Formule 2

GP2: Vandoorne heeft langste adem en wint, De Jong 15e

vandoorne barcelona

Stoffel Vandoorne heeft ook de tweede hoofdrace van 2015 gewonnen. De Belg startte vanaf pole op zachte banden en moest daardoor al na zes ronden stoppen. Dit deden nummers twee en drie Gasly en Lynn ook, waarna de drie mannen de hele race in het middenveld vertoefden, achterblijvers inhalend. Mitch Evans en Alexander Rossi leidden lange tijd de race en kwamen na hun late stops achter de drie koplopers de baan op. Gasly en Lynn waren eenvoudige prooien, maar Vandoorne niet. De Belg werd bijgehaald, maar niet ingehaald, waardoor hij zijn leiding in het kampioenschap verder uitbouwt. Rossi wist in de slotfase nog wel Evans te passeren en zo de tweede plaats te grijpen. Daniel de Jong kon zijn goede zesde startplaats niet verzilveren, hij viel terug naar p15.


Tekst: Daan Jeuken

Stoffel Vandoorne mag voor de zesde keer op rij vanaf pole vertrekken, maar hij komt niet geweldig weg. Alex Lynn lijkt beter weg te komen, maar in de tweede fase van de start grijpt Vandoorne het momentum terug. Lynn heeft aan de vuile binnenkant te weinig grip en verliest een plaats aan teamgenoot Gasly. Daniël de Jong kan zijn mooie zesde startplaats niet vasthouden en valt terug.

Pitstops
In de openingsronden slaat Vandoorne meteen een flink gat en dat blijkt al snel niet voor niets. Na zes ronden komt Vandoorne binnen en het gaat niet geweldig bij zijn linker voorwiel. Gasly komt ook binnen en het lukt het team van ART ternauwernood om Vandoorne voor de DAMS te houden. Lynn heeft één rondje om te pushen voordat hij ook binnenkomt. Het brengt hem niet genoeg; de Brit komt achter het tweetal weer de baan op.

De vroege pitstops hebben het drietal ver teruggeworpen en in het achterveld hebben ze veel last van de achterblijvers die nog niet gestopt zijn. Het inhalen duurt over het algemeen niet lang, maar het kost tijd en banden.

Aan de leiding ligt nu Mitch Evans, voor Rossi, Haryanto, Marciello en Nato. Net als in de Formule 1 is het ook in de GP2 Series moeilijk inhalen op Barcelona en dus is het vooral wachten tot het moment dat ook de mannen vooraan stoppen. Vandoorne is voorlopig nog altijd sneller dan Evans.

Geen gekke dingen
De mannen vooraan op hun harde banden kunnen door tot in de tweede helft van de race, wat dus betekent dat Vandoorne, Gasly, Lynn en Pic druk bezig blijven met inhalen. De gevechten zijn niet altijd op het scherpst van de snede, maar een foutje is snel gemaakt en dat zou de mannen duur komen te staan. Bovendien ontstaan er, tussen het inhalen van de achterblijvers door, stilaan ook echte gevechten. Lynn zoekt stiekem een gaatje bij teamgenoot Gasly en achter Lynn is nummer twee in het kampioenschap Haryanto aangesloten, die veel nieuwere banden heeft.

Koplopers stoppen
Na 27 ronden stopt nummer 2 Rossi eindelijk. Hij lag slechts een seconde achter leider Evans, dus gaat nu voor de undercut. Rossi komt vlak achter Gasly en Lynn naar buiten en dat is koren op de molen van Evans; Rossi heeft immers geen vrij rondje op de hagelnieuwe banden. Rossi weet wat hem te doen staat en bij de eerste de beste mogelijkheid gaat hij Lynn voorbij.

Evans komt de volgende ronde binnen en de grote vraag is waar hij terechtkomt. Vandoorne is er al lang voorbij en ook Gasly blijft voor de Australiër. Evans komt achter Lynn, en dus achter Rossi, de baan op, als vijfde. Rossi heeft het dus goed gedaan en als Gasly wijd gaat schuift de Amerikaan door naar de tweede plaats. Hij heeft nog tien ronden en zes tellen achterstand op Vandoorne.

Evans heeft met zijn nieuwe banden ook niet veel moeite met de DAMS-rijders, hij gaat de twee voorbij en sluit aan achter Rossi.

Strijd om de overwinning
Rossi en Evans zijn sneller dan leider Vandoorne, die met samengeknepen billen in de spiegels kijkt. Om de spanning compleet te maken is Evans ook sneller dan Rossi. Met nog vier ronden te gaan zijn de twee aangesloten bij Vandoorne en kunnen de drie onderling gaan uitmaken wie op welke podiumtrede mag gaan staan.

Lynn jaagt, verliest en wint
Alex Lynn is nog steeds druk doende om zijn teamgenoot Pierre Gasly voorbij te gaan. Lynn gaat met een mooie move buitenom, maar deze moed wordt niet beloond. Gasly slaat de aanval af en Haryanto profiteert door p5 te pakken. De Indonesiër zet de aanval door en gaat ook Gasly voorbij. De Fransman is net te vroeg aan het einde van zijn Latijn gekomen; hij wist de hele race Lynn van zich af te houden, maar dit lukt niet tot de finish. Ook Rafele Marciello gaat Gasly in de slotfase nog voorbij.

Vandoorne weer weg
Net als de twee mannen op zachte banden leider Vandoorne te lijken gaan pakken, is het beste van de zachte banden van de twee af. Vandoornes harde banden zijn nog prima en de Belg slaat weer een gat van een seconde.

Evans pakt tweede plek
Rossi gaat Vandoorne dus niet meer inhalen, maar Evans heeft nog wel wat kruid in het vat. De Australiër duikt in de eerste bocht in de binnenbocht en pakt de tweede plek. Hij heeft nu nog twee rondjes om de twee tellen dicht te rijden, maar dat is te kort. Vandoorne behoudt zijn veilige gat en schrijft net als in Bahrein de hoofdrace op zijn naam.

Uitslag GP2 hoofdrace Spanje
1. Stoffel Vandoorne, 37 ronden
2. Mitch Evans, op 1.9
3. Alexander Rossi, op 4.6
4. Rio Haryanto, op 17.7
5. Alex Lynn, op 21.1
6. Rafaele Marciello, op 23.0
7. Pierre Gasly, op 25.8
8. Norman Nato, op 29.5
9. Arthur Pic, op 30.4
10. Richie Stanaway, op 31.5

11. Nobuharu Matsushita, op 31.7
12. Artem Markelov, op 32.0
13. Sergio Canamasas, op 54.4
14. Jordan King, op 55.4
15. Daniel de Jong, op 56.9
16. Sergey Sirotkin, op 58.3
17. Zoël Amberg, op 59.7
18. Robert Visoiu, op 1:00.1
19. Marco Sorensen, op 1:00.6
20. Nathanaël Berthon, op 1:04.1
21. Johnny Cecotto, op 1:07.7
22. Rene Binder, op 1:22.6
23. André Negrao, op 1 ronde
Julián Leal
Marlon Stöckinger
Nick Yelloly
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet