V8 Supercars

V8 Supercars: Will Davison bezorgt Mercedes eerste seizoenszege in Perth

Will Davison heeft het team van Erebus Racing de eerste seizoenszege in Perth bezorgd. Met amper nog vier ronden te gaan beroofde de Mercedes-coureur Lowndes van zijn 100e overwinning.

Tekst Willem J. Staat
Foto's Erebus/PR/PRA

2015 Davison Perth
Eindelijk weer eens een overwinning voor Mercedes in de V8 Supercars.

Will Davison bezorgt Mercedes eerste seizoenszege in Perth
Bandenstrategie speelde een enorm belangrijke rol in Perth. Evenals Craig Lowndes profiteerde Davison in de 49e ronde van een allerlaatste neutralisatie. Zowel Davison als Lowndes gokten om op de soft compound de wedstrijd te continueren. Het pakte in hun voordeel uit. Zowel Lowndes als Davison moesten in de slotfase nog wel de juiste balans vinden om hun banden te conserveren. In de 79e ronde ging Davison definitief aan Lowndes voorbij en versloeg de Red Bull Team Holden Commodore met een voorsprong van 5.6 seconden. Voor Davison betekende het een emotionele zege nadat hij het twee jaar zonder overwinningen had moeten stellen. Ook voor Mercedes Benz betekende het een doorbraak want sinds 2013 had het merk geen wedstrijden meer in de V8 Supercars gewonnen.


Achter Davison en Lowndes eindigde Fabian Coulthard verrassend als derde. Zowel PRA als Tekno Autosports kozen ervoor om met de soft compound aan de wedstrijd te beginnen. Van Gisbergen koos zelfs voor een extra set harde banden. Het pakte verkeerd uit. Shane eindigde als veertiende en kelderde in de kampioenschapsstand naar de zevende plek. PRA-coureur Chaz Mostert verging het iets beter. Hij kwam als vierde over de streep.

Winnaar Will Davison: "Toen ik over de lijn ging barstte ik van emotie. Ik kon het niet geloven en ik wist ook hoeveel dit voor het team betekent en in de laatste twee ronden zag ik het team al in de pitbox voor mij. Ik lieg niet als ik zeg dat dit voor ons een "big deal" is. Dit geeft ons team en Betty in het bijzonder een flinke oppepper. Zij is zo gepassionneerd van het racen en doet het allemaal uit liefde voor de sport.

Chaz Mostert
Vele strategieën moesten overboord gezet worden. Mostert kwam met een vierde plek nog goed weg.

Chaz Mostert eindigde voor PRA als vierde ondanks het feit dat hun bandenstrategie door de interventie van de safetycar eveneens om zeep geholpen was. Mostert: "Wij gingen met een A-strategie van start. Maar die safetycar kostte ons een podiumplek en eventueel de kans op de overwinning maar dit hoort nu eenmaal bij het racen. Met de auto ben ik erg blij want die is erg goed. Zeker omdat ik met de soft compound tien extra ronden kon rijden."

Uitslag
1. Will Davison Mercedes E-Klasse 83 ronden 1.25.26.7266
2. Craig Lowndes Holden Commodore VF
3. Fabian Coulthard Holden Commodore VF
4. Chaz Mostert Ford Falcon FG X
5. James Courtney Holden Commodore VF
6. Garth Tander Holden Commodore VF
7. James Moffat Nissan Altima
8. Nick Percar Holden Commodore
9. David Reynolds Ford Falcon FG X
10. Michael Caruso Nissan Alitma

Stand Kampioenschap
1) Craig Lowndes – Triple Eight: 717 punten
2) James Courtney – HRT: 665
3) Mark Winterbottom – Pepsi Max Crew: 643
4) Fabian Coulthard – Brad Jones Racing: 641
5) Jamie Whincup – Triple Eight: 582

Will Davison

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet