Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

Nascar Xfinity: Erik Jones ongenaakbaar op Chicacoland

jones

Erik Jones heeft de veertiende wedstrijd van het NASCAR Xfinity seizoen op indrukwekkende wijze gewonnen. De coureur van Joe Gibbs Racing, ditmaal aan boord van de #54 Monster Energy Toyota, was in de slotfase van de door regen geteisterde wedstrijd verwikkeld in een fel gevecht met Ryan Blaney maar wist met een paar ronden te gaan de leiding definitief te pakken en stond deze niet meer af.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto: NASCAR.com

Aanvankelijk stond de wedstrijd op Chicacoland gepland op zaterdag maar zoals verwacht werd de hele regio door hevige regenbuien geteisterd en werd de Owens Corning Atticat 300 verplaatst naar zondagmiddag. Het deerde Jones niet die door de weersomstandigheden extra lang kon genieten van zijn zege in de Campingworld Truck Series voordat het vizier op de Xfinity Series werd gericht.

De race werd gedomineerd door Jones, als elfde gestart, en Ryan Blaney die op zaterdag nog zijn „primary-car" afschreef en een reserve auto van het Penske Ford team moest gebruiken. De twee jongelingen wisselden elkaar af vooraan in het veld in een race die zeven keer onderbroken werd door een neutralisatie.
Bij de laatste herstart was het Jones die het meeste momentum creëerde en zijn Toyota naast de Ford van Blaney gooide. „Het was een beetje een alles of niets actie", vertelde Jones na de finish. „Ik koos ervoor om er vol voor te gaan in Turn 3 en gelukkig werkte het. Als ik eerlijk ben komt dat ook omdat Ryan me liet leven maar het leverde me wel de overwinning op."

Met zijn zege werd Jones, 19 jaar oud, de jongste NASCAR coureur ooit die twee races in een weekend weet te winnen. Ook brengt hij de #54 Joe Gibbs Racing Toyota terug de top 10 in bij het „owners-points" kampioenschap. Leider in het rijderskampioenschap Chris Buescher vergrootte zijn marge op Ty Dillon, broer van regerend kampioen Austin Dillon, met vier punten dankzij zijn vijfde plaats op Chicagoland. Het blijft daarmee opvallend hoe constant Buescher, met inmiddels acht top-5 noteringen in 2015 achter zijn naam, is geworden. Het is het grote verschil met de afgelopen seizoen en dat maakt van Buescher met recht een absolute kandidaat voor de titel.

De volgende wedstrijd van de NASCAR XFINITY SERIES vindt op 4 juli plaats op de Dover International Speedway.

Top 10 NASCAR XFINITY SERIES
1. Erik Jones Monster Energy Toyota 200 ronden
2. Ryan Blaney Hertz Ford
3. Austin Dillon Rheem Chevrolet
4. Brendan Gaughan South Point Chevrolet
5. Chris Buescher Ford Ecoboost Ford
6. Ross Kenseth Dollar General Toyota
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet