WTCC

WTCC: Vier Citroëns op de eerste vier plaatsen in Frankrijk

150628 WTCC R1 Start
Start van de race, met vier Citroëns vooraan

Winst voor eigen publiek: op Paul Ricard wint Sébastien Loeb de eerste van de beide WTCC-races. Merkgenoten Yvan Muller, José-María López en Qing Hua Ma maken er in Frankrijk een viervoudige overwinning voor Citroën van. Beste niet-Citroën-rijder is, evenals in de kwalificatie, Tom Chilton op de vijfde plaats. De best geklasseerde Nederlander is Jaap van Lagen, die met zijn Lada als tiende over de eindstreep komt. Tom Coronel wordt net voor de finish nog geklopt door Rickard Rydell en eindigt zo als twaalfde. Vanwege een technisch probleem kan Nick Catsburg niet starten, hij rijdt in de slotfase slechts vier ronden en wordt niet geklasseerd.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto: FIA WTCC

Catsburg kan vanwege een technisch probleem niet starten, zijn Lada blijft in de pits. Bij de start pakt Loeb de leiding, terwijl Muller zijn aartsrivaal López bijna in de muur drukt. Loeb leidt voor Muller, Lopez, Ma, Chilton en Michelisz. Huff valt uit met een defecte wielophanging als gevolg van een aanrijding met De Moustier. Van Lagen is negende.

In de vierde ronde passeert Tarquini zonder al teveel problemen Van Lagen en neemt zo de negende plaats over. Voor Valente is de race ten einde, hij rijdt de pits in. Terwijl Loeb vooraan wegloopt, zet López Muller meer en meer onder druk in de strijd om de tweede plaats. Daarachter een flink gat naar Ma, verder daarachter Chilton als beste niet-Citroën-rijder op de vijfde positie. Coronel is twaalfde, met Bennani en D'Aste voor zich.

In de negende ronde moet Muller eenmaal wijd, maar blijft wel López voor. De wedstrijdleiding reageert vooralsnog niet, zodat de Fransman met zijn voordeel lijkt weg te komen. Coronel passeert D'Aste en neemt daarmee de elfde plaats over. Korte tijd later verliest D'Aste nog een plaats aan Rickard Rydell in de Nika-Honda. Even later probeert ook Demoustier de Italiaan te passeren, inclusief het nodige contact, maar D'Aste behoudt vooralsnog zijn positie. In de twaalfde ronde rijdt Catsburg de pits uit als functietest voor zijn auto.

Bennani passeert zonder al teveel problemen Van Lagen en neemt zo de negende plaats over. Zo blijft de volgorde tot aan de finish: Loeb behaalt zijn tweede opeenvolgende overwinning na zijn succes van vorige week in Slowakije, voor Muller, López, Ma, Chilton, Michelisz, Monteiro, Tarquini, Bennani en Van Lagen. Van Lagen behoudt nog net zijn tiende plaats in de slotfase, maar Coronel wordt met 0,02 seconden geslagen door Rydell en moet zo genoegen nemen met de twaalfde positie.

Uitslag:
1. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 16 r.
2. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 6,020
3. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 7,147
4. Qing Hua Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC, op 9,102
5. Tom Chilton (GBr), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 12,638
6. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC, op 16,032
7. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 16,286
8. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 20,888
10. Jaap van Lagen (Ned), Lada Vesta, op 31,589
12. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 31,822

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet