WTCC

WTCC: Citroën domineert ook tweede race Slovakia-Ring, twee Nederlanders in de punten

150621 WTCC R2 Loeb Muller
Muller (l.) en Loeb wonnen de beide WTCC-races op de Slovakia-Ring

Een drievoudige Citroën-zege komt in het WTCC wel vaker voor, maar dat het Franse merk ook in de tweede race alledrie de podiumplaatsen bezet, is ook voor het team van sportdirecteur Yves Matton niet gebruikelijk. Sinds Marrakesj gebeurde dat niet meer, maar in Slowakije stond er geen maat op de C-Elysées. Ditmaal won Sébastien Loeb, die daarmee voor de tweede maal dit seizoen op de hoogste trede van het podium mocht plaatsnemen. Ook vorig jaar won Loeb in Slowakije, toen er daar vanwege de regen slechts één race verreden werd. López en Muller completeerden het podium. Jaap van Lagen, die met zijn Lada van pole-position startte, hield de schade beperkt door als zesde te eindigen. Ook voor Tom Coronel als tiende met de DHL-ROAL-Chevrolet was er nog een WK-punt weggelegd. Nick Catsburg moest met zijn Lada voortijdig de strijd staken, een lot dat hij deelde met merkgenoot Huff.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: FIA WTCC/DPPI


150621 WTCC R2 Start
Startfase van race 2, Van Lagen is zijn leidende positie al kwijt

Ma en Homola blijven staan, nieuwkomer Nestor Girolami kan maar net de staande Citroën van Ma ontwiijken. Tarquini pakt de leiding. Loeb is tweede voor Van Lagen. Bij het uitkomen van de tweede bocht verliest Van Lagen nog meer plaatsen aan López, Valente en Muller. Hij blijft wel voor zijn teamgenoot Huff. Aan het eind van de eerste ronde luidt de volgorde: Tarquini, Loeb, López, Muller, Valente, Van Lagen en Huff. In de tweede ronde opent Loeb de aanval op Tarquini, vooralsnog echter nog zonder resultaat. Catsburg is negende, Coronel 13e.

In de tweede ronde passeert Monteiro Coronel en neemt daarmee de 13e plaats over. In de derde ronde is Loeb succesvol en passeert Tarquini voor de leiding. Twee bochten later plaatst López een aanval op de Italiaan, maar moet nog even achter Tarquini blijven. López heeft op zijn beurt Yvan Muller direct op zijn achterbumper. Op enige afstand daarachter Valente, dan weer een gat naar de drie Lada's van Van Lagen, Huff en Catsburg.

In de vierde ronde verliest Tarquini zijn tweede plek aan López, net zoals een ronde eerder Loeb er voorbij ging. Muller profiteert ook en haalt eveneens de Italiaan in, zodat er weer drie Citroëns op de eerste drie plaatsen rijden. Loeb heeft inmiddels een behoorlijke voorsprong op zijn merkgenoten, maar Muller rijdt dichtbij López, zodat de strijd om de tweede plaats eventueel nog interessant kan worden.

150621 WTCC R2 Loeb
Loeb behaalde zijn tweede WTCC-zege van het seizoen

Ma passeert in de zesde ronde Monteiro en is daarmee twaalfde, maar de Chinees krijgt een drive-through-penalty vanwege een valse start. Aan het eind van de ronde komt Ma de pits in. In de zevende ronde is er heel licht contact tussen López en Muller in de strijd om de tweede plaats, maar vooralsnog zonder gevolgen. Ook bij Honda-rijders is er een flinke strijd: Monteiro tikt Michelisz in de rondte, maar dat leidt niet tot positiewisselingen. Michelisz blijft negende, Monteiro tiende en Coronel daarachter op de elfde plaats. Bennani passeert Catsburg en is daarmee achtste. Aan het eind van de negende ronde rijden Catsburg en Huff samen de pits in en beëindigen daar voortijdig hun race. Chilton rijdt in de voorlaatste ronde de grindbak in en verliest zo zijn achtste plaats.

De laatste ronde levert geen veranderingen meer op en zo behaalt Loeb zijn tweede zege van het seizoen, voor López en Muller, Tarquini, Valente, Van Lagen, Bennani, Michelisz, Monteiro en Coronel. Daarmee rijdt Coronel voor de tweede maal in de punten, terwijl Van Lagen als enige van de drie Lada-rijders de eindstreep haalt en keurig zesde wordt.

150621 WTCC R2 Loeb podium

Uitslag:
1. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC
2. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC
3. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC
4. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC
5. Hugo Valente (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1
6. Jaap van Lagen (Ned), Lada Vesta
7. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC
8. Norbert Michelisz (Hon), Honda Civic WTCC
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet