V8 Supercars

V8 Supercars: Dubbeloverwinning voor PRA Ford in Hidden Valley

Het team van Prodrive Racing Australia heeft met David Reynolds en Chaz Mostert in de hoofdwedstrijd op Hidden Valley een fraaie dubbeloverwinning behaald. Achter de PRA Fords eindigden Fabian Coulthard en Shane van Gisbergen resp. als derde en vierde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's: PRA/Nissan Motors/BJR Racing/GRM Motorsport

2015 Reynolds winnaar 2
Tweede PRA-zege dit weekend. Reynolds is goed in vorm. Zijn eerste solo-zege in de V8 Supercars.

Zege voor David Reynolds in Hidden Valley
PRA-coureur David Reynolds behaalde op Hidden Valley zijn tweede V8 Supercar-overwinning. Direct na de start viel polesitter Reynolds terug naar de tweede plek maar pakte in de 11e van de 70 ronden tellende wedstrijd definitief de leiding. Daarna vormde de concurrentie eigenlijk geen bedreiging meer voor de PRA Ford-coureur. Zijn teamgenoot Chaz Mostert eindigde als tweede en voor PRA betekende dit de tweede dubbeloverwinning dit weekend. Teamleader Mark Winterbottom beschikte absoluut niet over dezelfde snelheid als zijn teamgenoten en eindigde als vijfde. Wel beschikt Winterbottom in de tussenstand van het kampioenschap over een voorsprong van 95 punten op Craig Lowndes die overigens vandaag geen enkele rol van betekenis speelde. De kersverse recordhouder eindigde als 15e. Met een langzaam leeglopende band en een foutje in de slotfase behaalde Reynolds zijn eerste V8 solo-overwinning. Gedurende het weekend behaalde Reynolds zijn eerste pole en verbeterde meerdere malen het baanrecord in Darwin!

David Reynolds: " De overwinning is niet aan mij maar aan het team te danken. Die hebben dit meer verdiend. Ik heb er de afgelopen maanden hard aan gewerkt en probeerde het steeds beter te gaan doen. Voor mijzelf hoop ik dat deze overwinning een stap in de goede richting is. Vandaag was het een ongelofelijk ritje maar de auto heeft het mij wel erg gemakkelijk gemaakt. Dit is de beste auto die ik ooit gehad heb. Ik maakte een klein foutje maar gelukkig heeft mij dit niet de wedstrijd gekost. Met de harde compound had ik een langzaam leeglopende band waardoor ik tien ronden eerder dan gepland naar binnen moest. Op de één of andere reden hield de soft compound het toch wel 40 rondjes uit. Het was toch een goede wedstrijd.

2015 Reynolds Winnaar
Groepsfoto van het PRA Team op Hidden Valley.

PRA Teambaas Tim Edwards: "Voor David Reynolds moet dit een verademing geweest zijn. Hij verdiende deze overwinning volledig. Hij beschikte over pure snelheid en wij zagen flashes van zijn vorm die wij al eerder dit seizoen zagen. Om het weekend met de drie hoogst scorende coureurs te beëindigen is de verdienste van iedereen hier. Townsville over enkele weken gaat een grote test worden voor ons worden."

Chaz Mostert: "Voor auto nummer 6 was het een fantastisch weekend. Het team heeft ons een competitieve auto gegeven waarmee wij ons goed konden kwalificeren en racen. Van deze baan had ik verwacht dat het een zwakke schakel zou zijn maar het werd onze sterkste. Nadat David eraf ging, kon ik hem even passeren. Maar mijn banden werden snel minder. Zijn snelheid in de slotfase was indrukwekkend maar hij heeft dit weekend fantastisch werk verricht. Nu moeten we wel naar zijn data kijken om te weten waarom hij zo snel was."

2015 Bright Scenic
Scenic picture in Hidden Valley van Jason Bright.

Mark Winterbottom en Tekno Autosports-coureur Shane van Gisbergen reden op vrijwel dezelfde strategie. Het leverde hen een vierde en een vijfde plek in de einduitslag op. Voor de 200 KM wedstrijd op Hidden Valley koos de meerderheid van het startveld voor een soft-hard-soft compound strategie. Maar de duur en de houdbaarheid van de banden varieerde behoorlijk binnen het startveld. Red Bull Racing Team Triple Eight koos voor de meest agressieve strategie maar die leverde uiteindelijk weinig op. Whincup reed zijn eerste drie stints op de soft compound en koos pas op het einde voor de harde compound. Hij werd als 22e geklasseerd. Zijn teamgenoot Craig Lowndes verging het niet veel beter.

2015 Scott McLaughlin
Fraaie gevechten in het middenveld.


Uitslag
1 The Bottle-O Racing Team David Reynolds Ford Falcon FG/X 70 ronden  01:20:42.3270
2 Pepsi Max Crew Chaz Mostert Ford Falcon FG/X 70 ronden 01:20:43.1982
3 Freightliner Racing Fabian Coulthard Holden Commodore VF 70 ronden 01:20:43.7442
4 Team Darrell Lea STIX Shane Van Gisbergen Holden Commodore VF 70 ronden 01:20:51.9526
5 Pepsi Max Crew Mark Winterbottom Ford Falcon FG/X 70 ronden 01:20:55.4968
6 Repair Management Aust Racing Nick Percat Holden Commodore VF 70 ronden  01:20:57.9840
7 Holden Racing Team James Courtney Holden Commodore VF 70 ronden  01:21:03.9171
8 Team BOC Jason Bright Holden Commodore VF 70 ronden  01:21:05.7630
9 Supercheap Auto Racing Tim Slade Holden Commodore VF 70 ronden  01:21:11.5109
10 GB Galvanizing Racing Dale Wood Holden Commodore VF 70 ronden 01:21:14.6245
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet