Formula E

Formule E: Polesitter Jarno Trulli stelt zwaar teleur in Berlijn. Klinkende overwinning Lucas di Grassi op Berlijn Tempelhof

Sinds Bahrein 2009 wist Jarno Trulli (destijds Toyota) geen enkele pole meer te behalen. Op Berlijn Tempelhof behaalde de Italiaan zijn eerste Formule 1 pole maar slaagde er niet in om deze in een overwinning te verzilveren. Met een klinkende overwinning wist de Braziliaan Lucas di Grassi zijn voorsprong in de titelstrijd op Berlijn Tempelhof te vergroten.

Tekst: Willem J. Staat
Foto's: FIA Formule E

Start Berlijn Eprix
Start van de eerste FIA Eprix in Berlijn. Een groot succes voor de organisatoren. Meer dan 22.000 bezoekers werden er geteld!

Jarno Trulli stelt zwaar teleur in Berlijn. Klinkende overwinning Lucas di Grassi op Berlijn Tempelhof
Voor de Trulli-fans werd de Berlin Eprix een zware teleurstelling. Vanaf pole wist de Italiaanse teameigenaar/coureur niet echt te overtuigen. Met een feilloos optreden pakte Lucas di Grassi zijn tweede seizoensoverwinning in het FIA Formule E kampioenschap op Berlijn Tempelhof. Trulli wist zijn leidende positie niet lang vast te houden en werd in de derde bocht al door Di Grassi voorbijgestoken. De Abt Audi Sport-coureur wist een voorsprong van meer dan tien seconden op te bouwen en behaalde op het voormalige vliegveld van Berlijn Tempelhof een klinkende overwinning. Voor polesitter Jarno Trulli werd de wedstrijd op Berlijn Tempelhof een drama. Hij viel twee ronden voor het einde uit.

Met een tweede plek behaalde onze zuiderbuur Jerome D'Ambrosio zijn allereerste Formule E-podium. Vanaf een zesde startplek wist D'Ambrosio direct al twee posities te winnen en na de verplichte autowissel wist hij ook de Zwitser Sebastien Buemi te verschalken. Met een vierde plek bezorgde Loïc Duval Dragon Racing een uitstekende dag. Voor de Fransman was het zijn beste klassering dit seizoen.

Even leek het erop dat Nelson Piquet Jr. dankzij intelligent energieverbruik zou kunnen toeslaan. De Braziliaan kon een ronde later naar binnen dan de meerderheid van zijn collega's. Toch leverde het hem geen voordeel op. Hij eindigde als vijfde maar omdat hij de snelste wedstrijdronde op zijn naam liet noteren bleef de schade in de tussenstand van het kampioenschap beperkt. Piquet had zich overigens als dertiende geklasseerd.

Trulli pole
Pole voor Jarno Trulli. De feestvreugde was van korte duur.

Drama voor thuiscoureurs
Voor zowel Nick Heidfeld als Daniel Abt werd het een teleurstellende thuiswedstrijd. Heidfeld lag voor de verplichte autowissel op een derde plek maar viel in het tweede gedeelte naar de zesde plek terug. Daniel Abt was eigenlijk direct na de start al kansloos. Een spin zorgde ervoor dat hij naar de laatste plek terugviel en als 15e zou eindigen. Heidfeld's teamgenoot Stephane Sarrazin eiste de zevende plek op. DTM-coureur Antonio Felix Da Costa werd vanwege te snel rijden in de pitlane van een Top 10 klassering beroofd. Hij werd als twaalfde geklasseerd.

Het enige minpuntje voor Di Grassi was dat hij zijn uitloopronde niet wist te voltooien en naar binnengesleept moest worden. Na Monaco zijn de gemoederen binnen de Formule E-kringen kennelijk bedaard want in de vlekkeloos verlopen Berlin Eprix viel geen enkel incident te noteren.

Recordpoging
Voor de organisatoren was deze Berlin Eprix direct al een groot succes want meer dan 20.000 bezoekers bezochten het evenement waaraan ook nog eens recordpoging verbonden zat. Met 577 aanwezige elektrische voertuigen hebben de organisatoren waarschijnlijk ook nog een eervolle Guinness Book of Records vermelding gehaald.

Di Grassi
Lucas di Grassi op weg naar een klinkende overwinning. De Abt Audi Sport-coureur leidde vanaf de beginfase.

Uitslag
1. Lucas di Grassi Abt 48m18.980s
2. Jerome D'Ambrosio Dragon 7.586s
3. Sebastien Buemi e.dams 10.019s
4. Loic Duval Dragon 11.094s
5. Nelson Piquet Jr. China 11.561s
6. Nick Heidfeld Venturi 20.632s
7. Stephane Sarrazin Venturi 20.921s
8. Jean-Eric Vergne Andretti 21.264s
9. Sam Bird Virgin 21.641s
10. Vitantonio Liuzzi Trulli 23.222s

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet