Formule Renault 3.5

FR3.5: Vaxivière wint eerste race op Spa, De Vries 9e, Van Buuren 11e

vaxiviere

Matthieu Vaxivière heeft de eerste Formule Renault 3.5-race op Spa gewonnen. De Lotus-coureur kwam een mindere start van pole te boven om na vijf ronden de leiding terug te pakken van Nicholas Latifi. Terwijl Latifi ook nog terugviel achter Jazeman Jaafar en Dean Stoneman, liep de Fransman in het vervolg van de race vijf seconden uit op Jaafar, die zijn leidende positie in het kampioenschap behoudt. De race kwam pas echt op gang na een vroege safetycarsituatie na een zware crash van Pietro Fantin, diens tweede dit weekend.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

De wedstrijd ging van start na een extra opwarmronde. Alfonso Celis Jr stond stil op de grid, waarna de eerste start werd afgebroken. Daarmee was het leed voor het team van Beitske Visser nog erger, want terwijl Visser vanaf de kant toekeek, moest de overgebleven AVF-coureur daarna uit de pitstraat starten.

visser

Bij de echte start van deze race met low-downforce-setup had poleman Matthieu Vaxivière wielspin, zodat Nicholas Latifi naast hem vanaf de eerste rij de kop kon pakken. Daarna volgden Jaafar, De Vries, Stoneman, Rowland, Panis en Ellinas. In La Source had Meindert van Buuren vanaf zijn laatste startplaats al een paar man te pakken, maar daar werd hij achterstevoren getikt door Sean Gelael. De Indonesiër ging er daarna nog eens in Les Combes af, vanwege een beschadigde voorvleugel. Van Buuren hinkte verder met een lekke rechterachterband.

Het was nog niet gebeurd of de safety car kwam naar buiten – heel nuttig voor Van Buuren en Gelael, die hun schade konden laten repareren zonder een ronde te verliezen. In de bocht zonder naam was Pietro Fantin er hard afgegaan. Het was de tweede klapper van de Braziliaan dit weekend, en weer eentje die mogelijk een monocoque kostte. Het team had net vanochtend een nieuwe auto voor Fantin opgebouwd na zijn klap van gisteren in Eau Rouge, waarin een stuk triangel van de onderste voorwielophanging onder in zijn monocoque naar binnen kwam. "Hij was bijna een meisje", zo omschreef een van de coureurs het geluk dat de Braziliaan had. Bij Draco loopt de schaderekening in ieder geval flink op.

Bij de herstart wist Stoneman meteen De Vries van de vierde plaats te verdringen, terwijl Roy Nissany en Patric Armand het met elkaar aan de stok kregen in La Source. Na vier ronden verloor Aurelien Panis zijn mooie zevende positie na contact met Merhi, maar daarna waren de ogen op de kop van de wedstrijd gericht. Vaxivière naderde op Latifi en passeerde hem in de vijfde ronde. Een ronde later was ook Jaafar aan Latifi voorbij, maar de Canadees vocht terug, terwijl hij de adem van Stoneman ook al in zijn nek voelde. Uiteindelijk ging zowel Jaafar als Stoneman aan Latifi voorbij, die vervolgens wel standhield ten opzichte van Rowland achter hem.

In diezelfde ronde viel De Vries terug naar de negende plaats, terwijl tegen het eind Tom Dillmann nog Tio Ellinas zijn zesde plaats afhandig maakte. Even viel Dean Stoneman ook nog even terug na een foutje in de Bus-Stop, maar hij wist zijn derde plaats nog net te behouden.

Meindert van Buuren liet zijn bekende vechtende stijl zien door vanaf de laatste plaats op te klimmen naar de 11e positie. Nadat Nissany en Armand al uit zichzelf plaatsmaakten, moesten Gelael, Celis, Merhi en Bonifacio daarna eraan geloven door inhaalacties van de Nederlander.

Er was nog onduidelijkheid over de vraag of Van Buuren misschien toch niet als tiende was geëindigd en dus een punt had verdiend, maar Egor Orudzhev reed wel degelijk vóór hem op de baan. Door een storing in de transponder van de Rus werd hij elke ronde keer op keer als laatste geklasseerd, waarna hij handmatig op zijn plaats werd teruggezet.

FR3.5, Spa, race 1, 30 mei 2015

1. Matthieu Vaxiviere - Lotus Charouz - 19 ronden, 41'17"060
2. Jazeman Jaafar - Fortec - 5"043
3. Dean Stoneman - DAMS - 11"808
4. Nicholas Latifi - Arden - 12"414
5. Oliver Rowland - Fortec - 14"032
6. Tom Dillmann - Carlin - 15"104
7. Tio Ellinas - Strakka - 15"875
8. Gustav Malja - Strakka - 17"917
9. Nyck de Vries - DAMS - 19"224
10. Egor Orudzhev - Arden - 20"940
11. Meindert van Buuren Jr - Lotus Charouz - 25"811
12. Bruno Bonifacio - Draco - 31"008
13. Alfonso Celis - AVF - 32"049
14. Roy Nissany - Tech 1 - 32"615
15. Sean Gelael - Carlin - 44"304
16. Patric Armand - Pons - 58"019

Snelste ronde: Jazeman Jaafar, 2'02"391

Uitgevallen
15e ronde - Roberto Merhi
6e ronde - Aurelien Panis
0 ronden - Pietro Fantin

Niet gestart
Beitske Visser

Stand kampioenschap
1.Jaafar 67; 2.Vaxiviere 62; 3.Rowland 58; 4.Stoneman 48; 5.Dillmann 35; 6.De Vries 26; 7.Fantin, Van Buuren, Ellinas 18; 10.Latifi 16.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet