Formule 3

F3: Van Amersfoort-coureur Charles Leclerc neemt EK-leiding over

150621 F3 opening Leclerc.jog
Van Amersfoort-coureur Charles Leclerc is de nieuwe EK-leider

Met een overwinning, een zesde en een tweede plaats verliep het vijfde raceweekeinde van het FIA EK Formule 3 op het circuit van Spa-Francorchamps voor Van Amersfoort Racing-coureur Charles Leclerc een stuk beter dan hij op grond van zijn matige resultaten in de kwalificatie had verwacht. De Monegask is tevens de nieuwe leider in de tussenstand van het rijderskampioenschap, waarin hij nu een voorsprong van 28,5 punten op de Brit Jake Dennis heeft. De Prema-coureur won in Spa de tweede en de derde race, waarmee hij zijn seizoenstotaal op vier bracht. Felix Rosenqvist staat één punt daarachter, terwijl Antonio Giovinazzi na een pechvol weekeinde vierde staat. Opnieuw waren er de nodige crashes in het veld, waaraan met name Lance Stroll debet was. De wedstrijdleiding sloot de Canadese Ferrari-junior dan ook uit van deelname aan de derde race.

Tekst: René de Boer (vanuit Francorchamps, Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA EK F3/Thomas Suer

150621 F3 Podium R1 Podium van race 1 met vlnr Johan van der Ven van Van Amersfoort Racing, Felix Rosenqvist, Charles Leclerc en Alexander Albon

Bij de start nam Antonio Giovinazzi de leiding, voor Felix Rosenqvist, Jake Dennis en Charles Leclerc. Terwijl Dennis daarna wat terugviel, had Giovinazzi zijn handen vol aan Rosenqvist en Leclerc. Er waren meerdere positiewisselingen aan de leiding, totdat Rosenqvist en Giovinazzi met elkaar in botsing kwamen. Daarbij liep de Italiaan een lekke linker achterband op, terwijl Leclerc profiteerde en de leiding kon overnemen. Vervolgens reed de Monegask de overwinning naar huis en veroverde daarmee tevens de eerste plaats in het rijdersklassement. Rosenqvist eindigde als tweede voor Alexander Albon uit Thailand, die voor zichzelf en voor zijn team Signature de eerste podiumplaats van het seizoen behaalde.

Uitslag race 1:
1. Charles Leclerc (Mon), Dallara F312-Volkswagen, 16 r. in 35:35,057
2. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 1,511
3. Alexander Albon (Tha), Dallara F312-Volkswagen, op 2,651
4. Santino Ferrucci (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 3,938
5. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Mercedes, op 6,460
6. George Russell (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 7,388
7. Mikkel Jensen (Den), Dallara F312-Mercedes, op 15,550
8. Pietro Fittipaldi (Bra), Dallara F312-Mercedes, op 18,333

150621 F3 R2 Todt
Jean Todt op de grid met Lawrence Stroll, wiens zoon Lance opnieuw negatief zou opvallen

In de eerste race gedroegen de Formule 3-coureurs zich nog goed, maar in de tweede wedstrijd vielen ze weer in hun oude patroon terug. En dat nota bene in aanwezigheid van FIA-voorzitter Jean Todt, die na de incidenten van Monza hoogstpersoonlijk naar Spa was gereisd om de FIA-klasse met eigen ogen te kunnen aanschouwen. Wat hij, kort na zijn aankomst in België op zaterdagmiddag, te zien kreeg, zal hem weinig plezier hebben bezorgd. Bij de start pakte de Deen Mikkel Jensen vanaf pole de leiding, voor Ferrari-junior Lance Stroll en diens Prema-teamgenoot Jake Dennis. Even later nam Stroll de leiding over. Een aanrijding tussen Ling, Moreno en Calderón zorgde voor de eerste safety-car-fase. Na de herstart kwam het tot een aanrijding tussen Stroll, Jensen en Rosenqvist, waarop de eerste drie uit de race waren. Dennis nam de leiding, maar opnieuw kwam de safety-car in actie. Net na de herstart kwamen Menezes en Maïsano met elkaar in botsing, waarbij de auto van Menezes de lucht in ging en ondersteboven tot stilstand kwam. De manier waarop de baanposten de auto – met de coureur er nog in! – weer op zijn wielen zetten, verdiende bepaald geen schoonheidsprijs. Menezes had geluk dat hij ongedeerd bleef; de beschadigingen aan zijn helm maakten duidelijk dat het ook erger had kunnen aflopen. Opnieuw kwam de safety-car in actie. Zo won Dennis voor Ferrucci, Câmara en de Fransen Maïsano en Boccolacci. Van Amersfoort-rijders Leclerc en Lorandi eindigden respectievelijk als zesde en tiende.

Uitslag race 2:
1. Jake Dennis (GBr), Dallara F312-Mercedes, 12 r. in 36:05,200
2. Santino Ferrucci (VSt), Dallara F312-Mercedes, op 0,711
3. Sérgio Sette Câmara (Bra), Dallara F312-Volkswagen, op 1,056
4. Brandon Maïsano (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 1,853
5. Dorian Boccolacci (Fra), Dallara F312-Volkswagen, op 2,393
6. Charles Leclerc (Mon), Dallara F312-Volkswagen, op 3,397
7. Maximilian Günther (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 3,849
8. Raoul Hyman (ZAf), Dallara F312-Mercedes, op 4,250

150621 F3 R3 start
Start van de derde race

De derde race van het weekeinde kende een enigszins uitgedund veld, want Lance Stroll moest vanwege zijn acties in de tweede wedstrijd op gezag van de wedstrijdleiding toekijken en Menezes kon niet starten, omdat zijn auto na de crash van zaterdag te zwaar beschadigd was. De race werd op een opdrogende baan verreden, wat voor een aantal interessante situaties zorgde. Zo startte de Colombiaanse Tatiana Calderón vanaf de 14e startrij op regenbanden en reed na twee ronden al op de vijfde plaats! Mikkel Jensen reed aanvankelijk aan de leiding, voor Dennis en Pommer, maar crashte in de vijfde ronde bij Les Combes in de bandenstapels. Kort daarna nam Calderón de leiding over en voerde drie ronden lang het veld aan, maar toen waren haar banden op en moest ze uiteindelijk de pits in. Dennis kreeg daarop de leiding in handen voor Leclerc en Rosenqvist, maar de Zweed werd in de rondte getikt door de Duitser Pommer, die daarvoor een drive-through en daarna de zwarte vlag kreeg. Dennis reed zonder problemen zijn vierde seizoenszege naar huis, voor Leclerc, die met zijn tweede plek zijn voorsprong als leider in het kampioenschap vergrootte. George Russell werd derde en stond daarmee voor het eerst sinds het openingsweekeinde op Silverstone weer eens op het podium.

Uitslag race 3:
1. Jake Dennis (GBR), Dallara F312-Mercedes, 14 r. in 35:15,713
2. Charles Leclerc (Mon), Dallara F312-Volkswagen, op 0,885
3. George Russell (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 7,198
4. Callum Ilott (GBr), Dallara F312-Volkswagen, op 9,535
5. Felix Rosenqvist (Zwe), Dallara F312-Mercedes, op 11,450
6. Brandon Maïsano (Fra), Dallara F312-Mercedes, op 22,025
7. Alessio Lorandi (Ita), Dallara F312-Volkswagen, op 23,020
8. Maximilian Günther (Dui), Dallara F312-Mercedes, op 23,605

Reacties

    • 4
    • 0
     
    Anonieme gebruiker 21 juni 2015 16:56

    Conclusies op pakweg de helft van het seizoen: Rosenqvist/Prema is duidelijk de beste coureur/team combo, maar de Zweed heeft veel pech en zo dreigt een zekere titel nog knap lastig te worden. En als hij dit jaar weer niet wint, waarheen dan? Van Amersfoort heeft een meesterzet gedaan door Leclerc te contracteren: dat is een supertalent van het niveau Verstappen. Snel, verstandig en zonder drama. Giovinazzi en Dennis hebben een tandje bijgezet sinds afgelopen jaar maar zitten dan ook bij de beste teams. Deze vier steken er met kop en schouders bovenuit. Voor de rest enkele aardige verrassingen die nog door kunnen groeien (o.a. Albon, Jensen), een paar rijders die genadeloos door de mand vallen (met name Stroll), en zoals te verwachten was een heleboel teleurstellingen en niemendalletjes.

Reageer anoniem op dit bericht

Je reageert anoniem op dit bericht. Onderaan deze pagina kun je inloggen op Autosport.nl (of een account aanmaken) zodat je onder je eigen naam kunt reageren. Je kunt dan ook een eigen avatar gebruiken en je hebt direct toegang tot het Autosport.nl-forum.

Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.

Login om onder jouw naam te reageren

Registreren
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet