Formula E

Formule E: Nelson Piquet Jr allereerste Formule E Kampioen in Londen

De Braziliaanse Nederlander Nelson Piquet Jr. heeft met na een fantastisch gereden wedstrijd in het Londense Battersea met één punt verschil het allereerste FIA Formula E Kampioenschap behaald. Piquet had aan een zevende plek voldoende om de titel veilig te stellen.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E

Battersea Park Race 2
Start in Battersea van de Formule E seizoenfinale.

Nelson Piquet Jr. allereerste Formule E Kampioen in Londen
Met een fantastische inhaalwedstrijd stelde Nelson Piquet in het Londense Battersea Park de allereerste FIA Formule E titel veilig. Gestart vanaf een zestiende startplek wist de Braziliaan zich snel in de Top 10 te nestelen en was in constant gevecht met zijn directe titelkandidaten Lucas di Grassi en Sebastien Buemi verwikkeld. De Braziliaanse clan werd daarbij een aardig handje geholpen door Bruno Senna die zich voor Buemi zo breed mogelijk maakte. Daarbij werd het overbekende vuist in de uitloopronde dan ook niet geschuwd.

Vooral in de beginfase reed Piquet tactisch achter zijn teamgenoot Oliver Turvey. Vooral in het eerste gedeelte spaarde Piquet zijn boost in de hoop dat hem dit in het tweede wedstrijdgedeelte winst zou opleveren. Voor de reguliere autowissel kwam Piquet pas in de zestiende ronde naar binnen en kwam als tiende terug op de baan. In de zeventiende ronde liet Piquet's teamgenoot Oliver Turvey de snelste tijd noteren en ontfutselde daarmee de Zwitser Buemi twee punten. Toen bedroeg het verschil tussen Piquet Jr.en Buemi nog maar één punt.

Met een crash van Fabio Leimer werd Piquet Jr. ironisch genoeg in de 20e ronde nog eens door een safetycarfase geholpen. Kort na de hertstart ging Piquet zowel aan zijn teamgenoot Oliver Turvey als Salvador Duran voorbij. Buemi probeerde vanaf een vijfde plek van alles om aan Bruno Senna voorbij te komen maar de Braziliaan verdedigde zijn positie met verve.

Piquet vlag
De allereerste electrische kampioen in de geschiedenis van de autosport heet Nelson Piquet Jr.

De Fransman Stephane Sarrazin kwam als eerste over de streep maar kreeg een penalty van 49 secs. opgelegd omdat hij over 0% Power beschikte. Daardoor werd de Brit Sam Bird in zijn thuiswedstrijd tot winnaar uitgeroepen. Achter Bird werd onze zuiderbuur Jerome D'Ambrosio als tweede geklasseerd gevolgd door Duval, Senna, Buemi en Di Grassi.

Teleurstellend was het optreden van de Japanner Sakon Yamamoto. Gedurende het weekend was hij voor het Amlin Aguri Team bij meerdere incidenten betrokken.

Sam Bird
Voor de Brit Sam Bird een verrassende thuiszege.

Uitslag
1 Sam Bird Virgin 45m48.792s
2 Jerome D'Ambrosio Dragon 6.973s
3 Loic Duval Dragon 9.430s
4 Bruno Senna Mahindra 10.147s
5 Sebastien Buemi e.dams 10.689s
6 Lucas di Grassi Abt 11.204s
7 Nelson Piquet Jr. China 11.561s
8 Salvador Duran Aguri 12.402s
9 Oliver Turvey China 14.142s
10 Nicolas Prost e.dams 14.535s
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet