Formule Renault 3.5

FR3.5: Rowland verslaat De Vries in tweede race op Spa, Van Buuren P10, Visser valt uit

rowland

Oliver Rowland heeft zijn tweede Formule Renault 3.5-zege van het seizoen binnen. De titelfavoriet leidde van start tot finish in de tweede wedstrijd op Spa en voert nu het kampioenschap aan. Nyck de Vries reed naar een sterke tweede plaats. Aan het slot pareerde de DAMS-coureur een aanval van Matthieu Vaxivière. Meindert van Buuren maakte bij de start veel goed van zijn slechte kwalificatie en scoorde uiteindelijk nog een punt. Intussen maakte Beitske Visser haar weekend om te vergeten compleet: halverwege de race moest ze haar auto aan de kant zetten.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Rowland legde de basis voor zijn overwinning in de laatste ronde van de kwalificatie, waarin hij de pole pakte, net nadat Tio Ellinas de snelste tijd tot dan toe van Nyck de Vries had verslagen. Bij de start kwam de Brit als beste weg, terwijl De Vries goed aansloot vanaf de derde startplaats. Ellinas viel weg achter De Vries' DAMS-teamgenoot Dean Stoneman, met Vaxivière als vijfde.

Op de Kemmel deed De Vries een poging om Rowland te verschalken. Hij stak zijn neus ook echt even voorbij die van de Fortec-coureur, om uiteindelijk toch toe te geven in Les Combes. "Wat jammer was dat Rowland Eau Rouge niet in de zesde versnelling nam. Daardoor moest ik even remmen", zo legde hij uit. "Ik had wel een goede run op 'm, maar ik zat aan de verkeerde kant en haalde het net niet." Een stukje daarachter reed Nicholas Latifi intussen de achterband van Tom Dillmann lek. Latifi viel weg van zijn zesde plek omdat hij een nieuwe neus moest halen, Dillmann eindigde de race achteraan.

start

De concurrentie zag Oliver Rowland vervolgens niet meer terug. De Brit hield met gemak een voorsprong van zo'n drie seconden op De Vries in stand. "Ik moest een goede start hebben", vertelde Rowland, "en bij voorkeur met Nyck achter mij, want die had net als ik voor low-downforce gegokt. Als medium-downforce sneller zou zijn geweest, dan was hij een mooie buffer. Maar uiteindelijk was low-downforce het snelste tot aan de pitstops. Op de nieuwe banden heb ik ook nog een tijdje hard doorgereden, om een veilige afstand tot Nyck te hebben als de regen mocht doorkomen." Het bleef uiteindelijk bij wat spetjes, de coureurs zeiden dat ze er geen last van hadden.

Rowlands achtervolgers moesten er nog wel voor vechten: de hele top-vijf pitte in de elfde ronde, behalve Dean Stoneman, die twee ronden eerder naar binnen kwam. Daarna bleek dat DAMS heel goed werk had geleverd met Stoneman: die had na de pitstops zijn hele achterstand op De Vries ingelopen.

Toch kon Stoneman zijn teamgenoot niet bedreigen. In plaats daarvan rukte Matthieu Vaxivière op verse banden op: in de 12e ronde ging de Fransman aan Ellinas voorbij, Stoneman werd een plaats teruggezet na een mooi duel dat duurde van de Bus-Stop tot aan Les Combes. Daarna ging Vaxivière achter de Vries aan: met anderhalve seconde per ronde liep hij in op de Nederlander. In de 18e ronde zette hij op de Kemmel de Lotus-auto naast die van De Vries, maar de Fries pareerde de aanval. Daarna liep hij weer een beetje uit. "In de tweede stint worstelde ik een beetje met de balans. Daardoor kon Matthieu dichterbij komen. Maar toen hij aanviel, was ik wel heel blij met low-downforce, want daardoor wist ik dat hij er met medium-downforce gewoon niet voorbij kon komen", aldus De Vries na afloop.

vaxiviere2

In de laatste bocht werd het nog bijna een rommeltje tussen Ellinas, Jaafar, Panis en Fantin, maar het liep goed af. Jaafar had een geweldige race achter de rug, nadat hij als laatste moest starten toen bleek dat zijn bodemplaat niet volgens de reglementen was gemonteerd. Al in de tweede ronde reed hij achtste... Ook Aurelien Panis reed een voortreffelijke wedstrijd, een flinke opsteker na de vele foutjes in het voorseizoen en de eerste races. Vooral het middenste deel van zijn race was sterk: daarin liep hij vijf seconden uit op Van Buuren, die net als Panis vroeg banden had gewisseld. In dat gat vielen Fantin en Orudzhev terug toen die ook eenmaal nieuw rubber hadden gehaald.

Meindert van Buuren maakte net als Jaafar een superstart. De eerste ronde kwam hij al als tiende door, om die plek al gauw aan de oprukkende Jaafar kwijt te raken. Na zijn vroege wissel viel hij terug achter Panis, die hij niet meer bedreigen. Daarna kreeg hij Orudzhev voor zich, maar daar kon hij niet verder op inlopen. Na een tegenvallend weekend vertrekt de Nederlander zo toch nog met een punt uit Spa.

Het rampseizoen van Beitske Visser duurt intussen voort. Nadat ze gisteren al niet aan de start verscheen, moest ze haar AVF-auto nu in de tiende ronde aan de kant zetten.

FR3.5, Spa, race 2, 31 mei 2015

1. Oliver Rowland – Fortec
2. Nyck de Vries – DAMS
3. Matthieu Vaxivière – Lotus
4. Dean Stoneman – DAMS
5. Tio Ellinas – Strakka
6. Jazeman Jaafar – Fortec
7. Aurelien Panis – Tech 1
8. Pietro Fantin – Draco
9. Egor Orudzhev – Arden
10. Meindert van Buuren Jr – Lotus

Volledige uitslag volgt...
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet