Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Tiende Monster Mile-overwinning voor Jimmie Johnson in Dover

Op Dover International Raceway, ook wel de Monster Mile genoemd, heeft Jimmie Johnson zijn tiende overwinning op deze baan behaald. Daarmee is hij in de NASCAR-statistieken de vijfde coureur die op één circuit tien wedstrijden heeft gewonnen. Kevin Harvick en Kyle Larson eindigden resp. als tweede en derde.

Tekst Willem J. Staat
Foto's NASCAR

2015 Johnson WC

74e NASCAR Sprint Cup-overwinning voor Jimmie Johnson in Dover. Dit weekend grossierde hij weer in statistieken.

Tiende Monster Mile-overwinning voor Jimmie Johnson in Dover
Met tien overwinningen op dezelfde baan schaart Jimmie Johnson zich in het rijtje van Richard Petty, David Pearson, Darrell Waltrip en Dale Earnhardt Sr. Die behaalden allen tien overwinningen op één zelfde locatie. Voor Johnson betekende het zijn 74e NASCAR Sprint Cup-overwinning en daarmee staat hij in de Alltime Rankings als 8e genoteerd. Voor Johnson werd het geen dominante voorstelling. Hij reed slechts 23 ronden aan de leiding en ging in de 383e van de 405 ronden tellende wedstrijd aan Kevin Harvick voorbij
.
Drie ronden later moest er vanwege een crash tussen Clint Bowyer, Denny Hamlin en Kyle Busch geneutraliseerd worden. Zowel Johnson als Harvick besloten op oude banden buiten te blijven en na een herstart in de 391e ronde wist de Hendrick Motorsports-coureur de leiding te behouden. Een crash waarbij Greg Biffle, Casey Mears en A.J. Allmendinger betrokken waren zorgde ervoor dat de wedstrijd met vier ronden verlengd moest worden.

2015 Dover RACE
Het typische karakter van Dover. Korte Oval en toch schuine banking.

"Door op oude banden gewoon zo hard te rijden als ik kon wist ik de leiding te behouden" verklaarde Johnson achteraf. Overigens heeft de zesvoudige kampioen in totaal op Dover maar liefst 2999 ronden aan de leiding gelegen. Een unicum. Hij kwam net één ronde te kort anders was de zesvoudige Sprint Cup-kampioen de zevende coureur geweest die dit in de Sprint Cup-geschiedenis gepresteerd zou hebben.

2015 Johnson
Wil je als toeschouwer of coureur wel op deze lokatie naar binnen?

Harvick had op het einde moeite om het tempo bij te houden. Kevin Harvick: "Wij hadden gewoon moeite met de herstarts. Iedereen verrichtte fantastisch werk. En als je naar Dover kijkt denk ik dat het voor ons toch een goede wedstrijd was. Wij hebben aan de leiding gelegen. Het was net niet goed genoeg maar een solide dag!"

Achter Harvick volgden Kyle Larson, Kasey Kahne en Aric Almirola. Polesitter Denny Hamlin reed maar liefst 131 ronden aan de leiding maar wist voor de derde achtereenvolgende maal zijn pole niet in een overwinning te verzilveren. In de 386e ronde was de JGR Toyota-coureur bij een crash betrokken en werd op drie ronden achterstand als 21e geklasseerd.

2015 Finish
Jimmie Johnson op weg naar zijn 74e Sprint Cup-overwinning.

Uitslag
1. Jimmie Johnson Chevrolet 405 ronden
2. Kevin Harvick Chevrolet 405 ronden
3. Kyle Larson Chevrolet 405 ronden
4. Kasey Kahne Chevrolet 405 ronden
5. Aric Almirola Ford 405 ronden
6. Martin Truex Jr. Chevrolet 405 ronden
7. Jamie McMurray Chevrolet 405 ronden
8. Paul Menard Chevrolet 405 ronden
9. Clint Bowyer Toyota 405 ronden
10. Jeff Gordon Chevrolet 405 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet