Formule 2

GP2: Sirotkin grijpt eerste overwinning op Silverstone, De Jong klimt naar P12

 G7C1071

Sergey Sirotkin heeft op Silverstone zijn vorm van de laatste races bekroond met de eerste GP2-overwinning uit zijn carrière. De Rus liet zich bij de start nog even verschalken door Richie Stanaway, maar nadat hij de Kiwi na de herstart vanachter de safety car op zijn beurt verraste, reed de voormalige Sauber-testcoureur naar een onbedreigde zege. Hij werd daarmee ook de eerste Russische GP2-winnaar. Alexander Rossi versloeg Stoffel Vandoorne in een rechtstreeks duel en werd tweede. Daniël de Jong vocht zich intussen voor MP Motorsport naar een 12e plaats, zijn debuterende teamgenoot Oliver Rowland werd negende. Dat kan nog een achtste plaats (en pole voor de sprintrace) worden als Arthur inderdaad wordt gediskwalificeerd voor zijn actie op Jordan King in de laatste bocht van de wedstrijd.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: GP2 Series

Bij de start lieten Sirotkin en Vandoorne op de eerste rij zich verrassen door een snel startende Richie Stanaway vanaf de tweede rij. Vandoornes teamgenoot Nobuharu Matsushita startte zelfs nog beter en klom van de zevende naar de derde plaats, nog vóór van Vandoorne. In de volgorde Stanaway, Sirotkin, Matsushita, Vandoorne, Rossi, Gasly, Pic, Marciello, Yelloly en Leal kwam de toptien de eerste ronde door.

 G7C0496

Achter de safety car, want halverwege de openingsronde reden in het achterveld Markelov en Berthon tegen elkaar. Het duurde vier ronden voordat de rommel was opgeruimd, zó lang dat Stanaway bij de herstart in slaap was gevallen. Zowel Sirotkin als Matsushita was al aan de Nieuw-Zeelander voorbij voordat de volgende ronde inging. Al gauw was het daarna echter afgelopen met Matsushita: de Japanner moest zijn auto met pech aan de kant zetten.

 SBL9413

Twee ronden later kwamen Nick Yelloly en Jordan King vroeg naar binnen om hun mediums in te wisselen voor harde banden. In de volgorde King-Yelloly kwamen ze op de 16e en 17e plaats terug op de baan, waar ze ongezien door de kop fantastische rondetijden zetten. Later in de race zouden we de twee Britten opeens midden in het strijdgewoel aan de kop terugzien.

BK5R3423

Of beter gezegd: net achter de kop. Sergey Sirotkin liet vooraan zien dat hij absoluut de snelste man van het weekend was. De Rus sloeg tot aan zijn pitstop een gat van bijna tien seconden, daarbij geholpen door Stanaway, die duidelijk zijn tempo niet kon volgen. De Status-coureur hield rondenlang Vandoorne en Rossi op, waarna de onderling strijdende Fransen Gasly en Pic er halverwege de race zelfs een treintje van vijf van maakten.

 G7C9599

Rossi was de man die de status quo doorbrak. De Amerikaan passeerde in de 15e ronde Vandoorne en ging een ronde later ook aan Stanaway voorbij. Pas twee ronden later lukte Vandoorne dat ook, maar toen was Rossi al aan de horizon verdwenen. Het bleek bij de pitstops precies het verschil waarmee Rossi vóór King en Yelloly uitkwam, terwijl Vandoorne net áchter die twee terug op de baan kwam. Stanaway werd intussen uit de strijd genomen door een gebroken achterwielophanging.

 MG 0817

Vooraan, bijna uit het zicht, koerste Sirotkin naar een dominante zege, gevolgd door Rossi, die een veilige buffer had op King. De vroege wisselaars konden echter niet standhouden tegen de mannen die net hun mediums hadden gehaald. Vandoorne ging eerst aan Yelloly voorbij en passeerde twee ronden later ook een dapper verdedigende King. Yelloly legde het intussen af tegen DAMS-teamgenoten Gasly en Lynn, weer eens vechtend om hetzelfde stukje asfalt. Ook Arthur Pic was weer in opmars: hij passeerde Rowland voor de achtste plaats.

 G7C9675

King deed wat hij kon, maar Gasly en Lynn kon hij ook niet achter zich houden. Pic misschien dan nog wel? Het leek er wel op, totdat de Fransman hem in de laatste bocht in de rondte tikte en de coureur van Racing Engineering zo van zijn zesde plaats beroofde. Marciello ging aan het slot Rowland ook nog voorbij, zodat de debuterende MP-coureur net zo die belangrijke achtste plaats misliep, die recht geeft op pole in de sprintrace van morgen. Al zou het ons niet verbazen als Pic voor zijn actie wordt bestraft, zodat Rowland morgen mogelijk toch op zijn thuiscircuit van pole mag vertrekken. Het zou een sensationeel eerste GP2-weekend betekenen voor de leider in het Formule Renault 3.5-kampioenschap.

 G7C9877

Daniël de Jong behoorde tot de coureurs die zo lang mogelijk doorreden op de harde banden. De Nederlander won enkele plaatsen bij de start – van P21 naar P18 – en onderscheidde zich daarna met enkele mooie inhaalactie, onder meer op Johnny Cecotto voor de tiende plaats. De MP-coureur lag tweede toen hij uiteindelijk voor nieuwe banden binnenkwam en viel daarna terug naar de 15e plaats. Opnieuw maakte hij enkele plaatsen goed om als 12e te finishen. Dat kan nog 11e worden als Pic wordt gediskwalificeerd.

 G7C9596

De zege van Sirotkin betekende ook dat de GP2-hoofdrace voor het eerst dit jaar werd gewonnen door iemand anders dan Stoffel Vandoorne. De Belg haalde met zijn derde plaats echter opnieuw een gezond aantal punten binnen, met hooguit de kanttekening dat zijn belangrijkste opponent Alexander Rossi een plek vóór hem eindigde.

 L0U4372

UPDATE: Niet alleen Pic, maar ook Oliver Rowland kreeg straf na afloop van de race. Pic kreeg een tijdstraf van 20 seconden, Rowland kreeg 5 seconden voor het meermalen verlaten van de baan bij Copse. Rio Haryanto kreeg daardoor de pole in de sprintrace in de schoot geworpen.

GP2, Silverstone, race 1, 4 juli 2015

1. Sergey Sirotkin - Rapax - 29 ronden, 53'13"597
2. Alexander Rossi - Racing Engineering - 5"989
3. Stoffel Vandoorne - ART - 13"566
4. Pierre Gasly - DAMS - 16"729
5. Alex Lynn - DAMS - 20"546
6. Raffaele Marciello - Trident - 23"550
7. Nick Yelloly - Hilmer - 23"879
8. Rio Haryanto - Campos - 25"437
9. Julian Leal - Carlin - 28"753
10. Oliver Rowland - MP - 25"161 + 5"
11. Daniël de Jong - MP - 30"373
12. Robert Visoiu - Rapax - 36"922
13. Johnny Cecotto - Carlin - 37"436
14. Arthur Pic - Campos - 22"922 + 20"
15. Sergio Canamasas - Lazarus - 44"277
16. Jon Lancaster - Hilmer - 49"850
17. René Binder - Trident - 53"663
18. Norman Nato - Arden - 57"444
19. Marlon Stockinger - Status - 1'00"867
20. André Negrão - Arden - 1'04"399
21. Artem Markelov - Russian Time - 1'26"692

Snelste ronde: Sergey Sirotkin, 1'42"734

Uitgevallen
28e ronde - Jordan King
22e ronde - Richie Stanaway
9e ronde - Mitch Evans
6e ronde - Nobuharu Matsushita
0 ronden - Nathanael Berthon
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet