Sportscars

Sportscars: Action Express Racing wint in Detroit, Van der Zande succesvol in PC

imsa 28443058

De Action Express Racing Corvette DP van Dane Cameron en Eric Curran heeft de Chevrolet Sports Car Classic in Detroit gewonnen. In de 100-minuten durende wedstrijd pakte Cameron een half uur voor het einde de leiding en gaf deze vervolgens niet meer af. Renger van der Zande en Mirco Schultis kwamen met hun Oreca FLM09 als eerste over de streep in de LMPC-klasse. De race werd echter overschaduwd door een zware crash van enkele GT-auto's direct na de finish.

Tekst: Marcel ten Caat (Twitter: @marceltencaat)

De coureurs kregen op Belle Isle moeilijke condities voorgeschoteld door het slechte weer in de regio. Pole-sitters Christian Fittipaldi en Joao Barbosa wisten hun startplaats niet om te zetten in een overwinning en moesten het uiteindelijk zelfs doen met de derde plaats nadat Barbosa in de laatste ronde rond ging en daarmee de Michael Shank Racing Ligier JS P2 HPD van Ozz Negri en John Pew de tweede plaats schonk. De Wayne Taylor Racing Corvette DP, die een half uur voor het einde nog aan de leiding lag, kreeg een straf en viel daardoor uiteindelijk terug tot de zevende plek.

imsa 28443258
Renger van der Zande won samen met teamgenoot Mirco Schultis in Detroit

Beter af ging het Renger van der Zande en teamgenoot Mirco Schultis in de Prototype Challenge klasse. Het Starworks-duo was niet te stoppen en kwam uiteindelijk als zesde algemeen over de streep, ruim 16 seconden voor de tweede Oreca FLM09 van Goikhberg en Simpson. Pole-sitters French en Vance finishten op nog eens 15 seconden als derde. En passant reed Van der Zande ook nog de snelste raceronde met de Oreca FLM09.

Een goede pitstopstrategie leverde Team Seattle – Alex Job Racing de overwinning in de GT Daytona klasse op. Ian James en Mario Farnbacher stopten enkele ronden eerder dan hun tegenstanders en behielden vervolgens de leiding tot aan de finish. Net na de finish ging het echter volledig fout voor onder andere de TRG Aston Martin Vantage GT3.

imsa 28442173
Winnaars: de Corvette DP van Curran/Cameron en de Porsche van James/Farnbacher

Net voor het einde van de race viel de Belgische coureur Jan Heylen stil in bocht 1 en een safety truck werd naar de Porsche van de Belg toegestuurd. James Davison knalde door aquaplaning met zijn Aston Martin vol op de safety truck en op het volledig natte circuit gingen vervolgens nog twee Porsches de muur in. Enkele officials en Heylen werden naar het medial center afgevoerd, één van de marshals blijft daar de komende nacht ter observatie.