Formula E

Formule E: Nelson Piquet Jr. zegeviert rondom het Kremlin

Geografisch en politiek gezien zijn de VS en Rusland elkaars tegenpolen maar voor Nelson Piquet Jr. was de performance in beide landen hetzelfde. Voor de laatste wedstrijd in Londen zijn er nog drie titelkandidaten over.

Tekst Willem J. Staat
Foto's FIA Formule E

2015 Kremlin
Vanmiddag werd er rondom het Kremlin geracet.

Nelson Piquet zegeviert rondom het Kremlin
Evenals in Long Beach eerder dit jaar nam Nelson Piquet Jr direct de leiding en wist een zodanig gat met zijn concurrenten te slaan dat hij na de verplichte autowissel zijn voorsprong wist te behouden.

Nelson Piquet Jr: "Wij hadden ons op Rusland goed voorbereid. Wij wisten dat het een belangrijke wedstrijd zou worden. In Berlijn hadden wij niet zo'n sterke performance. Maar hier waren zowel de trainingen als de kwalificaties belangrijk. Als ik mij niet vooraan gekwalificeerd had, was het moeilijk geweest om de wedstrijd te winnen. Ik ben erg blij dat ik mij vooraan wist te kwalificeren en de wedstrijd op mijn naam kon schrijven. Ik had een fantastisch start en ik denk dat onze procedure uit een mix van geluk en goede reacties bestond. Ook de set-up droeg er wel een beetje aan bij. Wij hebben ons huiswerk goed verricht en een goede job gedaan."

Met zijn tweede overwinning voor het NEXTEV TCR Team wist Piquet zijn voorsprong in de tussenstand van het kampioenschap te vergroten en gaat over drie weken met een voorsprong van 20 punten naar de doubleheader in Londen.

2015 Russen
Vele Russen lieten zich deze kans niet ontglippen.

Voor zijn directe tegenstanders werd het een wedstrijd met gevarieerde resultaten. In het tweede gedeelte van de wedstrijd liep Lucas di Grassi snel op zijn landgenoot in en wist de afstand tot 1.6 seconden te reduceren. Maar de jacht naar de kop eiste wel zijn tol. De accutemperaturen waren zodanig opgelopen dat Di Grassi van zijn gas af moest om het ding te laten afkoelen......... Na de teleurstelling in Berlijn twee weken geleden was de Braziliaan wel verheugd te kunnen laten zien dat het team nog steeds voldoende competitief is.

Lucas di Grassi: "Voor iedereen die in Berlijn aan onze auto twijfelde konden wij vandaag laten zien dat we over een snelle bolide beschikten. Wij hadden een kleine reparatie die in Berlijn illegaal verklaard werd. En dit kostte ons 25 punten en de leiding in de tussenstand van het kampioenschap. Voor mij is dit nog steeds geen correcte beslissing."

Sebastien Buemi bleef na de start van de wedstrijd achter Jean Eric Vergne en Di Grassi hangen. Doordat hij een ronde langer door bleef rijden wist hij energie te besparen. Een strategische fout door 68 seconden in de pits te blijven ipv de verplichte 68 kostte heel veel tijd.

Buemi verloor 10 seconden maar ging met Vergne de confrontatie aan waarbij hij de chicane afsneed en moest de Fransman weer terug voor laten. Vergne werd eveneens wat langzamer en daardoor profiteerde Nick Heidfeld volledig van de verwarring die ontstond en pakte de derde plek.

2015 Heidfeld
Heidfeld profiteerde.

Buemi": "Bij de pitstop maakten we een fout waardoor we tien seconden verloren en ik hard moest pushen. Ik reed duidelijk één ronde meer dan de concurrentie. Daardoor kon ik in de tweede auto voluit gaan. Ik liep op JEV in en hij sneed de chicane af. Het was in de laatste twee ronden erg moeilijk om hem te passeren omdat hij een voorsprongetje had. In de allerlaatste ronde maakte ik van mijn Fanboost gebruik. En ik ging in Turn 3 iets te ver naar buiten. Daarbij maakte ik contact met hem. Toen maakten we nog een keer contact in de laatste chicane die wij afsneden en Heidfeld passeerde ons. Vergne had de voldoening dat hij met zijn vijfde plek de snelste ronde op zijn naam schreef.

Daniel Abt reed een probleemloze wedstrijd terwijl Salvador Duran met een zevende plek zijn beste Formule E resultaat behaalde. Zijn teamgenoot Felix Da Costa moest werkelijk voor zijn achtste plek vechten want Jarno Trulli gaf werkelijk geen meter cadeau. Hij wist zijn positie fel te verdedigen. Trulli werd echter vanachter door de Fransman Loïc Duval aangereden. Voor debutant Justin Wilson betekende dit direct een punt bij zijn Formule E-debuut. Voor Nicolas Prost betekent een negende plek het einde van zijn titelkansen. Over drie weken
kunnen Piquet, Di Grassi en Buemi nog aanspraak maken op de titel.

2015 With Love
De film From Russia with Love werd werkelijkheid.

Uitslag
1. Nelson Piquet Jr. NEXTTEV TVR 35 ronden 43.18.867
2. Lucas di Grassi Audi Sport Abt 35 ronden + 2.012 secs.
3. Nick Heidfeld Venturi 35 ronden + 11.548 secs.
4. Jean Eric Vergne Andretti + 12.416 secs.
5. Daniel Abt Audi Sport 35 ronden + 25.626 secs.
6. Salvador Duran Amlin Aguri 35 ronden + 28.960 secs.
7. Antonio Felix Da Costa 35 ronden + 30.529 secs.
8. Nicolas Prost e.dams Renault 35 ronden + 31.556 secs.
9. Sebastien Buemi e.dams Renault 35 ronden + 40.548 secs.
10. Justin Wilson Andretti 35 ronden + 46.320 secs.

2015 Piquet
Gaat Nelson Piquet Jr. het kampioenschap winnen?
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet