WTCC

WTCC: Muller verovert pole op Slovakia-Ring, sterk optreden Catsburg en Van Lagen

150620 WTCC Quali Muller
Pole in Slowakijke voor Yvan Muller

Yvan Muller behaalde in de kwalificatie op de Slovakia-Ring de pole-position voor de elfde WTCC-race van het seizoen. In aanwezigheid van PSA-topman Carlos Antunes Tavares kwam Muller met zijn Citroën C-Elysée WTCC in de derde en beslissende kwalificatieheat tot een tijd van 2:03,736 minuten, waarmee hij de voltallige concurrentie te snel af was. López en Loeb maakten er een volledige top drie voor Citroën van, gevolgd door de opnieuw zeer sterke Lada's van Huff en Nick Catsburg. De rijder uit Voorthuizen start daarmee in beide races vanaf de vijfde plaats. Streek- en merkgenoot Jaap van Lagen eindigde in Q2 als tiende en staat daarmee op pole voor race twee. Voor Tom Coronel liep de kwalificatie niet naar verwachting: hij eindigde slechts als 15e.


Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's: PR


In Q1 staat Ma lange tijd bovenaan, maar met nog vier minuten te gaan is het López die de eerste plaats overneemt en vasthoudt tot het einde. Ma eindigt als tweede, voor de beide Lada-rijders Huff en Catsburg, waarmee onze landgenoot opnieuw zijn sterke vorm onderstreept. Achter Valente op de vijfde plaats volgen Citroën-rijders Loeb en Muller, Jaap van Lagen eindigt als achtste. Tom Coronel moet genoegen nemen met de 15e plaats.

150620 WTCC quali Muller action
Muller was in Q2 en Q3 het snelst

In Q2 hebben de coureurs tien minuten de tijd om een snelle ronde neer te zetten. Muller eindigt bovenaan voor zijn merkgenoten López en Loeb, dan Lada-rijders Huff en Catsburg, Valente, Ma en Chilton en Gabriele Tarquini in de Honda. Jaap van Lagen raakt bij zijn poging om een snelle ronde neer te zetten eenmaal van de baan en rijdt daarop de pits in. Met zijn tiende plaats verzekert hij zich echter wel van de pole-position voor race twee, met Tarquini naast zich. "Het was onze strategie om voor race twee de pole te pakken. Aanvankelijk probeerde ik in de top vijf te eindigen, maar toen raakte ik in de grindbak. We hebben wat veranderingen aan de auto doorgevoerd, waardoor ik meer onderstuur had dan voorheen, dus dat pakte niet echt goed uit, maar ik ben wel heel blij met mijn pole voor race twee", aldus Van Lagen voor de microfoon van Eurosport.

In Q3 mag Catsburg als eerste aan de bak. Hij komt tot een tijd van 2:04,905 minuten. Merkgenoot Huff rijdt in de eerste sector negen duizendste sneller dan Catsburg, wint in de tweede sector 0,264 seconden en sluit zijn kwalificatieronde af in 2:04,858 minuten. Loeb is de eerste van de Citroën-rijders in Q3. In de eerste sector verliest de Fransman 0,167 seconden op Huff, in de tweede sector echter was hij 0,126 seconde onder tijd van Huff en komt uiteindelijk tot 2:04,583 minuten. Vervolgens is López aan de buurt. De Argentijn rijdt een tijd van 2:03,959 en pakt daarmee de voorlopige pole. Muller is in de eerste beide sectoren 0,3 sneller en komt tot 2:03,736 minuten, waarmee hij de pole-position voor zich opeist. López eindigt als tweede voor Muller, Loeb, Huff en Catsburg. "Ik maakte een foutje op mijn Q3-tijd. Ik had een tijd ergens in de buurt van die van Rob kunnen rijden, maar met twee keer de vijfde startplaats ben ik ook niet ontevreden", aldus Catsburg.

150620 WTCC Quali Ladas
De Lada's kwamen opnieuw goed voor de dag: Catsburg start voor beide races als vijfde, Van Lagen staat voor race 2 op pole

Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 2:03,736
2. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, 2:03,959
3. Sébastian Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 2:04,583
4. Rob Huff (GBr), Lada Vesta, 2:04,598
5. Nick Catsburg (Ned), Lada Vesta, 2:04,905
6. Hugo Valenta (Fra), Chevrolet-RML Cruze TC1
7. Qing Hua Ma (Chn), Citroën C-Elysée WTCC
8. Tom Chilton (GBr), Chevrolet RML Cruze TC1
10. Jaap van Lagen (Ned), Lada Vesta (pole-position race 2)
15. Tom Coronel (Ned), Chevrolet RML Cruze TC1

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet