Formule Renault 3.5

FR3.5: Jaafar wint in Monaco na chaotische openingsronde met zware crash Van Buuren

jaafar2

Jazeman Jaafar heeft de Formule Renault 3.5-race door de straten van Monaco gewonnen. De Maleisiër hield in de tijd die nog over was vrij eenvoudig Dean Stoneman en Tom Dillmann van zich af. De race duurde amper 20 minuten, na een chaotische openingsronde die werd afgesloten door een reusachtige crash van Meindert van Buuren en Bruno Bonifacio. Nyck de Vries werd slachtoffer van schermutselingen in de eerste bocht en werd tiende. Beitske Visser viel uit.

Tekst: Mattijs Diepraam
Foto's: World Series by Renault

Het waren waarschijnlijk de meest dramatische openingsronden uit de geschiedenis van de World Series by Renault. Het begon met een goede start van Oliver Rowland vanaf de tweede startplaats, terwijl Jazeman Jaafar vanaf pole ook redelijk goed weg was. De twee Fortec-teamgenoten gaven tot op het laatst niet toe; het resultaat was dat Rowland vol in de remmen moest om Ste. Devote alsnog te halen, waarna Matthieu Vaxivière hem van achteren aantikte. Rowland raakte daardoor de vangrail, met een lekke achterband als gevolg, terwijl Vaxivière bij het uitkomen van de bocht in de vangrail klapte. Ellinas reed daarna bij de Fransman naar binnen, terwijl De Vries, Latifi, Visser en Celis zich klemreden.Dat was nog lang niet alles. Enkele seconden later ging Celis Jr er hard af bij het zwembad. Daar zou vast de safety car voor naar buiten komen. De wedstrijdleiding was nog aan het delibereren toen ze er écht reden voor kregen: Meindert van Buuren, die vanaf de zestiende startplaats een geweldige start had gemaakt en goed had geprofiteerd van de chaos in Ste. Devote, joeg op de zevende plaats Bruno Bonifacio achterna, maar reed bij het passeren van de startlijn achterop bij de Braziliaan. Er was geen ruimte en Van Buuren wilde eigenlijk niet eens inhalen, zo zei hij naderhand, maar Bonifacio remde volgens hem vroeger dan verwacht: 50 meter maar liefst.

devries2

De gevolgen waren ongelooflijk. De Lotus-auto klom bovenop de Draco-auto en getweeën gleden de vol op de bandenstapel van Ste. Devote af. Bonifacio ploegde er vol in, terwijl Van Buuren bijna tot op de fotografentribune werd gelanceerd. Van Buuren was in orde, maar toen Bonifacio uit zijn auto was gehaald, zat hij daarna meteen geschrokken en met een nekband op de grond. Met een coureur zittend in een uitloopzone moest de rode vlag wel uitkomen.

visser2

De klok liep intussen door, want de race had zich aan het F1-tijdschema te houden. Met minder dan 20 minuten te gaan kwam de herstart vanachter de safety car. Daarin gebeurde eigenlijk weinig meer. De resterende auto's reden hun race in dezelfde volgorde uit, alleen Visser en Latifi (met een exit bij Ste. Devote) vielen nog uit.

rowland

De meeste aandacht trok Oliver Rowland. De Fortec-coureur haalde vanaf de 12e plaats de ene na de andere auto in op plaatsen waar het niet kan: Visser vanuit de hairpin, Nissany bij Rascasse, daarna moesten ook Armand, Fontana en Gelael eraan geloven. Panis werd bij het zwembad verschalkt. Zo lag hij al zesde, met de ene na de andere snelste ronde.

vanbuuren

Totdat hij op de timing opeens als 12e doorkwam: de organisatie had opeens in de gaten gekregen dat Rowland op een ronde stond, nadat hij na zijn lekke band een pitstop had gemaakt. Doordat Visser uitviel, schoof hij nog een plaatsje op, maar de heldendaden van de Brit bleven dus onbeloond. Op de plekken vóór hem wreven de doorgaans zwakste broeders in de klasse in hun handen: zij werden allemaal op punten getrakteerd.

UPDATE: De wedstrijdleiding was het kort na afloop van de race toch niet met zichzelf eens, want Rowland is uiteindelijk toch als zesde geklasseerd, en De Vries tiende.

FR3.5, Monaco, 24 mei 2015

1. Jazeman Jaafar - Fortec - 21 ronden
2. Dean Stoneman - DAMS - 3"092
3. Tom Dillmann - Carlin - 5"345
4. Egor Orudzhev - Arden - 6"790
5. Pietro Fantin - Draco - 10"359
6. Oliver Rowland - Fortec - 24"782
7. Aurelien Panis - Tech 1 - 26"855
8. Sean Gelael - Carlin - 30"789
9. Alex Fontana - Pons - 35"614
10. Nyck de Vries - DAMS - 43"498
11. Patric Armand - Pons - 1'08"564
12. Roy Nissany - Tech 1 - 1 ronde

Uitgevallen
17e ronde - Beitske Visser
13e ronde - Nicholas Latifi
2e ronde - Meindert van Buuren
2e ronde - Bruno Bonifacio
0 ronden - Tio Ellinas
0 ronden - Gustav Malja
0 ronden - Matthieu Vaxiviere
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet