WTCC

WTCC: 1-2 voor Citroën met Muller en López, Coronel strijdt met stompe wapens, twee Nederlanders in de punten

Citroën zorgde als enige fabrikant voor de nodige promotionele ondersteuning van de WTCC-races op de Nürburgring-Nordschleife en werd voor deze inzet beloond met twee overwinningen. Na het succes van José-María López in de eerste race was het in de tweede wedstrijd Yvan Muller die er met de overwinning vandoor ging. Voor de routinier uit de Elzas was het de 43e racezege in het WTCC, waarmee hij zijn bestaande record verder verbeterde. Lange tijd leken Honda-rijders Monteiro en Tarquini de plaatsen twee en drie te gaan bezetten, maar in de slotfase werden ze volledig gedeklasseerd door José-María López, die met zijn Citroën duidelijk sneller was en zo als tweede het Citroën-succes completeerde. Voor Monteiro restte de derde plaats, Tarquini werd vierde. Tom Coronel, die met zijn tweede startplaats een goede uitgangspositie had, lijkt ondanks de nieuwe motor in zijn Chevrolet nog steeds met stompe wapens te moeten strijden. Hij kon de Honda- en Citroën-concurrentie op geen enkele manier weerwoord bieden en eindigde slechts als achtste. Jaap van Lagen kwam als negende over de eindstreep.

Tekst: René de Boer (Twitter: @renedeboer)
Foto's Willem J. Staat

2015 Finish R2
Citroën was oppermachtig op de Nordschleife.

Michelisz kan zijn goede resultaat van de eerste race niet herhalen: hij heeft een probleem met zijn Zengö-Honda en rijdt aan het eind van het Grand-Prix-circuit de pits in. Monteiro pakt de leiding, terwijl Coronel terugvalt achter Muller en Tarquini. Op de Döttinger Höhe maakt Muller zonder enig probleem korte metten met Monteiro en neemt de leiding over. Ook Coronel verliest een aantal plaatsen aan de duidelijk snellere Citroëns. Tussen het uitkomen van de Hohenrain-chicane en het opgaan van het Grand Prix-circuit zijn Bennani, Ma en López voorbij onze landgenoot. Aan het eind van de eerste ronde leidt Muller met een voorsprong van 0,847 seconden op Monteiro, daarachter Tarquini op 1,255 seconden van Muller, Bennani als vierde, Ma als vijfde en López als zesde. Daarachter Coronel, Loeb, Huff en Filippi. Van Lagen rijdt op de elfde plaats, ditmaal voor de Chevrolet-rijd(st)ers Sabine Schmitzen Grégoire Demoustier. In de tweede Allinkl.com-Chevrolet heeft Stéfano D'Aste de pits opgezocht.


Goed is het om te zien dat de auto's in het middenveld in ieder geval aanmerkelijk dichter bij elkaar liggen dan in de eerste race. Bennani, Ma, López, Coronel en Huff maken zich op voor een mooie strijd. Op de Döttinger Höhe passeert Ma Bennani voor de vierde plaats. Muller leidt na twee ronden met 1,850 seconden voor Monteiro, Tarquini, Ma, Bennani, López, Loeb en Huff. De laatste twee hebben op de Döttinger Höhe Coronel ingehaald, onze landgenoot is daarmee negende, voor Filippi, met Van Lagen nog steeds op de elfde plaats.

2015 Yvan Muller
Moet ik nu alweer naar het podium wijst Yvan Muller.

In de slotronde haalt López Bennani in bij het aanremmen van de Mercedes-Arena, terwijl op de Nordschleife Monteiro steeds dichter bij leider Muller komt. Bij Flugplatz verliest Ma de controle over zijn auto, gaat in de rondte en belandt voor de tweede keer dit weekeinde in de vangrails. López kan hem maar net ontwijken en heeft alle geluk van de wereld dat hij niet zelf geraakt wordt. De Argentijn klimt daarmee op naar de vierde plaats.

2015 Jaap Huff
Bemoedigende woorden voor Jaap van Lagen van Rob Huff.

Muller heeft ondertussen niet alleen Monteiro, maar ook Tarquini relatief dicht achter zich. Voor Karussell vindt ook López aansluiting bij het trio en het is een prachtig gezicht om de vier auto's vanuit de helikopter gefilmd door de steile-wandbocht te zien rijden. In het gedeelte naar Schwalbenschwanz valt Tarquini wat terug en komt meteen fors onder druk van López. Monteiro zoekt naar een opening bij Muller, maar op de Döttinger Höhe is hij absoluut kansloos tegen de superieure tractie en power van de C-Elysée. OP soortgelijke wijze moet ook Tarquini zijn meerdere erkennen in López, die er zonder problemen voorbij gaat en vervolgens ook nog Monteiro pakt. Zo zorgen Muller en López voor een afgetekende 1-2 voor Citroën, met Monteiro op de derde plaats, Tarquini als vierde en Loeb als vijfde. Bennani, Huff, Coronel, Van Lagen en Filippi completeren de top tien, waarmee er voor het eerst sinds tijden weer eens twee Nederlanders in de top tien van een WTCC-race eindigen.Uitslag:
1. Yvan Muller (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, 3 r. in 26:02,149
2. José-María López (Arg), Citroën C-Elysée WTCC, op 0,173
3. Tiago Monteiro (Por), Honda Civic WTCC, op 0,539
4. Gabriele Tarquini (Ita), Honda Civic WTCC, op 0,694
5. Sébastien Loeb (Fra), Citroën C-Elysée WTCC, op 3,402
6. Mehdi Bennani (Mar), Citroën C-Elysée WTCC, op 4,062
7. Rob Huff (GBr), Lada Vesta, op 5,365
8. Tom Coronel (Ned), Chevrolet-RML Cruze TC1, op 8,865
9. Jaap van Lagen (Ned), Lada Vesta, op 10,000
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet