher auto's kwalificeerden zich als negende en elfde waarbij de het Farnbacher Racing-exemplaar van de Dominik en Mario Farnbacher iets sneller was dan het Lexus Racing-exemplaar van Östreich/Tresson/Lorenz.

2015 Pitstop
Routinestop bij SLS AMG Customer Sports. De Mercedes werd als 55e overall geklasseerd.
Gedurende de wedstrijd wist het Farnbacher Racing exemplaar lang de vijfde plek vast te houden maar werd uiteindelijk als tiende geklasseerd. Het Lexus Racing-exemplaar eindigde daarachter als elfde. Een "splash/dash" stop voor beide auto's zorgde ervoor dat zij daardoor positie verloren. Overigens behaalde Indy Dontje in de SP6 klasse samen met Christoph Hewer in een BMW Z4 M Coupé de derde plek. In de VT2 klasse ging de overwinning naar Peter Bonk en de Nederlander Marco van Ramshorst met een BMW 125i

2015 VLN Winnende Z4
De winnende Walkenhorst BMW Z4 GT3

Voorlopige uitslag(4 uur)
1. #36 Walkenhorst Motorsport powered by Dunlop, Cerruti / Laser / Krohn, BMW Z4 GT3
2. #4 Falken Motorsport, Dumbreck / Imperatori, Porsche 911 GT3 R
3. #30 Frikadelli Motorsport, Abbelen / Schmitz / Huisman, Porsche 911 GT3 R
4. #154 Wochenspiegel Team Manthey, Weiss / Krumbach / Kainz, Porsche 911 GT3 RSR
5. #92 Manthey Racing, Breuer / Christensen / Liedz, Porsche 911 GT3 Cup MR
6. #5 Phoenix Racing, Mamerow / Stuck, Audi R8 LMS ultra
7. #112 RTR Raceunion Teichmann Racing, Hennerici / Menzel, Porsche 911 GT3 Cup
8. #101 GetSpeed Performance, Osieka / Jans, Porsche 991 GT3 Cup
9. #35 Walkenhorst Motorsport powered by Dunlop, Henkola / Schiwietz / Walkenhorst, BMW Z4 GT3
10. #55 Farnbacher Racing, Farnbacher / Farnbacher, Lexus RC F GT3

2015 Huismnan Abbelen Grote vreugde bij Patrick Huisman en Klaus Abbelen over hun derde plek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet