Formule 2

GP2 Series: Alex Lynn wint zijn eerste GP2-race in Barcelona

gp2 lynn

Alex Lynn heeft de druk van Stoffel Vandoorne weerstaan en zijn eerste wedstrijd in de GP2 Series gewonnen. Met zijn tweede plaats doet Vandoorne  prima zaken voor het kampioenschap en vergroot hij zijn voorsprong. Daniel de Jong rijdt een prima wedstrijd en eindigt op een negende positie, maar net buiten de punten.

Tekst: Gerrie Hoekstra

Norman Nato mag door zijn achtste positie in de hoofdrace van gisteren vanaf poleposition starten, met naast de Fransman zijn landgenoot Pierre Gasly. Daniel de Jong start vanaf een teleurstellende vijftiende startplaats nadat hij in de hoofdrace zijn mooie zesde startplaats verknalde door een matige start en daarbij veel plaatsen verloor.

Chaos voor de start
Mitch Evans valt stil op weg naar de startgrid met motorproblemen. Erg veel pech voor de jonge rijder uit Nieuw Zeeland, die gisteren nog fraai tweede werd en het de winnaar Stoffel Vandoorne in de slotfase nog flink moeilijk maakte. Zijn zevende startplaats blijft leeg. Arthur Pic let echter niet goed op en neemt de zevende plek van Evans op de grid in, wil dit herstellen en brengt daarbij Nobuharu Matsushita in de problemen die zijn motor laat afslaan, waardoor er een extra opwarmronde komt.

Norman Nato heeft de beste start gevolgd door Alex Lynn, die profiteert van een slechte start van Gasly. Ook Stoffel Vandoorne pakt enkele plaatsen en ligt vanaf een achtste startplaats al op een mooie vierde plaats. René Binder krijgt een tik van André Negrao, gaat er hard af en zorgt voor een virtuele-safetycar-periode.

Als het licht weer op groen springt, spint Raffaele Marciello van schrik in de rondte. Hierdoor verliest hij zijn derde positie en zakt hij terug naar een negentiende plaats. Er volgt een mooi treintje met Nato op kop, gevolgd door Lynn en Vandoorne. Alex Lynn pakt via een mooie inhaalmanouvre bij het uitremmen voor de eerste bocht de kop over. Ook Vandoorne schuift ten koste van Nato door naar de tweede plaats. Nato kan het tempo niet volgen en krijgt te maken met een aandringende Gasly, die zonder problemen de derde plaats overneemt.

Vandoorne aast op overwinning
Daniel de Jong doet het prima en is al doorgestoten naar een negende plaats, wat zelfs een achtste plek kan worden omdat Arthur Pic vijf seconden straf krijgt door zijn foutje op de startopstelling. Stoffel Vandoorne voert de druk op bij koploper Alex Lynn en aast op een dubbelslag in Barcelona. Alex Lynn is echter bestand tegen de druk en behaalt zijn eerste overwinning in de GP2 Series, gevolgd door Stoffel Vandoorne, die kampt met bandenproblemen en blij is met zijn tweede plaats en de daarbij behorende punten. Pierre Gasly is de laatste podiumganger.

Alexander Rossi wordt vierde gevolgd door Artem Markelov, die Rio Haryanto in de slotfase weet te verschalken. De teruggevallen Nato wordt zevende en Arthur Pic, ondanks zijn vijf seconden straf, achtste. Daniel de Jong valt met een negende plaats net buiten de punten. Sergey Sirotkin eindigt als tiende. 

Onze zuiderbuur Vandoorne vergroot na zijn winst van gisteren en de tweede plaats van vandaag zijn voorsprong in het klassement. De ART Grand Prix-rijder heeft met 86 punten een flinke voorsprong op Haryanto met 49 en Rossi met 46 punten. Alex Lynn is nu vijfde met 25 punten.

Uitslag race 2 GP 2 Series, Spanje
1. Alex Lynn, 25 ronden
2. Stoffel Vandoorne, op 2.204
3. Pierre Gasly, op 8.320
4. Alexander Rossi, op 9.614
5. Artem Markelov, op 11.964
6. Rio Haryanto, op 13.686
7. Norman Nato, op 23.506
8. Arthur Pic, op 25.090
9. Daniel de Jong, op 32.003
10. Sergey Sirotkin, op 33.552
11. Jordan King, op 33.591
12. Nathanaël Berthon, op 34.276
13. Zoël Amberg, op 34.560
14. Nick Yelloly, op 38.041
15. Sergio Canamasas, op 42.181
16. Julián Leal, op 42.742
17. Rafaele Marciello, op 43.110
18. Nobuharu Matsushita, op 46.006
19. Richie Stanaway, op 53.190
20. Marlon Stöckinger, op 53.573
21. André Negrao, op 55.887
22. Marco Sørensen, op 59.535
23. Robert Visoui, op 1:01.886

Johnny Cecotto
Rene Binder
Mitch Evans
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet