IndyCar

Indycar: Adembenemende voorstelling Juan Pablo Montoya in Indy 500. Colombiaan wint na 15 jaar voor de tweede maal

Met een adembenemende performance heeft Penske-coureur Juan Pablo Montoya voor de tweede maal in zijn carrière de Indy 500 op zijn naam geschreven. Een belabberde pitstop en een aanrijding met Simona de Silvestro kon Montoya niet van zijn tweede zege weerhouden.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

Winnaar Montoya
Na 15 jaar wint Montoya voor de tweede maal de Indy 500. De eerste was voor Ganassi Racing en was iets gemakkelijker dan de tweede bij Penske dit jaar.


Adembenemende voorstelling Montoya in Indy 500. Colombiaan wint na 15 jaar voor de tweede maal
Zonder te overdrijven kun je stellen dat Montoya één van de beste allrounders ter wereld is. De Colombiaan behaalde overwinningen in de Formule 1, NASCAR, Indycar, Endurance en schreef vandaag na 15 jaar voor de tweede maal de Indy 500 op zijn naam. Dan ben je met recht één van de grootste circuit allrounders ter wereld. De gehele wedstrijd was vrijwel één grote confrontatie tussen de Penske- en Ganassi Teams waarbij de teambazen Roger Penske en Chip Ganassi elkaar sportief in de armen vielen. Na een belabberde pitstop en een aanrijding met Simona de Silvestro was de Colombiaan in de openingsfase naar de 30e plek teruggevallen. Bij de aanrijding met De Silvestro liep de Colombiaan een beschadigde achtervleugel op maar een neutralisatie gaf het team voldoende ruimte om de schade te herstellen. Vanaf dat moment wist Montoya zich methodiek naar voren te werken.

In de slotfase nam Montoya een afwachtende houding aan en sloeg twee ronden voor het einde genadeloos toe. In Turn 3 moest eerst Scott Dixon eraan geloven en vervolgens ging hij op de "frontstretch" aan teamgenoot Will Power voorbij. De regerende kampioen moest zich vanwege mindere banden met een tweede plek tevreden stellen. Dixon werd zelfs nog door zijn teamgenoot Charlie Kimball verschalkt. Helio Castroneves slaagde er dit jaar niet in om met een vierde overwinning op gelijke hoogte te komen met legendes als A.J. Foyt, Rick Mears en Al Unser Sr. Hij eindigde slechts als zevende.

2015 Gordon 1
Jeff Gordon mocht de pace-car bemannen. Een mooi afscheidscadeautje van de Brickyard en Chevrolet.

In de 99e editie van de Indy 500 was er voor de Honda-aangedreven teams van RLR-Racing en Andretti Autosport eigenlijk niet meer dan een figurantenrol weggelegd. Carlos Munoz was één van de weinige Honda-coureurs die kortstondig aan de kop mocht ruiken. Met een vijfde plek was Graham Rahal de best geklasseerde Honda-rijder.

Sato verguisd en indrukwekkend
De Japanner Takuma Sato zorgde direct bij de start voor de eerste neutralisatie door tegen Sage Karam aan te rijden. De Andretti-coureur werd bij de openingscrash uitgeschakeld. Takuma Sato verloor twee ronden maar had die in het zicht van de finish volledig weggewerkt. Eveneens vanuit laatste positie eindigde de Japanner als dertiende en werd in dezelfde ronde als winnaar Montoya geklasseerd. Nog erger verging het Conor Daly die op de Brickyard zijn thuiswedstrijd reed. Daly kwam door een motorbrandje nog niet eens meer aan rijden toe.

2015 Powerhouse
De Amerikanen noemen de teams van Penske en Ganassi een Powerhouse. Carlos Munoz mocht er voor Andretti Autosport even aan ruiken. Eigenlijk was er dit jaar een figurantenrol voor ze weggelegd.

Teleurstelling voor Tony Kanaan
De Braziliaan Tony Kanaan die twee jaar geleden de Indy 500 op zijn nam schreef leek tijdens de 99e Indy 500 duidelijk over de beste auto te beschikken. Vooral in het eerste wedstrijdgedeelte was de Ganassi-coureur één van de sterkste coureurs. Bij een pitstop onder neutralisatie in de 154e ronde liet de Ganassi-coureur een nieuwe neus aanbrengen die meer downforce moest genereren. Het ging onmiddellijk fout. Kanaan knalde keihard de muur in en moest alle aspiraties begraven. Nog erger verging het Dale Coyne Racing. Alle drie ingeschreven auto's van het team(Davison, Mann en Vautier) waren bij een aanrijding in de pitlane betrokken. Omdat Davison geen ruimte meer had reed hij twee monteurs van Vautier ondersteboven. Die werden met beenletstel afgevoerd.

James Davison: "Ik werd tegelijk met Pipa Mann terug de baan opgestuurd en daarbij raakten we elkaar waardoor we de derde auto van ons team raakten. Het was wel een erg ongelukkige situatie."

2015 Crash 1
De rescuewerkers maakten overuren.

Een mislukte manoeuvre van Ed Carpenter op Oriol Servia zorgde in de 112e ronde eveneens voor een neutralisatie. Beiden bleven ongedeerd maar voor Carpenter was het de tweede maal binnen een week dat hij het Medical Center in het Infield bezocht. Eerder bleef Brian Clauson bij een crash in de 66e ronde ongedeerd.

2015 Gordon Ingrid
Jeff Gordon met familie.

Gekneusde voet voor Sebastian Saveedra
De zwaarste crash deed zich eigenlijk 25 ronden voor het einde voor toen Jack Hawksworth en Sebastian Saavreedra elkaar op de frontstretch in de wielen reden. De aanstormende Coletti kon beiden niet meer ontwijken en reed vol op hen in. Een regen van verpulverde koolstofvezeldeeltjes zorgde ervoor dat de wedstrijd pas weer tien ronden voor het einde hervat kon worden. Scott Dixon nam direct de leiding en werd door het Penske-duo Power/Montoya al snel naar de derde plek terugverwezen.

Penske Pitstop
Power en Montoya gaan er bij de allerlaatste stop voor!

Uitslag
1. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 200 ronden
2. Will Power Dallara Chevrolet 200 ronden
3. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 200 ronden
4. Scott Dixon Dallara Chevrolet 200 ronden
5. Graham Rahal Dallara Honda 200 ronden
6. Marco Andretti Dallara Honda 200 ronden
7. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 200 ronden
8. JR Hildebrand Dallara Chevrolet 200 ronden
9. Josef Newgarden Dallara Chevrolet 200 ronden
10. Simon Pagenaud Dallara Chevrolet 200 ronden

Finish
Prachtige finish van de 99e editie van de Indy 500 met een allrounder als winnaar.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet