WTCC

WTCC: Muller en Monteiro winnen, alledrie de Nederlanders in de punten

808500

Yvan Muller en Tiago Monteiro hebben de twee wedstrijden in het World TouringCar Championship op het circuit van Moskou gewonnen. Voor Yvan Muller was het alweer de derde overwinning van het seizoen terwijl Tiago Monteiro met het Honda team voor het eerst in 2015 zegevierde. Nederland was in Rusland eveneens succesvol met WK-punten voor Nick Catsburg, Tom Coronel en Jaap van Lagen.


Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: WTCC

538100

Race 1: Yvan Muller domineert, punt voor Van Lagen
Yvan Muller domineerde de eerste wedstrijd van start tot finish en verkleinde zo zijn achterstand op kampioenschapsleider José María López. De Fransman had een uitstekende start zette daarna met een sterke racepace zijn teamgenoot op achterstand. De tweede plaats van Lopez leek aanvankelijk niet in het geding te komen tot de Argentijn wat problemen leek te hebben met de achterbanden. De grip verdween en meteen zaten Gabrielle Tarquini in de Honda en Rob Huff in de Lada in zijn kielzog.

Tot een gevecht kwam het echter nooit want op het moment dat er een aanval in zat voor Tarquini moest hij vol in de verdediging om zijn laatste plaats op het podium vast te houden. Huff probeerde het een paar keer maar vond net niet de manier om er voorbij te komen op een circuit waar het altijd lastig inhalen is.

Dat had alleen niemand tegen Jaap van Lagen verteld die zich sterk revancheerde na een moeilijke openingsfase. Na de start waren het namelijk uitgerekend Van Lagen en Tom Coronel die met elkaar in gevecht gingen. Noch Coronel, noch Van Lagen wilde opgeven. Coronel, keek in de spiegels, dacht dat hij ervoor zat maar Van Lagen bleek er nog net naast te zitten, waarna er contact was. De Chevrolet spinde en ook Van Lagen verloor tijd.

Coronel zou uiteindelijk de pits opzoeken aan het einde van de race met dezelfde wegliggingen problemen die hem het hele weekend parten spelen. Van Lagen had wel het tempo in de Lada, en hoe. Vrijwel elke ronde was de Porsche-specialist een van de snelsten op de baan en wist ook nog eens in te halen want met prachtige uitrem acties wist hij achtereenvolgens Hugo Valente en teamgenoot Nick Catsburg voorbij te steken. Het bracht hem op de tiende plaats en hoewel hij het gat naar Sebastien Loeb helemaal dichtreed was er geen kans meer om een beter resultaat af te dwingen. De tiende plaats was echter een prima resultaat voor Van Lagen die een punt wist te pakken. Nick Catsburg bleef steken op de 11e plek maar het had er alle schijn van dat Catsburg de auto deels spaarde voor de tweede race waarin hij als tweede mocht gaan starten.

Yvan Muller spaarde zijn Citroën in ieder geval niet en pakte zo op dominante wijze zijn derde zege van het seizoen, voor José María López en Gabrielle Tarquini.

321514

Uitslag Race 1
1. Yvan Muller Citroën C-Elysée 27m04.214s
2. José María López Citroën C-Elysée 2.933s
3. Gabriele Tarquini Honda Civic Type-R 4.392s
4. Rob Huff Lada Vesta 4.684s
5. Ma Qing Hua Citroën C-Elysée 7.082s
6. Tom Chilton Chevrolet Cruze 8.724s

10. Jaap van Lagen Lada Vesta 14.044s
11. Nick Catsburg Lada Vesta 18.239s
17. Tom Coronel Chevrolet Cruze DNF

22138

Race 2: Zege voor Tiago Monteiro, Catsburg en Coronel in de punten
De tweede race van het weekend kreeg een onverwachte maar welkome winnaar. Tiago Monteiro versloeg uiteindelijk Rob Huff en merkgenoot Norbert Michelisz en zette zijn pole-position om in de eerste overwinning voor het Honda-fabrieksteam van 2015.

De start was cruciaal in de wedstrijd want waar Monteiro meteen goed weg kwam gold dat niet voor Nick Catsburg. Teveel wielspin zorgde ervoor dat Michelisz de tweede plek kon overnemen waarna de Nederlander in Russische dienst zijn derde plek moest verdedigen in het gevecht met Hugo Valente. Rob Huff startte eveneens goed en schoof meteen op naar voren terwijl de leider in het kampioenschap López zijn start compleet verprutste. De Citroen bewoog bij de start, José María López moest remmen en verloor daardoor het momentum en viel terug.

López liet zich niet van de wijs brengen en ging een steeds harder wordende strijd met Yvan Muller aan voor de negende plaats in de race. De Argentijn ging er met veel kunst en vliegwerk voorbij maar juist op dat moment kreeg López een drive-through penalty waardoor hij niet verder kwam dan de 12e plaats en dus veel punten morste.

510072

Vooraan bleef Huff posities pakken en het duurde niet lang voordat hij Nick Catsburg was aangekomen. Catsburg, aangetrokken door Lada om het maximale resultaat voor het team eruit te slepen snapte goed wat de bedoeling was en maakte ruimte om zijn teamgenoot voorbij te laten.

349594

Die kon daardoor naar Michelisz toe rijden en zelfs de tweede plaats pakken terwijl Catsburg geen tijd verloor. Even leek de vierde plaats voor de debutant ter discussie te staat toen Tarquini de aanval inzette en de Lada raakte. Catsburg wist de auto te redden terwijl Tarquini in de grindbak belandde en ondanks dat de wedstrijdleiding het incident onderzocht behield Catsburg zijn fantastische vierde plek tot de finish.

83654

Tom Coronel en Jaap van Lagen vochten wederom om een plek rondom de top 10. Coronel, die een compleet nieuwe set-up op de auto had leek een beter tempo te hebben dan in de eerste race en legde beslag op de tiende plaats, vlak achter het gevecht tussen Loeb, Valente en Chilton. Dat ene puntje had ook naar Jaap van Lagen kunnen gaan die ook nu een sterke race reed maar zijn wedstrijd vroegtijdig moest staken door een kapotte achterwiel ophanging.

Het waren echter gevechten in de marge, diezelfde marge waar Tiago Monteiro te vaak dit seizoen al heeft gezeten. Vandaag echter was het de beurt aan Honda om eindelijk te kunnen zegevieren en is de Portugees de grote winnaar. Maar dat geldt ook echt voor Yvan Muller die 15 punten in is gelopen op José María López, Rob Huff die nu een echte podiumkandidaat is met de Lada en de Nederlanders. Want met alledrie de Nederlanders in de punten en Nick Catsburg bij zijn debuut op de vierde plaats was het al met al een prachtig weekend in Moskou.

289122

Uitslag Race 2
1. Tiago Monteiro Honda Civic Type-R 27m12.922s
2. Rob Huff Lada Vesta 3.155s
3. Norbert Michelisz Honda Civic Type-R 5.549s
4. Nick Catsburg Lada Vesta 8.074s
5. Ma Qing Hua Citroën C-Elysée 12.188s
6. Yvan Muller Citroën C-Elysée 14.674s

10. Tom Coronel Chevrolet Cruze 21.207s
17. Jaap van Lagen Lada Vesta DNF

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet