Formule Renault 3.5

FR3.5: Egor Orudzhev knap verdedigend naar debuutzege op Hungaroring, Visser 9e, De Vries 11e, Van Buuren 16e

orudzhev

De Russiche rookie Egor Orudzhev heeft op de Hungaroring de race van zijn leven bekroond met een fraaie overwinning in de eerste Formule Renault 3.5-wedstrijd van het weekend. De Arden-coureur hield vrijwel de hele race een groep van vier auto's achter zich, wat herinneringen opriep aan Villeneuve op Jarama in 1981 of aan Thierry Boutsen op diezelfde Hungaroring in 1990. Oliver Rowland joeg de Rus vanaf de start op, maar moest zijn laatste aanval juist bekopen met plaatsverlies, toen Roberto Merhi in de laatste bocht binnendoor kwam. Beitske Visser reed na een teleurstellende kwalificatie sterk naar de 9e plaats. Nyck de Vries en Meindert van Buuren vielen buiten de punten.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De race opende met een paar gebeurtenisrijke ronden die je normaal gesproken niet met de Hungaroring associeert. Poleman Rowland kwam niet goed weg en verloor plaatsen aan Orudzhev, Matthieu Vaxivière en tijdelijk Tom Dillmann, maar die ging in de eerste bocht wijd, zodat Rowland de derde plaats weer kon terugpakken. Even later wist de leider in het kampioenschap ook zijn naaste rivaal Vaxivière te passeren, wat de Fransman twee plaatsen kostte, want Nicholas Latifi schoot er ook meteen langs. Intussen klom Dean Stoneman omhoog van de 11e naar de zevende plaats.

latifi

Zo hadden we twee Arden-auto's verrassend in de top-drie, met Rowland in de sandwich. Latifi werd echter al gauw een rijdende chicane. Vier ronden hield de Canadees Vaxivière achter zich, totdat het na de eerste bocht misging: Vaxivière zat al naast hem toen Latifi naar buiten bleef komen, het contact resulteerde in een lekke band voor de Arden-coureur.

rowland3

Het duel tussen Orudzhev en Rowland bleef intussen boeien. Het leek elke ronde een kwestie van tijd voordat Rowland met de rookie zou afrekenen. De Arden-auto was al gauw aan het schuiven, maar Orudzhev bleef een ijskoude Russische 19-jarige. Zijn verdedigende lijnen waren een genot om te zien: zichzelf steeds prachtig plaatsend, zonder een moment te blocken, en bij het uitkomen van de bocht Rowland niet de kans geven om binnendoor te kruisen.

devries

In de loop van de race groeide de trein achter Orudzhev tot vier auto's: achter Rowland verzamelden zich ook Vaxivière, Merhi en Dillmann. Merhi's positie was opvallend, want met Pons kon hij dit seizoen nog geen vuist maken. Het afschaffen van de low-downforce-setup (waarmee Pons worstelde) deed duidelijk wonderen voor de runner-up van vorig jaar. Daarachter reed Stoneman eenzaam zijn rondjes, die op zijn beurt een gat had geslagen naar de Tech 1-auto's van Panis en Nissany. Ook Tech 1 beleefde dus een goed weekend met zijn twee rookies, die tot nu toe in het achterveld te vinden waren.

visser2

Beitske Visser schoof intussen de toptien binnen door het wegvallen van Latifi, Jaafar (lekke band) en Fantin. Meindert van Buuren reed lange tijd in haar rubbersporen, maar door een spin in de 13e ronde viel hij terug naar de 17e plaats. Dat werd nog een 16e plaats, maar het punt van de tiende plaats kwam niet meer in zicht. Nyck de Vries lag na zijn dramatische kwalificatie (18e) even wél op die positie, maar hij verremde zich in de 23e ronde en schonk daarmee het laatste punt aan Gustav Malja.

vanbuuren

Vooraan bleef Orudzhev het hoofd koel houden. Dat gold niet voor Vaxivière, die twee ronden voor het einde zijn derde plaats aan Merhi overdroeg. En het gold evenmin voor Rowland, die vergat dat hij de punten van het kampioenschap goed kon gebruiken – met Vaxivière nu op de vierde plaats. Zijn poging om Orudzhev in de laatste bocht te verschalken eindigde ermee dat Merhi op het rechte stuk de tweede plaats voor de neus van de Brit wegkaapte.

orudzhev2

FR3.5, Hungaroring, race 1, 13 juni 2015

1. Egor Orudzhev - Arden - 27 ronden, 42'35"436
2. Roberto Merhi - Pons - 0"413
3. Oliver Rowland - Fortec - 0"450
4. Matthieu Vaxivière - Lotus Charouz - 1"323
5. Tom Dillmann - Carlin - 1"745
6. Dean Stoneman - DAMS - 3"310
7. Aurelien Panis - Tech 1 - 4"321
8. Roy Nissany - Tech 1 - 9"427
9. Beitske Visser - AVF - 27"475
10. Gustav Malja - Strakka - 27"711
11. Nyck de Vries – DAMS - 32"986
12. Bruno Bonifacio - Draco - 36"294
13. Patric Armand - Pons - 37"024
14. Alfonso Celis - AVF - 38"052
15. Sean Gelael - Carlin - 38"697
16. Meindert van Buuren Jr - Lotus Charouz - 40"190
17. Tio Ellinas - Strakka - 42"784
18. Jazeman Jaafar - Fortec - 47"016

Snelste ronde: Matthieu Vaxivière, 1'32"952

Uitgevallen
Pietro Fantin
Nicholas Latifi
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet