IndyCar

Indycar: Graham Rahal wint Fontana. Zware pack racing crashes overschaduwen race.

Graham Rahal won op Fontana zijn tweede Indycar-wedstrijd. Maar twee zware crashes overschaduwden de wedstrijd. Negen ronden voor het einde toucheerden Takuma Sato en Will Power elkaar. De wedstrijd moet daardoor kortstondig met Code Rood onderbroken worden. Tijdens de shoot out sprint crashen Ryan Hunter Reay en Ryan Briscoe. Beiden blijven gelukkig ongedeerd. Zowel tijdens als na de race barstte de kritiek los...

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Rahal  Briscoe
Reddingswerkers bekommeren zich om Ryan Briscoe terwijl Graham Rahal de wedstrijd wint.

Graham Rahal wint Fontana. Zware crashes overschaduwen race
De derde Indycar-oval wedstrijd op Fontana stond na afloop onder zware kritiek van de rijders en de teams. Negen ronden voor het einde toucheerden Takuma Sato en Will Power elkaar. De wedstrijd moest daardoor kortstondig onderbroken worden. Beiden bleven ongedeerd. Tijdens een TV interview memoreerde Team Penske President Tim Cindric aan de wedstrijd in Las Vegas 2011 waarbij Dan Wheldon het leven liet. Cindric liet doorschemeren dat de rijders aan de Indycar-organisatie al van tevoren gevraagd hadden om maatregelen te nemen. Will Power vroeg zich na afloop vertwijfeld af wat de Indycar-coureurs nu eigenlijk aan het doen waren.

Will Power: "Er waren hier Las Vegas situaties.Ik ben verheugd dat iedereen ongedeerd is gebleven. Iemand zal zich voor deze dag moeten verantwoorden. Om plek te winnen moet je enorm veel risico's nemen. Crazy. Aan een ongeluk zoals in Las Vegas hebben wij totaal geen behoefte. Teleurstellend omdat we daar bij elkaar gezeten hebben en toen hebben wij er om gevraagd om nooit zo'n soort wedstrijd met "pack racing" meer te willen hebben. Ik heb geen idee wat we vandaag eigenlijk allemaal aan het doen waren. Na de eerste trainingen was het al duidelijk dat het deze kant zou uitgaan. De rijders uitten hun bezorgdheid en ik geloof best wel dat het mooi was om te zien."

Pack Racing
Pack Racing. Soms vier vijf auto's breed. Kun je wel met een NASCAR doen, maar niet met een Indycar....


Rondenlang denderden de Indycars vier/vijf breed over de Auto Club Speedway. Het zorgde er wel voor dat er sinds 2001 weer een nieuw record gevestigd werd. De leiding wisselde maar liefst 83 keer Het vorige record stond op 73. Op Indianapolis wisselden de leiders dit jaar 37 maal van positie.

In de 137 zorgde Helio Castroneves na een duwtje van Ryan Briscoe voor de eerste neutralisatie. Vanwege vermijdbaar contact kreeg Briscoe een penalty opgelegd. In de 158e ronde elimineerden de Fisher Hartman Dallara's van Ed Carpenter en Josef Newgarden zichzelf. Laatstgenoemde probeerde zijn teambaas via de hoogste lijn in te halen. Die poging mislukte grandioos.


062715-motor-briscoe hunter reay crash flip fontana indycar.vresize.1200.675.high.96
Ryan Briscoe maakt een ongewenste salto.

Shoot Out Crash
Na een korte onderbreking werd er voor een shootout van vier ronden opnieuw gestart. De voorspelbare crash bleef niet uit. In het zicht van de finish toucheerden Ryan Briscoe en Ryan Hunter Reay elkaar, waarbij Briscoe een angstaanjagende luchtreis maakte. Eigenlijk ontstond de crash doordat Juan Pablo Montoya, Ryan Hunter Reay en Saga Karam zich naast elkaar bevonden, waarbij Hunter Reay uit balans raakte en Briscoe het onschuldige slachtoffer werd.Beide coureurs bleven gelukkig ongedeerd maar de wedstrijd werd direct afgebroken. Ondanks een mislukte tankstop was Graham Rahal de gelukkige winnaar. Wel kondigde Indycar aan dat er nog sancties tegen het team van Rahal komen.

Bij het team van Dale Coyne Racing belandde er voor de derde maal dit jaar een teamlid na een pitstop in het ziekenhuis. Teamlid Oren Trower raakte bij een pitstop aan zijn onderbeen gewond en moest voor verdere behandeling naar het ziekenhuis getransporteerd worden.

Tony Kanaan: "Gewoon een crazy wedstrijd. Ik ben blij dat ik nog heel ben. We beschikken over een nieuw aerodynamisch pakket. We blijven gissen, maar wel de verkeerde kant uit...."


Graham Rahal
Zege voor Graham Rahal.

Uitslag
1. Graham Rahal Dallara Honda 250 ronden
2. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 250 ronden
3. Marco Andretti Dallara Honda 250 ronden
4. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 250 ronden
5.Sage Karaam Dallara Chevrolet 250 ronden
6. Scott Dixon Dallara Chevrolet 250 ronden
7. James Jakes Dallara Dallara Honda 250 ronden
8. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 250 ronden
9. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 250 ronden
10. Jack Hawksworth Dallara Honda 250 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet