Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Dubbelpodium voor Kyle en Kurt Busch in Sonoma. Spectaculaire Toyota-zege voor Rowdy Kyle Busch

Voor het eerst in de NASCAR geschiedenis behaalden de gebr. Busch een dubbeloverwinning in de NASCAR Sprint Cup. Na zijn crash op Daytona op 21 februari jl. werd Busch vanwege een gebroken rechterbeen en linkervoet voor elf wedstrijden uitgeschakeld. Rowdy Busch is nu na een eerdere overwinning in de NASCAR Nationwide weer helemaal terug. De concurrentie dient terdege rekening met hem te houden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

Finish Sonoma

Prachtige Sprint Cup-overwinning voor Kyle Busch op Sonoma. De basis om zich voor The Chase te kwalificeren is in ieder geval gelegd.

Dubbelpodium voor Kyle en Kurt Busch in Sonoma. Spectaculaire Toyota-zege voor Rowdy Kyle Busch
Met een voorsprong van slechts 0.532 seconden versloeg Kyle Busch zijn oudere broer Kurt Busch. De allereerste dubbelzege binnen de familie Busch. "Onze ouders zijn trots op ons" liet Kyle via de boordradio na de finish weten.

In de 106e van de 110 ronden tellende wedstrijd ging Busch aan Jimmie Johnson voorbij en pakte op de roadcourse van Sonoma definitief de leiding. Na een vijfde neutralisatie in de 99e ronden had Johnson besloten om niet naar binnen te gaan terwijl de meerderheid van de deelnemers voor nieuwe banden opteerde. Een loszittende wielmoer bij de Chevrolet van Casey Mears was de oorzaak van de vijfde en laatste interruptie.

Bij de herstart in de 104e ronde nam Johnson de leiding maar de auto's die op vers rubber stonden werden al snel superieur. De JGR Toyota van Kyle Busch was zevende bij de herstart maar richting heuvel ging Busch al snel aan Clint Bowyer, die als derde zou eindigen, voorbij. Twee ronden later moest ook Jimmie Johnson eraan geloven.

Johnson Race
Bij Hendrick Motorsports nam men strategisch een foute beslissing. Jimmie Johnson moest zijn koppositie aan Kyle Busch prijsgeven.

Voor Busch was het al 46 wedstrijden geleden dat hij in de NASCAR Sprint Cup een overwinning pakte. De laatste maal was op Fontana in maart 2014. Anderzijds vergroot dit nu zijn kansen om zich voor The Chase te kwalificeren. Wil Busch zich hiervoor kwalificeren dan moet hij na 26 races in de Top 30 eindigen. Voor uitzonderingsgevallen zoals Busch heeft NASCAR de regels iets aangepast. Met zijn overwinning op Sonoma staat Busch nu als 37e in de tussenstand van het kampioenschap genoteerd.

Kyle Busch: "We hebben nogal wat werk voor de boeg. Na mijn comeback heb ik van alles gedaan om weer in de punten te rijden. Pech dat we in Dover en Michigan bij crashes betrokken waren. Voor crewchief Adam Stevens is het zijn eerste overwinning. Ook mijn vrouw is hier. Haar pasgeboren Baby Brexton. hebben we maar thuisgelaten. Die wilde nog geen zes uur vliegen. Dit is zo 'cool"

Kurt Busch reed maar liefst 43 ronden aan de leiding maar verloor in de slotfase teveel tijd achter Clint Bowyer om nog een serieuze kans te maken. Maar de teleurstelling maakte snel plaats voor de familievreugde.

Schwarzenegger
Herkent U deze bandenexpert? Wel, voormalig gouverneur en acteur Arnold Schwarzenegger moest het allemaal toch eens van nabij bestuderen.

Kurt Busch: "Hij heeft nogal wat doorgemaakt. Zeker als je nog nooit een verwonding in de auto hebt opgelopen. Ik weet ook niet hoe het aanvoelt. Maar ik weet vanuit mijn werk met Tony Stewart dat dit een behoorlijke mentale uitdaging is. Ik ben er trots op dat hij zo snel mogelijk weer geprobeerd heeft om terug in de auto te komen en dat hij direct met het remmen met de linkervoet, op een baan als deze, waar je ook nog eens erg hard moet remmen, zo competitief is.Anderzijds had ik graag nog een extra rondje gehad om bovenop zijn bumper te zitten. Denk niet dat hij er zo blij mee geweest zou zijn."

Busch 1 en 2
Leuke familie-onderonsje in Sonoma,

Uitslag
1. Kyle Busch Toyota 110 ronden
2. Kurt Busch Chevrolet 110 ronden
3. Clint Bowyer Chevrolet 110 ronden
4. Kevin Harvick Chevrolet 110 ronden
5. Joey Logano Ford 110 ronden
6. Jimmie Johnson Chevrolet 110 ronden
7. Dale Earnhardt Jr. Chevrolet 110 ronden
8. Kasey Kahne Chevrolet 110 ronden
9. Ryan Newman Chevrolet 110 ronden
10. Sam Hornish Jr. Chevrolet 110 ronden
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet