VLN

Div: Nederlandse en Belgische successen in ADAC Zurich 24h-Rennen Nürburgring

150517 24hNbr Winnende Audi actie
De winnende WRT-Audi R8 LMS

Met het Audi Sport Team WRT en het BMW Sports Trophy Team Marc VDS drukten twee Belgische teams in het bijzonder hun stempel op het ADAC Zurich 24h-Rennen op de Nürburgring. De wedstrijd werd gekenmerkt door wisselende weersomstandigheden, die met name in de nachtelijke uren voor heel wat uitvallers zorgden. Daaronder waren ook tal van Nederlandse rijders met GT3-auto's, die hun hooggespannen verwachtingen voor de race niet zagen uitkomen. De Belgische fabrieksteams van Audi en BMW reden echter een foutloze race, die tot aan het einde toe spannend bleef. Uiteindelijk zorgde het Audi Sport Team WRT met coureurs Laurens Vanthoor uit België, Christopher Mies uit Duitsland, Edward Sandström uit Zweden en Nico Müller uit Zwitserland na 156 ronden voor de eerste overwinning van de nieuwe Audi R8 LMS in een 24-uursrace. Vanthoor, die vorig jaar al de 24 Uur van Spa-Francorchamps won, treedt als Belgische winnaar in de voetsporen van Jean-Michel Martin en Marc Duez. Het Audi Sport Team WRT is tevens het eerste Belgische team dat de 24-uursrace op de Nürburgring wint. Op de tweede plaats eindigde de BMW Z4 GT3 van het eveneens Belgische BMW Sports Trophy Team Marc VDS, ondermeer met de Belg Maxime Martin en de 'Finse Belg' Markus Palttala aan boord, met de Brit Richard Westbrook en de Duitser Lucas Luhr als teamgenoten. Het verschil tussen de winnende Audi en de als tweede geklasseerde BMW bedroeg slechts 40,729 seconden, de kleinste marge in de 43-jarige historie van de race. De Falken-Porsche 997 GT3 R met coureurs Peter Dumbreck, Wolf Henzler, Martin Ragginger en Alexandre Imperatori eindigde met een ronde achterstand als derde.

Tekst en foto's: PR

150517 24hNbr VDS BMW actie

Het Marc VDS-BMW-team eindigde als tweede en vierde

Terwijl er met Laurens Vanthoor en Maxime Martin twee Belgische coureurs op de eerste twee plaatsen in het algemeen klassement eindigden, stonden er ditmaal geen Nederlanders op het podium bij de huldiging van de eerste drie. De best geklasseerde Nederlandse rijder was Nick Catsburg, die in de tweede BMW Z4 GT3 van het BMW Sports Trophy Team Marc VDS samen met de Duitsers Jörg Müller en Dirk Adorf en de Braziliaan Augusto Farfus als vierde eindigde. Op de vijfde plaats kwam de Black Falcon-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 met de Nederlanders Yelmer Buurman en Jaap van Lagen over de eindstreep. Christiaan Frankenhout eindigde met de Audi R8 LMS ultra van het Duitse team TwinBusch Motorsport als elfde.

150517 24hNbr Porsche Gerwin
De klasse-winnende Black Falcon-Porsche van 'Gerwin'

Klassezeges 'Gerwin', 'Philip' en Carlo van Dam
De Nederlandse coureurs 'Gerwin' en 'Philip', die traditioneel alleen onder hun voornamen racen, behaalden beide een klassezege. 'Gerwin' won met de Porsche 911 GT3 Cup van het Duitse team Black Falcon TMD Friction een overwinning in de klasse SP7. Samen met zijn teamgenoten Manuel Metzger, Philipp Eng en Hannes Plesse eindigde hij in het indrukwekkende startveld als 13e algemeen. 'Philip' won met een Porsche 911 Carrera, ook ingezet door Black Falcon TMD Friction, als 26e algemeen de klasse V6, samen met de Duitsers André Kuhn, Christian Schmitz en Helmut Weber. Ook voor Carlo van Dam, die deelnam met een Subaru WRX STi van het fabrieksteam Subaru Tecnica International, was er een klasse-overwinning. Samen met de Japanner Hideki Yamauchi en de Duitsers Tim Schrick en Marcel Lasée won Van Dam met overmacht en een ruime voorsprong de klasse SP3 T. Tussen de grotendeels veel sterkere GT-auto's reed de Subaru probleemloos zijn ronden en eindigde zeer verdienstelijk als 18e algemeen.

150517 24hNbr Subaru Van Dam
Carlo van Dam behaalde opnieuw een klassezege met Subaru

Voor de meeste andere Nederlandse deelnemers bracht de race niet wat ze ervan hadden verwacht. Zo kwam Tom Coronel met de Mercedes-Benz SLS AMG GT3 van het Team Zakspeed niet eens aan rijden toe, omdat zijn teamgenoot, DTM-coureur Christian Vietoris, al in de beginfase werd aangereden. Daarbij werd de sportwagen met vleugeldeuren zo sterk beschadigd, dat verder rijden onmogelijk bleek. Patrick Huisman maakte met zijn teamgenoten in de Frikadelli-Porsche 911 GT3 R een zeer sterke indruk. De auto reed in de late avond een tijdlang aan de leiding, maar een zware crash van de Franse Porsche-fabrieksrijder Patrick Pilet, die zelf ongedeerd bleef, maakte in de nacht een voortijdig einde aan het avontuur. Ook Jeroen Bleekemolen haalde bij de 24-uurspremière van de Bentley Continental GT3 de eindstreep niet. In de nacht spinde de coureur bij regen van de baan en raakte de vangrails, waarbij de Bentley te zwaar beschadigd raakte om de race te kunnen vervolgen. "Ik heb zelf niks, alleen een deuk in mijn ego", verklaarde Bleekemolen naderhand. Renger van der Zande behoorde met de Rowe Racing-Mercedes-Benz SLS AMG GT3 na twee lekke banden en de nodige technische problemen eveneens tot de uitvallers.

Citroën Racing oppermachtig in WTCC, twee Nederlanders scoren WK-punten
Een succes was het eerste optreden van het FIA WK Toerwagens (WTCC) in het voorprogramma van de 24-uursrace. De live-uitzendingen via Eurosport toonden spectaculaire beelden van de toerwagens op het lange circuit, waarop twee races van elk drie ronden werden afgewerkt. In de wedstrijden was het fabrieksteam van Citroën Racing oppermachtig. In de eerste race eindigden met wereldkampioen José-María López, rallylegende Sébastien Loeb (die in 2001 ook al een keer aan de 24-uursrace deelnam) en Yvan Muller drie Citroën-coureurs op de eerste drie plaatsen. In de tweede race behaalde Muller zijn 45e race-overwinning in het WTCC en completeerde José-María López na een prachtige inhaalrace vanaf de tiende startplaats het succes door als tweede te eindigen. Honda-rijder Tiago Monteiro werd als derde geklasseerd. In de tweede race waren er ook WK-punten voor de twee Nederlandse deelnemers: Tom Coronel eindigde met de Chevrolet-RML Cruze in DHL-kleuren van het Italiaanse ROAL Motorsport als achtste, Jaap van Lagen kwam met de fabrieks-Lada Vesta als negende over de eindstreep. De Belgische rijder Grégoire Demoustier eindigde met zijn Craft-Bamboo Racing-Chevrolet-RML Cruze als 13e in de eerste race en als twaalfde in de tweede wedstrijd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet