Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
WTCC

WTCC: Muller verrast Lopez in kwalificatie. Catsburg imponeert

muller

Yvan Muller heeft op het circuit van Moskou voor een verrassing gezorgd door in de kwalificatie van het World Touringcar Championship zijn Citroën-teamgenoot en leider in het kampioenschap José María López met een minimaal verschil te verslaan. In het gevecht tussen de wereldkampioenen versloeg de Franse viervoudig winnaar van het WTCC de Argentijnse regerend wereldkampioen met 46-duizendste van een seconde. De snelste Nederlander in de kwalificatie was Nick Catsburg die zijn debuut voor het Lada Sport team bekroonde met een negende tijd, wat hem de tweede startplek voor de tweede race oplevert.

Tekst: Nelson Valkenburg
Foto's: WTCC

Veld dicht op elkaar
Dat de Citroëns überhaupt de eerste plaatsen in de kwalificatie wisten te pakken was na de vrije trainingen op zichzelf al een kleine verrassing. In de ochtendsessie was Honda-coureur Gabriele Tarquini de snelste terwijl de Russische Lada fans tot hun vreugde Rob Huff bovenaan in de uitslag terugvonden na de tweede test. Het bleek uiteindelijk de eerste echte bevestiging van het potentieel van de auto, een bevestiging waar het team al vier races op wacht maar de kwalificatie bleek nog veel meer in petto te hebben voor Lada.

Het grootste slachtoffer in het eerste gedeelte van de kwalificatie was zonder twijfel Tom Coronel die zijn sterke optredens in Hongarije en Duitsland geen vervolg kon geven en op de veertiende plaats strandde. Niet genoeg voor de Roal Chevrolet coureur om door te stoten naar Q2 waarvoor een twaalfde plek nodig was.

Van Lagen mist doel net
Aan die eis voldeed Jaap van Lagen wel. In zijn tweede raceweekend voor Lada Sport kwalificeerde Van Lagen zich in het tweede bedrijf als twaalfde. Goed, want het betekende dat Lada voor het eerst alledrie de Vesta's in de top 12 kreeg, maar niet goed genoeg voor Van Lagen: „In Q1 finishte ik als tiende en eigenlijk was dat ook het doel voor Q2 zodat ik voor race 2 vanaf pole-position mocht starten maar dat mislukte. Het rondje was gewoon net wat minder."

Catsburg in top 10
Veel gelukkiger was teamgenoot Nick Catsburg. De GT-specialist kwam voor het eerst in actie in het WTCC en beloonde het vertrouwen van het Lada team met een negende kwalificatietijd, wat in race twee neer komt op een tweede startplek. Indrukwekkend maar Catsburg legde meteen de nadruk op goed teamwerk om die top tien te bereiken: Het zat in Q1 zo dicht bij elkaar dat ik wist dat alles perfect moest zijn. Gelukkig kon ik achter Jaap aan en mede door zijn slipstream start ik dus morgen als negende en tweede." Toch is Catsburg zich bewust dat het in de wedstrijd een nog zwaardere opgave kan worden: „Deze jongens zijn de beste toerwagen coureurs en hebben enorm veel ervaring met deze vorm van racen, maar ik ga er absoluut voor!"

Muller verslaat Lopez
Niet in de top vijf aan het einde van Q2 waren Sebastien Loeb (11e) en Ma Qing Hua (6e) waardoor er slechts twee Citroën's in de top-5 shoot-out stonden. Daarin bleek het enorm competitief met Tom Chilton als beste Chevrolet als vijfde. Vlak daarvoor kwalificeerde Rob Huff zich als vierde, een geweldig resultaat voor Lada. Alle ogen waren daarna gericht op Gabriele Tarquini, Yvan Muller en José María López. De Honda coureur verbrak als eerste het kwalificatierecord van Lopez waarna Muller meteen de lat nog eens hoger legde. Lopez, normaal gesproken een meester in dit soort situaties leek lang op weg naar de pole-position maar moest uiteindelijk in de laatste sector teveel tijd toegeven en kwam 0,046 seconde tekort.

Na de sessie was Muller uiteraard tevreden met het resultaat: „De marges zijn zo klein hier in Moskou dat ik het perfecte rondje moest rijden. Ik ben blij dat dat gelukt is en dat ik eindelijk weer eens de snelste ben maar het betekent niet dat de dag van morgen er ook maar iets makkelijker van wordt."

Uitslag kwalifcatie
01 Yvan Muller Citroën C-Elysée 1:37.923
02 José María López Citroën C-Elysée +0.046
03 Gabriele Tarquini Honda Civic Type R +0.168
04 Robert Huff Lada Vesta +0.716
05 Tom Chilton Chevrolet Cruze +1.216

09 Nicky Catsburg Lada Vesta
12 Jaap van Lagen Lada Vesta
14 Tom Coronel Chevrolet Cruze
Reacties
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet