IndyCar

Indycar: Will Power domineert Angie’s List GP Indianapolis

Penske-coureur Will Power heeft de tweede Angie's List GP van Indianapolis op de roadcourse van de Brickyard volledig gedomineerd. Voor Power betekende het zijn 25e Indycar-overwinning en daarmee komt hij in de alltime rankings op gelijke hoogte met Bobby Rahal en Ralph di Palma die beiden eveneens 25 overwinningen hebben en als zestiende genoteerd staan.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Indycar

2015 Power leads
Will Power behaalde tijdens de Angie's List GP zijn 25e Indycar-overwinning.

Will Power domineert Angie's List GP Indianapolis
Na de startchaos vorig jaar hadden de rijders aangedrongen op een vliegende start maar ook ditmaal kregen de heren het niet echt voor elkaar toen Helio Castroneves en Scott Dixon in de fout gingen. Het gevolg was dat een aantal deelnemers in tegengestelde richting de nooduitgang richting Speedway afboog en het duurde even voordat het startveld weer opnieuw gesorteerd kon worden. Bij het incident waren eveneens Josef Newgarden, Jack Hawksworh en James Hinchcliffe betrokken. Het was overigens de enige neutralisatie in de wedstrijd. De jarige Castroneves(40) die overigens zijn 300e Indycarstart maakte beëindigde de wedstrijd als zesde en Scott Dixon als tiende. Het was overigens de tweede maal in drie wedstrijden dat er slechts eenmaal geneutraliseerd werd.

Vijf races vijf verschillende winnaars. Dit is de balans na de Angie's List GP Indianapolis. Met zijn overwinning op de roadcourse klom Power in de tussenstand van het kampioenschap op naar de tweede plek en staat achter Juan Pablo Montoya als tweede genoteerd. De Colombiaan behaalde overigens zijn derde podiumplek dit seizoen.

Will Power: ''Ik ben halverwege. De Indy 500 staat voor de boeg en ik ben er erg op gebrand om die te winnen. In deze wedstrijd was de eerste ronde net zo snel als de laatste. Eerlijk gezegd bij de start en herstart moest je gewoon op kop blijven en goed door het verkeer heenkomen en de juist pit sequenties hebben. Mijn crew deed een uitstekende brandstof besparende job hoewel Graham Rahal snel naderde. Ik ben verheugd om hier te winnen. Maar over twee weken wil ik hier ook een beker hebben!"

2015 RahaL RC
Graham Rahal was de beste Honda-vertegenwoordiger.

Tussen het Chevrolet-geweld eindigde de Dallara-Honda van Graham Rahal voor de tweede achtereenvolgende maal als tweede. Graham Rahal: "De pitstops waren goed en wanneer het nodig was konden wij de juiste beslissingen nemen. Ik heb er alles aan gedaan om Power te pakken te krijgen. Hij was net iets te sterk" Rahal vertrok vanaf een zeventiende startplek.

Juan Pablo Montoya eindigde als derde. Montoya:  "Het was hard om achter Graham Rahal te rijden. Ik denk dat ik net zo goed was als hem. Misschien wel beter. Tja, het brandstofgetal werd wel erg groot en ik dacht we hebben dit getal nodig zodat ik er zeker van was om de finish te halen. Eigenlijk kwamen we in de laatste ronde brandstof te kort maar zolang de stint duurde moest ik gewoon gas terugnemen. Met Bourdais de laatste tien ronden achter me werd het wel zwaar want hij pushte behoorlijk. In ieder geval zijn onze Chevrolet-motoren goed en dit betekent weer een goed resultaat voor Team Penske."

2015 Startchaos
Aardige startchaos. Zelfs met een vliegende start kregen een aantal heren het niet voor elkaar.

Roger Penske: "Het succes is aan het gehele team, ook de mensen in de werkplaats te danken. Onze coureurs hadden een fantastische seizoenstart. Ik geloof dat wij nu negen achtereenvolgende poles behaald hebben. Nu moeten wij volgend weekend de volgende behalen. De Chevrolet motoren zijn erg sterk. Dit kon je de gehele dag zien. Will Power had één van zijn beste dagen, hij maakte de gehele dag geen enkele fout. Een goed omen voordat we aan Memorial Day beginnen."

2015 Gridgirl
En ook op de heilige grond van de Brickyard willen de puriteine Amerikanen weinig over WEC-organisator Gerard Neveu horen. Die heeft immers de gridgirls uit zijn circus verbannen.


Rahal Letterman Lanigan Racing mede-eigenaar Mike Lanigan: "Graham maakte geen enkele fout en hij ging er werkelijk voor. Zijn pitstops waren fabuleus en wij staan er gewoon. Dit laat zien Barber Motorsports Park geen eendagsvlieg was. Dit is iemand met veel talent. Het klikt tussen hem en de ingenieurs. Ik denk dat hij gedurende het seizoen nog sterker gaat worden. Dit jaar hebben wij al meer punten dan vorig seizoen. Het klikt tussen iedereen en dit doet veel voor het vertrouwen en een rijder vol vertrouwen is het krachtigste wapen dat je in de koffer kunt hebben."

Uitslag
1. Will Power Dallara Chevrolet 82 ronden
2. Graham Rahal Dallara Honda 82 ronden
3. Juan Pablo Montoya Dallara Chevrolet 82 ronden
4. Sebastien Bourdais Dallara Chevrolet 82 ronden
5. Charlie Kimball Dallara Chevrolet 82 ronden
6. Helio Castroneves Dallara Chevrolet 82 ronden
7. Tony Kanaan Dallara Chevrolet 82 ronden
8. Stefano Coletti Dallara Chevrolet 82 ronden
9. Takuma Sato Dallara Honda 82 ronden
10. Scott Dixon Dallara Chevrolet 82 ronden

2015 Podium
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet