Formula E

Formule E: Buemi wint eerste Eprix Monaco. Startcrash Bruno Senna

De Zwitser Sebastien Buemi is de allereerste coureur de in het eerste Formule E-seizoen twee wedstrijden op zijn naam wist te schrijven. Voor het team van e.dams won de Zwitser op overtuigende wijze de Monaco Eprix.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Formule E

Buemi
De Zwitser Sebastien Buemi op weg naar een schitterende overwinning in de allereerste Monaco Eprix.

Buemi wint eerste Eprix Monaco. Startcrash Bruno Senna
Vanaf pole wist de Zwitser Sebastien Buemi voor het team van e.dams de allereerste Eprix op zijn naam te schrijven. Buemi leidde in de 47 ronden tellende wedstrijd van start tot finish. Lucas di Grassi en Nelson Piquet Jr. eindigden resp. als tweede en derde. In de kwalificaties was het tussen Di Grassi en Piquet Jr. al tot een confrontatie gekomen. Piquet Jr. beschuldigde zijn landgenoot ervan dat hij in zijn snelle ronde werd opgehouden en haalde flink uit. Di Grassi ontkende dit ten stelligste. Piquet: "Hij is altijd degene die klacht dat hij wordt opgehouden. Vandaag werd ik door hem in de laatste sector volledig afgeblokt en hij bedierf mijn beste ronde. Beiden hebben we in vele series gereden maar ik was altijd sneller dan hem. Er is toch geen vergelijking tussen ons?"

Lucas di Grassi: " Hij zat 10 tot 20 meter achter mij. Je moet er niets in zien. Ik moest ook langzamere deelnemers inhalen. Het was gewoon een faire afstand." De Stewards dachten er toch iets anders over en stelden een onderzoek naar het afblokken door Di Grassi in.

Buemi nam direct de leiding gevolgd door Lucas Di Grassi en Jerome D'Ambrosio. In het middenveld brak er een complete chaos uit toen verschillende auto's crashten en Bruno Senna de lucht inging. Bij de crash waren Jean Eric Vergne, Scott Speed, Vitantonio Liuzzi en Jaime Alguersuari betrokken. Jean-Eric Vergne, Salvador Duran, Loic Duval and Daniel Abt slaagden er allemaal in om met hun gehavende bolides de pits te bereiken maar vanwege het beperkte vermogen van hun tweede auto wist geen van hen de volledige wedstrijdafstand te voltooien.

Na drie ronden volgde de herstart en in de 26e ronde ging Buemi als eerste voor zijn reguliere stop naar binnen maar behield tot het einde van de wedstrijd de leiding in handen. Piquet Jr. slaagde er in de slotfase niet in om Lucas Di Grassi van de tweede plek te verdringen en moest uiteindelijk met P3 genoegen nemen. Lucas di Grassi behoudt de leiding in de tussenstand van het kampioenschap gevolgd door Nelson Piquet Jr. alhoewel Sebastien Buemi nu wel een flinke inhaalslag heeft gemaakt. Hij heeft nu nog slechts tien punten achterstand op de koploper Di Grassi.

De Brit Sam Bird eindigde als vierde gevolgd door Jerome D'Ambrosio en Nicolas Prost. De Fransman Stephane Sarrazin eindigde als zevende en maakte bij de startcrash eigenlijk de meeste positiewinst.Overigens staan vele landen te dringen om een Eprix toegewezen te krijgen. Een wedstrijd in Parijs lijkt nog slechts een kwestie van tijd te zijn. Ook in Monaco vanmiddag volle tribunes.

Monaco Eprix
Geen Formule 1 maar wel Formule E in de straten van Monaco. Het publiek was behoorlijk enthousiast.

Uitslag Eprix Monaco 2015
1. Sebastien Buemi – e.dams Renault 47 ronden
2. Lucas di Grassi – Audi Sport ABT
3. Nelson Piquet Jr. – NEXTEV TCR
4. Sam Bird – Virgin Racing
5. Jerome d'Ambrosio – Dragon Racing
6. Nico Prost – e.dams Renault
7. Stephane Sarrazin – Venturi
8. Scott Speed – Andretti Autosport
9. Charles Pic – NEXTEV TCR
10. Antonio Felix da Costa – Amlin Aguri
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet