Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formula 4

F4: Twee zeges Eriksson, eenmaal Norris in Spa

GTM315 TU04190 TH
Job van Uitert in 'La Source'

Twee overwinningen van de Zweed Joel Eriksson en een zege van de Brit Lando Norris was de uitkomst van het derde raceweekeinde van de Duitse ADAC Formule 4 op het circuit van Spa-Francorchamps. Het beste resultaat voor Van Amersfoort Racing werd gerealiseerd door de Australiër Joey Mawson, die de derde race als tweede wist af te sluiten en daarmee op het podium eindigde. Van de beide Nederlandse deelnemers in het veld eindigde Janneau Esmeijer in de eerste en tweede race als achtste. Voor Job van Uitert was de 16e plaats in de eerste race zijn beste resultaat. Na negen van de 24 races leidt Eriksson in de tussenstand met 136 punten, voor Mawson (98) en Ralf Aron (83). Esmeijer staat op de zesde plaats met 54 punten.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: ADAC/Tim Upietz

Esmeijer verklaarde na afloop: "Ik heb een beetje gemengde gevoelens na dit weekeinde. Ik denk dat we er wel goed bij hadden kunnen zitten, maar in de kwalificatie was het heel onrustig: droog, regen, en ook nog in twee groepen. Daardoor heb ik niet alles eruit kunnen halen. De eerste race werd in het droog gereden. Mijn banden waren al gebruikt, het was een lastige race. Ik moest veel vechten en was niet helemaal tevreden met de snelheid, maar ik ben wel achtste geworden en had daarmee een goede startpositie voor race drie vanwege de 'reversed grid'. In de tweede race was het nat, ondanks dat het eerst droog leek te blijven. We kozen voor een lage bandenspanning, erop rekenend dat de baan zou opdrogen, maar de ronde na de start begon het te regenen, dus dat was een verkeerde keuze. In de derde race startte ik als derde. Ik verwachtte er veel van, had een goede start en won gelijk een positie, maar werd bij het uitkomen van La Source in de rondte geduwd. Daarna heb ik wel een goede inhaalrace kunnen rijden, waarmee ik nog twaalfde werd. We hebben nog wel iets te doen qua snelheid, hopelijk de volgende keer net iets meer geluk."

150621 F4 Esmeijer Duel Norris Esmeijer (28) in duel met Lando Norris, die op Spa één race won

Job van Uitert meldde: "Op zich verliep het weekeinde goed. Ik ben als 25e gestart en als 16e gefinisht. Op zich een goed resultaat, al heb ik aan het begin wel wat plaatsen laten liggen. In de tweede race heb ik voor de eerste keer in mijn leven een race in de regen gereden. Uiteindelijk heb ik ten opzichte van mijn startpositie maar één plek verloren, wat niet verkeerd is. In race drie had ik een supergoede start, ik reed naar de 13e plaats, maar daarna kreeg ik een drive-through, omdat ik volgens de wedstrijdleiding een stuk had afgesneden en daarmee een voordeel had. Ik moet nog de beelden zien om na te gaan of dat klopt, maar toen lag ik 31e. Ik ben nog wel naar de 20e plaats gereden, maar omdat de race werd afgebroken met de rode vlag geldt de rangorde van een ronde daarvoor, zodat ik 22e ben. Als geheel ben ik wel tevreden met mijn ontwikkeling. Ik ben na het afzeggen van de Formule Renault 1.6 natuurlijk pas laat in de Formule 4 gestapt en daarmee mis ik heel wat testkilometers, maar de stijgende lijn zit er zeker in."
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet