GT

GT: Vanthoor pakt Blancpain Sprint Series pole op Brands Hatch, Catsburg tweede

VSA BSS BHT15 GR8R2943

Belgian Audi Club Team WRT heeft op Brands Hatch de pole position voor de Blancpain Sprint Series Qualifying Race veroverd. Laurens Vanthoor was in de kwalificatie veruit de snelste coureur in de Audi R8 LMS ultra met nummer 1. De Belgische coureur, teamgenoot van Robin Frijns, was met een tijd van 1:23:269 ruim vier tienden sneller dan Nick Catsburg in de Lamborghini Gallardo R-EX. Jules Szymkowiak pakte met de Bentley Continental GT3 de pole position in de Silver Cup.

Tekst: Marcel ten Caat
Foto: Vision Sport Agency

Na de crash van de Audi in de tweede vrije training wist Belgian Audi Club Team WRT de auto met startnummer 1 op tijd te repareren voor de kwalificatie. Vanthoor wist zich in Q2 al met speels gemak voor het laatst deel van de kwalificatie te plaatsen en de Belg had vervolgens slechts één snelle ronde nodig om de pole position zeker te stellen. De tijd van 1:23.269 was tevens de snelste tijd van de dag.

Achter Vanthoor vochten vijf coureurs om de tweede plaats op de voorste startrij. Nick Catsburg was uiteindelijk het snelste met de Reiter Engineering Lamborghini Gallardo R-EX, op een honderdste gevolgd door Christopher Mies in de Belgian Audi Club Team WRT Audi R8 LMS ultra met nummer 2. Dat het morgen een spannende wedstrijd kan gaan worden blijkt wel uit het feit dat de nummer vier in de kwalificatie, Craig Dolby, met zijn MRS GT Racing Nissan GT-R NISMO GT3 op 0,014 seconde achter Mies staat. De twee BMW Sports Trophy Team Brasil BMW Z4 GT3s completeren de top zes.

Joe Osborne kwalificeerde de Triple Eight Racing BMW Z4 GT3 als zevende algemeen en eerste in de Pro-Am Cup, terwijl Jules Szymkowiak met een 15e tijd algemeen de pole in de Silver Cup voor zich opeiste.

Catsburg was achteraf zeer tevreden met het resultaat, hoewel hij zich ook realiseerde dat het gezien de onderlinge verschillen ook volledig anders had kunnen zijn. "Ik had dit nooit verwacht. Na de vrije training had ik niet het gevoel dat we er bij zaten, maar de kwalificatie ging zeer goed. Het is een competitief kampioenschap, op Nogaro waren we een seconde langzamer en stonden we achteraan. Hier hadden we ook zo maar zesde kunnen zijn. Ik heb wel wat geluk gehad vandaag, want ik ging bijna de muur in en ging daarna ook nog door het gras. In Q3 hebben we niet het maximale uit de auto gehaald, maar hoe dan ook hadden we Vanthoor niet kunnen pakken."

Szymkowiak (Bentley Team HTP) was ondanks de pole in Silver Cup verre van tevreden. "Ik ben helemaal niet blij, het is namelijk maar P15. We hebben heel wat problemen gehad, beginnend met een ABS probleem in de eerste vrije training. Ik heb maar zes ronden kunnen rijden. Ik kan gewoon niet blij zijn."
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet