VLN

Div: Nieuwe WRT Audi R8 LMS GT3 wint direct bij debuut 24U Nürburgring

De nieuwe generatie Audi R8 LMS GT3 heeft in handen van de combinatie Christopher Mies/Laurens Vanthoor/Edward Sandström direct bij het debuut 24U Nürburgring gewonnen. Na middernacht was er een uiterst spannend duel tussen BMW Sports Marc Team VDS BMW Z4 GT3 van Maxime Martin/Markus Paltalla/Richard Westbrook/Lucas Luhr. De Falken Porsche GT 3 R van Wolf Henzler/Alexandere Imperatori/Wolf Henzler/Martin Ragginger eindigde als derde.

Tekst en Foto's Willem J. Staat

2015 24U
Prachtig debuut voor de nieuwe generatie Audi R8 LMS Ultra. Die zetten we bij deze maar eens in het zonnetje na het monsterevenement in de Eifel.


Nieuwe WRT Audi R8 LMS GT3 wint direct bij debuut 24U Nürburgring.
In een uitermate spannende endurancestrijd tussen de gloednieuwe WRT Audi R8 LMS Ultra en de BMW Sports Trophy Z4 GT3 werd de wedstrijd in het voordeel van de nieuwe generatie GT3 beslist. Met een record finishverschil van 41 seconden had de BMW-crew werkelijk alles gegeven maar kwamen gewoon toch iets aan topsnelheid te kort. In totaal legde de winnende bolide maar liefst 156 wedstrijdronden af. Het record staat op 159 ronden toen er nog een speedzones werden toegepast.

2015 Finish 2
Christopher Mies bezorgt de R8 LMS Ultra een historische zege.

De concurrentie tussen de verschillende fabrikanten was dit jaar zo sterk dat maar liefst zeven verschillende merken aan de leiding gelegen hebben. Laat in de ochtenduren ging de WRT Audi R8 LMS even op het Grand Prix circuit in de fout. Gelukkig had die verder geen consequenties. Wel kon de BMW Sports Trophy Marc Team VDS BMW Z4 GT3 wel iets van de afstand afknabbelen en bij de reguliere pitstops kortstondig de leiding nemen. WRT Teambaas Vincent Vosse: " Eerder hadden wij de 24U van Spa al op onze CV. Nu is het ons ook gelukt om de Eifelmarathon te winnen. Wij zijn erg blij dat wij als eerste Audi met een 24 Uursoverwinning kunnen bedanken." Nico Müller: Direct de eerste overwinning voor de nieuwe Audi R8 LMS. Absoluut geen gemakkelijke overwinning want wij stonden constant onder druk.De tweede WRT Audi R8 LMS eindigde als zevende. Achter de "customer Racing" Audi's van WRT deed de huidige R8 LMS Ultra het in handen van Christiaan Frankenhout/Mark en Dennis Busch uitstekend.

2015 Podium
Het winnende WRT Team.

Met een elfde plek waren zij de beste derde Audi R8 LMS. Tussen het Audi/BMW/Mercedes geweld behaalde de Bentley van Brück/Primat/Schmid/Seefried bij het 24 Uursdebuut een uitstekende achtste plek.Niki Catsburg was de beste Nederlander. Hij eindigde in de tweede BMW Sport Trophy Marc Team VDS BMW Z4 GT3 samen met polesitter Agusto Farfus/Dirk Adorf/ Jörg Müller als vierde. Daarachter eindigde de No 5 Black Falcon Mercedes SLS AMG GT3 van Buurman/Al Faisal/Haupt/van Lagen.Na middernacht maakten zij eigenlijk geen progressie meer en gingen voor een stabiele vijfde plek. BMW Sportdirecteur Jens Marquardt. Jammer dat we voor een 20e overwinning te kort kwamen maar met een betrouwbare auto hebben wij het tot het einde spannend weten te houden.

2015 BMW 2
De BMW Z4 GT3 is duidelijk aan het eind van zijn ontwikkeling maar bood moedig tegenspel.

De Falken Porsche eindigde na een vierde plek vorig jaar nu definitief op het erepodium. Peter Dumbreck: "'s Nachts was het met de wisselende weersomstandigheden bijzonder lastig. Bij de bandenkeuze was het geluk telkens aan onze zijde.Over de gehele afstand genomen hadden we niet echt problemen. Eigenlijk hebben we alleen maar routinestops afgewerkt.De Nissan GT Academy Team RJN Nissan GT-R GT3 eindigde zonder problemen als negende in de Top 10.

2015 Finish Manta
Je kunt dan wel met een gloednieuwe Audi R8 LMS Ultra winnen, maar deze verdient elk jaar het grootste respect van de fans. 


Uitmuntend was het optreden van Carlo van Dam met de Subaru WRX STI samen met Hideki Yamamuch/Tim Schrick/Marcel Lasee pakte hij de verdiende klasszege die hem vorig jaar ontging. Overall werd de Subaru als 18e overall geklasseerd.

Van Dam
Uitstekende wedstrijd van Carlo Van Dam. De Subaru gaf vele Porsches, Audi's en BMW's het nakijken!

Uitslag
1. Mies/Müller/Sandström/Vanthoor (Audi R8 LMS), 156 ronden
2. Luhr/Martin/Palttala/Westbrook (BMW) + 40,729 Sekunden
3. Dumbreck/Henzler/Imperatori/Ragginger (Porsche) op 1 ronde
4. Adorf/Catsburg/Farfus/Müller (BMW) op 1 ronde
5. Buurman/Al Faisal/Haupt/van Lagen (Mercedes) - op 1 ronde
6. Cerruti/Edwards/Keilwitz/Laser (BMW) - op 3 ronden
7. Jöns/Kaffer/Thiim/Vanthoor (Audi R8 LMS) - op 3 ronden
8. Brück/Primat/Schmid/Seefried (Bentley) - op 5 ronden
9. Buncombe/Hoshino/Krumm/Ordonez (Nissan) op 5 ronden
10. Heyer/Huff/Frommenwiler/Krognes (Mercedes) - op 5 ronden
11. Busch/Busch/Frankenhout (Audi R8 LMS ultra) - op 7 ronden
12. Cheng/Lee/Thong/Yoong (Audi R8 LMS ultra) -op 8 ronden
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet